HYVINKÄÄ SCRAMBLE 26.8.

Hyvinkään Moottorikerho on ottanut käyttöön mukavan tavan palata ”vanhoihin hyviin aikoihin” järjestämällä vanhojen trial-, cross- ja enduro-prätkien näytöskisan alkusyksyisin. Nyt jo 18. kertaa on ohjelmassa enduroa, trialia & sitä scramblea (joksi motocrossia aikoinaan kutsuttiin) legendaarisella MM-kisanäyttämöllä, Erkylän Lukkojen motocrossradalla.

Kuten järjestäjä HyMK:n alkutervehdyksessä todettiin ”Moottoriurheilu ja etenkin motocross ja trial on Hyvinkäällä suosittua ja harrastettua. Meillä on myös lukuisia lahjakkaita nuoria HyMK:n erinomaisen juniorityön ansiosta (…) 1970-luvulla Heikki Mikola ajoi 4 maailmanmestaruutta, ja HyMK oli saavuttanut vakiintuneen aseman MM-osakilpailujen järjestäjänä. Silloinen kaupunginjohtaja Osmo Anttila korosti oikein järjestetyn ja hoidetun moottoriurheilutoiminnan merkitysta asennekasvatus- ja nuorisotyössä. Motocrossin ohella myös trial oli aiemmin hyvinkin suosittua.”

Trialpuolen suurista legendoista muistanevat monet lauantain tähtivieraan Yrjö ”Ykä” Vesterisen, joka toi trialin suomalaismedioihin – ja suomalaisten tietoisuuteen – viimeistään 1975, jolloin hän otti ensimmäisenä suomalaisena kautta aikain MM-mitalin, hopeaa. -75 oli ensimmäinen vuosi, kun trialissa kamppailtiin MM-arvosta, tuolloinhan kultaa vei britti Martin Lampkin Bultacolla (On muuten 12-kertaisen trial-maailmanmestarin Dougie Lampkinin isä…) Aiemmin, 1964-67 ajettiin Challenge Henry Groutards -tittelistä ja välillä -68 -74 kamppailtiin Euroopan mestaruudesta.

Kun MM-trial pääsi kunnolla vauhtiin kaudella -76 oli se myös Ykä Vesterisen täydellinen läpimurto: MM-kulta neljänä vuotena peräkkäin! Ja vielä -79 hopea ja -80-81 pronssit. Ykä on yhä trial-kunniataulukossa kautta aikain neljänneksi menestynein kuski. Kaikki MM-mitalinsa hän voitti Bultacolla paitsi -80 pronssi tuli Montesalla. MM-taiston ohella kertyi plakkariin 11 Suomen ja 7 Pohjoismaiden Mestaruutta, Iso-Britannian mestaruus (1982) ja himoittu Skotlannin 6 päivän trialin voitto ensimmäisenä manner-eurooppalaisena 1980. Muistettakoon, että sisähalli-trialin MM-sarja alkoi vasta 1993, ja tämän ensimmäisen MM-kullan nappasi muuan Tommi Ahvala, joka otti kullan myös ”normaali”-trialissa vuotta aiemmin…

Kiitos Vesterisen ja Ahvalan, Suomi komeili ainakin viime vuonna tilastoissa yhä kolmanneksi menestyneimpänä trial-maana.
Eikä pidä unohtaa myöskään myös seutukunnan suurta poikaa, riihimäkeläislähtöistä Päijänneajovoittajaa ja seitsemän henkilökohtaisen maailmanmestaruuden Kari Tiaista (enduron MM 1990-1995, -97 ja 2000, hopeaa 1993, -96, -98, ja -99 sekä vielä pronssi 2001). Oman toimen ohessa tuli myös jeesailtua esim. Juha Salmista, Petteri Silvania sekä Samuli Aroa näitten uran alkutaipaleella.

Tänä vuonna oli tapahtuman aikataulussa lauantai varattu trial- ja enduro -lähdöille (myös erillinen mopolähtö!) ja lajien omille loppuseremonioille ajelujen päätyttyä.

Sunnuntai oli pyhitetty scramble-lähdöille luokissa A, B, C ja lisäksi ajettiin Mopolähtö

  • Ryhmä A – Pyörä vuosimallia 1976 tai vanhempi.
  • Ryhmä B – Pyörä vuosimallia 1977 -1983.
  • Ryhmä C – Pyörä vuosimallia 1984 -1990.

Ykä Vesterisen lisäksi nähtiin toinenkin tähtivieras, Neuvostoliitossa syntynyt, mutta jo nuorena Ukrainaan muuttanut Vladimir Kavinov oli aikoinaan tuttu näky Erkylän lukoilla ajetuissa MM-crosseissa. Kavinov, (s. 25.1.-49) ajoi motocross-urallaan 3 henkilökohtaista MM-mitalia (250cc), lisäksi hänellä on yksi maajoukkueiden MM-kulta (1978) silloisen Neuvostoliiton joukkueessa.

 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Scroll to top