IAEA etsii ”yhteistä säveltä” Iranin pappisjohdon kanssa, Israel hioo kirvestä

Neuvotteluja ns. Iranin ydinsopimuksen (JCPOA:n) palauttamiseksi käydään tauon jälkeen ensiviikolla Wienissä. Kansainvälinen ydinvoimavalvontajärjestö IAEA näyttää käyttävän neuvottelutauon ihmissuhdepeliin Iranin islamistihallituksen kanssa, mutta Israel -eräänlainen asianomistaja kysymyksessä shia-islamistien ydinaseistautumisesta- nojautuu enemmän konkretiaan.

(Kuva: Naftali Bennet -oik., Rafael Grossi -vas.)

IAEA:n päällikkö Rafael Grossi lausui näkemyksiään tänään tiistaina: Hänen mukaansa järjestö etsii ”yhteistä säveltäIranin  islamilaisen tasavallan kanssa, vaikka tämä on aivan äskettäin lisännyt voimakkaasti korkeasti rikastetun uraanin varastojaan. Grossi esitti lausuntonsa käytyään ensin Teheranissa neuvottelemassa. Wienin keskusteluiden vuoden 2015 JCPOA sopimuksen palauttamisesta on tarkoitus jatkua 29.11.

IAEA on todennut, että Iran on kasvattanut korkeaan pitoisuuteen rikastetun uraanin varastojaan moninkertaisesti yli sopimuksessa asetetun rajan. JCPOA:n määrittelemän rajan rikkomisesta päätti Iranin parlamentti jo vuosi sitten, ja maassa on käynnistetty kokonaan uusi sentrifugilaitos.

”Työmme on ollut intensiivistä aamusta lähtien”, Grossi sanoi yhteisessä tiedotustilaisuudessa Teheranissa Iranin atomienergiajärjestön johtajan Mohammad Eslamin kanssa. ”Jatkamme tässä vaiheessa neuvotteluja yhteisen sävelen löytämiseksi”, hän sanoi.

Israel säilyttää edelleen vapautensa toimia Irania vastaan, vaikka Yhdysvallat palaa vuoden 2015 Iran-sopimukseen ,

Israelin pääministeri Naftali Bennett ehtii hänkin puhumaan tänään, aiheenaan Israelin strategia Iranin uhkaa vastaan. Puheessaan Reichmanin yliopiston politiikan ja strategian instituutissa  Bennet totesi:

”Israel Irania vastaan ​​on todella koko maailman taistelu radikaalia islamistista hallintoa vastaan, joka tavoittelee shiia-hegemoniaa ydinsateenvarjon alla.”

Bennet syvensi tarkasteluaan mainitsemalla, että Israelilla on erimielisyyksiä näistä kysymyksistä suurimpien liittolaistensa kanssa. Israel ei ollut alunperinkään tyytyväinen vuoden 2015 JCPOA-sopimukseen, ja on torjuva sen palauttamista kohtaan. Yhdysvaltain Iraniin kohdistamien kauppa-pakotteiden poistaminen parantaisi Teheranin vallanpitäjien mahdollisuuksia edetä jo liian pitkällä olevassa ydianase-hankkeessaan.

”Vaikka sopimukseen [Iranin kanssa] palattaisiin, Israel ei ole sen osapuoli – se ei ole sitova”, Bennett sanoi, ja vertasi vuoden 2015 sopimusta ”unilääkkeeseen”: ”Emme toista edellisen kerran virheitä, kun sopimus nukutti meidät”, hän sanoi. ”Säilytämme vapauden toimia.”

Bennettin mukaan Iran on piirittänyt Israelin proxyarmeijoillaan, Hezbollahilla Libanonissa ja Syyriassa, ja aseistamillaan Hamasilla ja islamilaisellaa jihadilla Palestiinassa.

”Iran näkyy jokaisesta Israelin ikkunasta”

Bennett pitää Israelin suurimpana strategisena virheenä vastatoimien keskittämistä proxyihin, sensijaan että kohdistettaisiin niiden isäntään: ”Quds-joukkojen (Iranin islamistinen vallankumouskaarti) lähettämän päivittäisen terroristin jahtaaminen ei ole enää loogista. Meidän täytyy päästä sen luo, joka lähettää heidät.” Israelin on säilytettävä toimintavapaus ja toimintakyky kaikissa tilanteissa ja kaikissa poliittisissa olosuhteissa”, jatkoi Bennett ajatustaan, joka lienee aika selvästi ilmaistu.

Entinen Mossadin johtaja Tamir Pardo arvostelii samassa konferenssissa Bennettiä  Iraniin kohdistuvan  strategian puutteesta. Mossadin entisen päällikön mukaan sopimuksella on kaikkine virheineen myös etuja, ja ettei Jerusalem ei saa ottaa julkisesti yhteen Yhdysvaltojen kanssa. Pardo on kriittinen edellisen pääministerin Benjamin Netanjahun politiikkaa kohtaan, kuten myös Bennettin nyt esittämää linjaa. Netanjahu oli vahvan kriittinen JCPOA:ta kohtaan, eikä ollut lainkaan tyytyväinen presidentti Joe Bidenin hallinnon intoon sopimukseen palaamiseksi. Washingtoniin pitää vaikuttaa hiljaa kulissien takana, näkee Pardo asian.

Pardo muistutti Israelin onnistuneista iskuista Irakin ja Syyrian ydinreaktoreita vastaan ​​vuosina 1981 ja 2007, mutta totesi Iranin hajasijoitetummat laitokset paljon vaativammaksi tehtäväksi. Iranilla on myös kykyä jälleenrakentaa laitokset, mihin Syyria ja Irak eivät kyenneet ilman ulkomaista apua. Samaan keskusteluun osallostuivat myös sotilastiedustelun entinen päällikkö Amos Yadlin ja entinen kansallisen turvallisuusneuvoston johtaja Yaakov Amidror, että mielenkiintoinen tiimi oli ollut koolla. Tarkemmin lehdessä.

Valkoisen talon Lähi-idän ja Pohjois-Afrikan koordinaattori Brett McGurk osallistui konferenssiin videolinkin kautta. ”Pakotteet ovat jollain tasolla tehokkaita, mutta ne eivät ratkaise tätä ongelmaa”, sanoi McGurk. ”Tehokasta on vahvistaa liittolaisiamme… työskentelemällä valtion kapasiteetin ja puolustuskyvyn parantamiseksi.

Miten Iranin papillisen johdon ydinaseistautuminen torjutaan, siitä on Washingtonissa yhtä linjaa, Jerusalemissa kahta.

Luettavaa:

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Scroll to top