Ihmiselle siirretty sian sydän Marylandin yliopistosairaalassa

Marylandin Yliopistollisen sairaalan potilas elää jo kolmatta päivää sydänsiirto-operaation jälkeen: Hänelle siirrettiin geenimanipuloidun sian sydän.

Marylandissa asuvalle 57-vuotias David Bennettille sydänsiirto oli ainoa mahdollisuus, sillä hänen sydänsairautensa luikiteltiin terminaaliseksi. Geenimanipuloidun sian elimien käyttö ihmispotilaan hyväksi on lääketieteen uusi hoitokeino, ja Bennett sai tilaisuuden olla ensimmäinen eläin-alkuperäisen siirtoelimen vastaanottaja. Leikkauksesta on kolme päivää, ja potilaan kerrotaan voivan hyvin.

Historiallinen leikkaus suoritettiin Marylandin yliopiston lääketieteellisen tiedekunnan (UMSOM) tiedekunnan lääketieteellisessä keskuksessa (UMMC:ssa).

”Se oli joko, että kuolen tai vastaanotan tämän elimen. Haluan elää. Tiedän, että se on laukaus pimeään, mutta se on viimeinen valintani”, sanoi potilas Mr. Bennett päivää ennen leikkausta.

Yhdysvaltain elintarvike– ja lääkevirasto myönsi leikkausluvan kiireellisenä uudenvuodenaattona. Lupa tarvittiin, koska hoitokeino on kokeellinen. Bennettin tapauksessa muuta mahdollisuutta ei ollut, ja hänellä oli vakava ja hengenvaarallinen sairaus. Valtuutus kokeelliseen toimenpiteeseen annettiin toivossa, että potilaan henki voidaan pelastaa tällä tavalla.

”Tämä oli läpimurtoleikkaus ja se tuo meidät askeleen lähemmäksi siirtoelin-pulan ratkaisemista. Luovuttajien ihmissydämiä ei yksinkertaisesti ole saatavilla riittävää määrää mahdollisille vastaanottajille”, sanoi kirurgisen toimenpiteen toteuttanut lääketieteen tohtori Bartley P. Griffith, joka toimii UMSOM:ssa siirtokirurgian professorina.

UMSOM:n tutkijoihin viisi vuotta sitten liittynyttä kirurgian professori Muhammad M. Mohiuddinia  pidetään yhtenä maailman johtavista eläinten elimillä tehtävien siirtojen, ksenotransplantaation, asiantuntijoista. Tri. Mohiuddin ja tri. Griffith aloittivat yhdessä Cardiac Xenotransplantation Program -ohjelman UMSOM:ssa, Tri. Mohiuddinin toimiessa ohjelman tieteellisenä johtajana ja tohtori Griffithin sen kliinisenä johtajana.

Yhdysvalloissa on tällä hetkellä noin 110 000 elinsiirtoa odottavaa, ja kokemuksen mukaan 6000 heistä menehtyy vuosittain siirtoelintä odottaessaan. Ksenotransplantaatiosta toivotaan apua tuhansien ihmishenkien pelastamiseen. Elinsiirroissa riskinä on immuunivaste, siis että potilaan elimistö hylkii siirräistä, jolloin potilas menehtyy. Ksenotransplantaatiossa tämän riskin voittaminen onkin suurin haaste.

Aiemman kokemukset ksenotransplantaatiosta eivät olleet rohkaisevia

1980-luvulla koettiin takaisku nimellä Baby Fae -tapauksessa (Stephanie Fae Beauclair), jolloin vastasyntyneelle siirrettiin paviaanin sydän Loma Lindan yliopistossa Kaliforniassa. Potilaalla oli synnynnäinen kuolemaan johtava sydänvika, mutta toimenpide epäonnistui immuunijärjestelmän torjuessa vieraan sydämen kuukauden kuluessa. Bennett, joka kolme päivää sitten operoitiin Marylandissa, kärsi hengenvaarallisesta rytmihäiriöstä, eikä häntä oltu kelpuutettu siirtosydäntä odottavien listalle. Hänet oli otettu sairaalaan kuusi viikkoa sitten, akuuttina tapauksena, ja kytketty tekosydämeen. Bennett antoi suostumuksensa kokeelliseen operaatioon täysin tietoisena riskeistä.

