Ihminen ja tekoäly

Osallistuin tässä taannoin hyvin mielenkiintoiseen luentoon, jossa tekoälyn ja robotiikan hyödyt käytettiin esiintymisen ja kommunikaation tehokkuuden mallintamiseen. Se mikä tässä on mielenkiintoista on vaikutus yhteiskuntaan, tämä nimittäin on suora esimerkki siitä miten robotti ja tekoäly voi suorittaa töitä joihin ennen olisi tarvittu valmentaja tai valmentajia.

Resursseja on siis säästynyt koska robotti tekee saman työn selkeästi nopeammin, mutta ei välttämättä tehokkaammin, se täytyy pitää mielessä. Kysymys kuuluukin siksi, että minkälainen meidän suhtautuminen robotiikkaan ja tekoälyyn tulisi olla?

Robotiikka ja tekoäly on edistyksellistä

Minä olen aina ollut edistyksen ja edistyksellisyyden puolestapuhuja koska se on evoluutiota ja jotenkin kuuluu meidän ihmisten elämänkaareen, jos vain sille tilaa suomme. Robotiikka ja tekoäly ovat edistyksellisiä asioita ja siksi näen, että ne ovat mahdollisuus ja mahdollistaja eivätkä niinkään rajoittava tekijä vaikkakin kaikessa on luonnollisesti riskinsä.

Totuus yhteiskunnasta on se, että jotkut työt poistuvat tästä maailmasta, niistä tulee tarpeettomia tai ne korvataan ja hyvä niin, mutta tilalle on aina tarjolla uutta tekemistä. Se mikä on ikävää on se, että meitä ja meidän tekemistä holhoaa isoveli nimeltä valtio ja ohjaa järjestelmä nimeltä talous ja nämä yhdessä ainakin nykymuodossa ovat lähes toivottomia uusien mahdollisuuksien ja tarpeiden mallintamisessa ja niiden muuttamisessa konkreettiseksi työksi, miksi? Koska järjestelmä ei ole avoin, se muistuttaa kankeaa ruostunutta konetta eikä siksi pysy mukana kehityksen yhä kiihtyvässä vauhdissa. Häviäjät ovat jälleen kerran kansa ja kansalaiset, joilla on kädet ja aivot tarjota käyttöön, mutta heille ei osata luoda mahdollisuuksia.

Pointti on tämä, jos se joka visioi minne olemme menossa ei edes näe nykytilanteen ongelmallisuutta miten hän voisi ohjata asioita oikeaan suuntaan, politiikka, opistot ja instituutiot tästä hyviä esimerkkejä, puuttuu näkökyky. Tällaisten ihmisten käsissä, jotka eivät käsitä jatkuvan muutoksen sekä elämään ja sen monimuotoisuuteen olemusta, on lähes mahdotonta muuttaa asioita paremmaksi ja juuri samaisesta syystä meillä nyt on massatyöttömyyttä vuonna 2021 eikä se tule minään yllätyksenä.

Robotiikka ja tekoäly eivät nyky olemukseltaan korvaa ihmistä

Valtavaa heräämistä ja yhteiskunta muutosta siis vaaditaan ja osa siitä muutoksesta vaatii meitä sopeutumaan tämän suhteellisen uuden teknologian todella ripeään kehitykseen. Tämä sopeutuminen ei kuitenkaan tarkoita sitä, että robotiikka ja tekoäly meidät korvaisi koska siihen se ei vielä pitkään aikaan, jos koskaan pysty, miksi? Koska tekninen ja orgaaninen äly on ohjelmoitu eri tavalla, siksi ne eivät pysty samoihin asioihin. Homman ydin onkin mielestäni siinä miten nämä kaksi ulottuvuutta voivat löytää edistyksellistä synergiaa ja koska orgaaninen on (ainakin tällä planeetalla) kehittyneempi sen tulisi pyrkiä käyttämään tekoälyä ja robotiikkaa itsensä jatkeena.

Uskon, että ratkaisu moneenkin nykypäivän ongelmaan piille siinä miten tekoälyyn ja robotiikkaan suhtaudumme ja siihen olemmeko riittävän kypsiä ottamaan vastaan niiden lupaamia hyötyjä. En sano, etteikö olennaisia riskejä olisi ja tärkeää onkin tunnustella, että onko aika vielä kypsä tekoälylle ja robotiikalle.

Yksi suurimmista riskeistä kuitenkin auttamatta piilee asevoimissa ja autoteollisuudessa, joka nyt vaan on läpimätä korruptoitunut ala ja siellä tämä tekniikka ei välttämättä useinkaan ole progressiivinen asia ihmiskunnan kannalta. Koska se kuitenkin aseteollisuudessa ja muilla aloilla kuten lääketieteessä on jo laajalti käytössä näkisin, että tasapainon kannalta on hyvä asia, että robotiikkaa ja tekoälyä aletaan laajemmin käyttämään ja hyödyntämään myös positiivisiin asioihin kuten juuri oppimiseen ja työn tehostamiseen varsikin perinteisillä aloilla, jotka kaipaavat uusia tuulia.

Albert Einstein sanoi hyvin, että älykkyyden mittari on kyky muutua, ‘The measure of intelligence is the ability to change’

3 Comments

 1. Riippuu tarkoituksesta
  17.8.2021 18:13

  Robotiikka ja tekoäly olisivat hyviä asioita oikein käytettyinä, mutta jos ne valjastetaan sairaan vallan ja kontrollin välineiksi niin kuin nyt näyttää niin se ei hyvä.

  Vastaa
 2. Eero Tillanen
  18.8.2021 16:18

  Lisäksi monet tekoälyn kehittäjät puhuvat ns. teknisestä singulariteetistä eli hetkestä, jolloin tekoäly saavuttaa tietoisuuden ja alkaa siitä hetkestä kehittää itseään eksponentiaalisella nopeudella. Jossain vaiheessa se huomaa, että me olemme joko rajoitus tai muuten tarpeettomia ja hankkiutuu meistä eroon.

  Deus ex machina – jumala koneessa.
  Quod licet Jovi, non licet bovi – mikä sopii jumalalle, ei sovi härälle.

  Minä en ainakaan haluaisi nähdä sitä päivää, kun tekoälystä tulee tietoinen.

  Vastaa
  1. Pekka Kemppainen
   18.8.2021 16:57

   Nähtäis edes se päivä, että biologisilla aivoilla varustetut ryhtyy ajatteleen. Pidetään peukkua!

   Vastaa

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Scroll to top