Iäkkäältä pariskunnalta huijattiin 80 000 euroa

Ovelle ilmestyneet miehet huijasivat iäkkäältä pariskunnalta 80 000 euroa

Lounais-Suomen poliisi on selvittänyt tapauksen, jossa Loimaalla asuvalta iäkkäältä pariskunnalta vietiin 80 000 euroa rahaa. Kolmea miestä epäillään törkeästä maksuvälinepetoksesta.

Ikävä tapahtumaketju sai alkunsa helmikuisena iltana, kun loimaalaispariskunnan oven taakse ilmestyi kolme miestä. Miehet kertoivat autonsa reistailevan, minkä takia he pyysivät hinausapua.

Pariskunnan estelyistä huolimatta kolmikko tuli sisälle asuntoon. Kannettavan tietokoneen nähtyään miehet selittivät pariskunnalle, että he haluavat pyytää apua tietokoneen avulla.

Kannettavan tietokoneen lisäksi miehet onnistuivat saamaan nopeasti käsiinsä asukkaiden nettipankin tunnusluvun, salasanan ja avainlukulistan sekä pankkikortin. Kun talon asukkaat luulivat miesten järjestelevän hinausasiaa, tosiasiassa nämä samalla hetkellä veivät vanhusten pankkitililtä 30 000 euron edestä säästöjä ja nostivat käyttötilin nostorajaa.

Vaikka häärääminen koneella herätti epäilyksiä, 85- ja 90-vuotiaat asukkaat eivät osanneet aavistaa, kuinka paljon vahinkoa vierailusta koituisi. Miehet olivat alusta loppuun saakka hyvin ystävällisiä ja kohteliaita, kuvailee vanhempi rikoskonstaapeli Johanna Repo Lounais-Suomen poliisilaitokselta.

Lopulta kolmikko poistui paikalta autolla, joka ei enää tarvinnutkaan hinausta.

Yhdeksää kuultu rahanpesusta

Seuraavan yön ja päivän aikana pariskunnan tililtä siirrettiin ja nostettiin lisää rahaa. Yhteensä loimaalaispariskunnalta anastettiin noin 80 000 euroa.

Esitutkinnassa poliisi on saanut selville, että miehet pyrkivät aiemmin samalla reissulla kolmeen muuhunkin taloon – kaikilla kerroilla hinausapuun vedoten. Naantalissa asianomistaja menetti lompakkonsa, Loimaan kahdessa muussa kohteessa miehet eivät saaneet anastettua mitään.

Poliisi pääsi tekijöiden jäljille peruspoliisityön avulla.

Esitutkinnan aikana poliisi on kuullut kaikkia kolmea miestä epäiltynä törkeään maksuvälinepetokseen. Pääkaupunkiseudulla asuvat miehet ovat myöntäneet osallisuutensa rikokseen. Lisäksi poliisi on kuullut yhteensä yhdeksää tapaukseen liittyvää henkilöä rahanpesusta.

Tapauksen yhteydessä on lisäksi selvitetty lukuisia oheisrikoksia, joita ovat muun muassa huumausaineen käyttörikos, näpistys, törkeä rattijuopumus, kulkuneuvon kuljettaminen oikeudetta ja väärän henkilötiedon antaminen. Epäillyistä tekijöistä kahdella on mittava rikostausta, Repo kertoo.

Extralle vanhempi rikoskonstaapeli Johanna Repo kertoo, että kolme pääepäiltyä on asetettu matkustuskieltoon ja kaikki epäillyt ovat Suomen kansalaisia. Asiaa ei ole vielä viety syyttäjälle, mutta puoliväliin huhtikuuta mennessä asia etenee oikeuskäsittelyyn, Repo täsmentää.

Poliisi neuvoo jälleen uudelleen, että huijatuksi tulleiden on syytä olla yhteydessä viipymättä pankkiin ja viranomaisiin

Nopeasti yhteys pankkiin ja poliisiin

Poliisi muistuttaa, että uskottavallakin tarinalla tai avunpyynnöllä voi olla ikävä kääntöpuoli. Ystävällinen ja hyväkäytöksinenkin vieras voi saada huijattua uhreiltaan rahaa tai pankkitunnukset tai anastettua pankkikortin. Valitettavan usein juuri ikäihmiset joutuvat petoksen uhreiksi.

Petosten monista vaaroista on tarpeellista keskustella etukäteen. Mikäli petos on ehtinyt jo tapahtua, ensimmäiseksi kannattaa olla yhteydessä omaan pankkiin ja sen jälkeen ilmoittaa asiasta poliisille, Repo muistuttaa.

1 Comment

  1. juha II
    2.4.2021 15:16

    Poliisilla olisi oikeitakin töitä kuin perseillä oikeuslaitoksissa itkemässä peppukipujaan. Koko poliisitoiminnan varat on kuluvana vuonna suunnattava Familon tyynyjen hankintaan ettei tuolin ja tyynhyjen välissä oleva herne ota persieseen!!!

    Vastaa

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Scroll to top