IAEA pääsee ja ei pääse Iranin ydinpommimateriaali-laitosten tarkkailutietoihin

Kansainvälisen atomienergiajärjestö (IAEA) kertoo saaneensa haltuunsa Iranin ydinlaitoksien valvontakamera tallenteita, mistä oli aiemmin (12.09.) sovittu, poislukien kiinnostavimman sentrifugilaitoksen nauhat. 

Iran on sallinut Kansainvälisen atomienergiajärjestön (IAEA:n) edustajien vaihtaa iranilaisissa ydinlaitoksissa olevien valvontalaitteiden muistikortit, lukuunottamatta TESA Karaj:n sentrifugilaitosta. Sentrifugeilla uraania rikastetaan ydinreaktioon tarvittavaan pitoisuuteen. Iran on hankkinut näitä laitteita runsaasti. IAEA:lla on nyt siis hallussaan valvontatiedot 26.09. asti, -paitsi Karajsta.

Iran perustelee kieltäytymistään Karaj:n nauhoitteiden luovuttamisesta ”turvallisuusongelmalla”. Israel teki kolme kuukautta sitten iskun tähän laitokseen, aiheuttaen tuhoa. Israelissa ollaan huolissaan Iranin pappisjohtajien ja vallankumouskaartin IRGC:n johtajien hurjista puheista, liittyen Israelin nukettamiseen. IRGC:n käyttämässä rakennuksessa on ollut eilen huomattava tulipalo, jonka paikallinen media on noteerannut.

Iranin puolivirallinen Tasnim-uutistoimisto ja valtiollinen Press TV kertoivat aiemmin (ennen 12.09.),  ettei Kansainvälisellä atomienergiajärjestöllä (IAEA:lla) ole pääsyä tarkastamaan valvontakameroiden tallenteita Iranin ydinlaitoksissa. Kameravalvonnasta oli sovittu ”Iranin ydinsopimuksessa” (JCPOA, ”Iran nuclear deal”), josta Yhdysvallat irtautui presidentti Donald Trumpin päätöksellä vuonna 2018.

Sopimus oli Iranin, Yhdysvaltain ja YK:n turvallisuusneuvoston pysyvien jäsenmaiden välinen, ja sen piti estää Iranin pappisjohtoa saamasta ydinpommia haltuunsa, ja lopettaa Iraniin kohdistuvat kauppapakotteet. USA:n irtauduttua sopimuksesta pakotteita alettiin uudelleen soveltaa. JCPOA:han palaamisesta on neuvoteltu Wienissä, mutta sillä rintamalla ei tällä hetkellä tapahdu mitään. IAEA:n johtajan Rafael Grossin (kuvassa) Teheranin vierailun aikana syyskuussa (11.-12.09.) päästiin sopimukseen ydinlaitosten valvontakameroiden nauhoitteiden luovuttamisesta IAEA:lle, mutta sitä ei silloin tapahtunut. Grossi matkusti Teheraniin Iranin pyynnöstä.

Iranin presidentti Ebrahim Raissi laittoi syyskuussa syyn IAEA:lle omassa lausunnossaan: ”Luonnollisesti, jos IAEA:lla ei ole rakentavaa lähestymistapaa, on kohtuutonta odottaa Iranin reagoivan rakentavasti.”  Nyt on sitten jotain annettu, ja jotain evätty. Yhdysvaltain vetäytyminen JCPOA:sta oli seurausta juuri iranilaisten tämäntapaisesta käyttäytymisestä. Presidentti Trumpin mukaan Iran oli toistuvasti rikkonut sopimusta.

Luettavaa:

4 Comments

 1. Tebo
  27.9.2021 07:27

  Onko IAEA:lla kamerat kaikissa usan, uk:n, ranskan, israelin, intian, venäjän, pakistanin ja kiinan ydinalaitoksissa ja saako se niistä kaikki tallenteet?. Jos ei ole/saa missä huuto/ulina ja pakotteet?

  Vastaa
  1. Pekka Kemppainen
   27.9.2021 11:19

   Kas kun Iranin pappis-poppoo kiistää aikovansa hankkia ydinpommin, ja ovat kunnon basaarikauppiaiden poikina sopineet maailman kanssa, että joo, saatte tarkistaa. Toisaalta jotkut IRGC:n johtajien puheet viittaavat jonkinlaiseen Endlösungiin Israelin suhteen. => ei niille voi pommia antaa.

   Vastaa
 2. juha II
  27.9.2021 23:27

  Iran ei ole yhtään sen pahempi tai parempi kuin some-IT-jätit, jotka sensuroivat häpeilemättä kaiken pois joka ei palvele heidän itsensä ja maailman globalisti-kommunistrien agendaa samalla kun hölisevät martosta ”sananvapaudestaan!

  Vastaa
  1. Pekka Kemppainen
   28.9.2021 01:09

   Raamatussakin sanotaan, että tulee Googlen ja Magoogin sota. Jälkimmäinen voikin tarkoittaa Irania?

   Vastaa

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Scroll to top