 

Luettavaa:

13 Comments

 1. Totuus tulee kyllä julki
  11.1.2022 15:29

  Sinänsä hyvä juttu jos ko. potilas tuosta tervehtyy ja saa lisävuosia elämäänsä. Mutta kaiken kaikkiaan en kyllä tuollaista ymmärrä. Ihmiselle eläimen sydän! Menee kyllä oman käsityskyvyn yli. Ihminen on ihminen ja eläin on eläin. Ja ihminen ei todellakaan ole eläin, vaan Luojan luoma ihminen.
  Nyt aletaan olla sillä rajalla, että aletaan leikkiä Jumalaa ja siitä ei hyvä seuraa. GMO sian sydän ei todellakaan kuulu ihmiselimistöön.

  Vastaa
  1. Pekka Kemppainen
   11.1.2022 16:45

   Muistitko tehdä #elintestamentti? -Saat muoviläpyskän, joka mahtuu lompakkoon. Sieltä ambulanssihenkilö sen löytää, ja sirra kääntyy kohti kierrätyskeskusta.

   Vastaa
  2. Pekka Kemppainen
   11.1.2022 16:51

   Mutta mietippä: Meidän keskuudessamme kulkee lähitulevaisuudessa henkilöitä, joiden varaosat ovat … eri lähteistä. Miksei mennä vähän pidemmälle: Muunsukupuolinen haluaa 100m juoksijaksi (naisten sarjaan tietty): Siirretään hänelle sorkat. Pito tiilimurskalla on parempi.

   Mutta #hybridi on jo päivän sana! (Ei jatketa ajatusta Säätytalolla kokoontuvaan jengiin…)

   Vastaa
  3. Petri
   11.1.2022 18:12

   Jep! Monta mutkaa on silti vielä matkassa…

   Sika on kudostyypiltään hyvin lähellä ihmistä, niinkin kummalliselta kuin se kuulostaakin. Silti monia asioita on vielä ratkaisematta. Yhtenä mainittakoot, vaikkakin tämä siirrännäinen on saatu toimimaan, niin esim. sian elinikä on huomattavasti lyhempi kuin ihmisen. Näin ollen rappeutuma siirrännäisessä alkaa aivan eri malliin, kuin esim. elinluovuttajalta saadussa sydämessä.

   Onhan kuitenkin hienoa, mikäli tulevaisuudessa pystytään lukemattomat sairaat parantamaan varmalta kuolemalta eläinsiirrännäisten avulla.

   Vastaa
 2. Snif
  11.1.2022 17:01

  Minä olen tehnyt paperit jotka on allekirjoitettu että minun elimiä ei ruhosta revitä kun veivini heitän.
  Eikä myöskään ikinä elvytetä sillä minä en kehooni ota myrkkyeläinten verta, eli mrna elättävien lammasihmisten.

  Vastaa
 3. Repo Men
  11.1.2022 17:14

  Brittitelevisiossa on kohta kuukauden ajan mainostettu keinotekoisia elimiä. Alkaen silkonisydämmestä. Tai olisiko jotain muovin tapaista, valkoinen on. Mainos alkaa sillä että naisjalkapallon pelaaja kaatu kentän pintaa. Ja siitä sitten ”dna-ketjua” pitkin kuva johtuu leikkauspödälle. Ja valkoinen sydän laskeutuu leikattavaksi.

  Kuka tietää vaikka meidän pahamaineislla glabalisijohtajilla ei jo olisi näitä keinoelimiä? Ne kun eivät näytä vanhenevan eivätkä kuolevan sitten millään. Ei sitten millään.

  Ja mihin tämä kaikki johtaa? Elokuvaan ”Repo Men”? Tulevatko sisäelimet sarjatuotantoon ja kaikki joiden sisäelimet rokotukset ovat tuhonneet, outuvat niitä ostamaan jotta pysyvät hengissä. Ja pahamaneiset valtaapitävät johtjamme rikastuvat entisestään. Mutta se todelline syy onkin valta. Heillä on valta valita kuka saa elää ja kenen pitää kuolla.

  Vastaa
 4. juha II
  11.1.2022 20:18

  Jumalatonta touhua alusta loppuun. Olisivat pirauttaneet kiinalaisille. Olisi yksi sydän päässyt keskitysleiriltä koronaleirille!

  Sian ja ihmisen elimistö ovat kuin ovatkin likipitäen ”pikkuserkkuja” toisilleen. Tämä on jo tiedetty vuosikymmeniä. On vain odotettu maailman valumista alaspäin, että lupa tuohon saatanalliseen operaatioon annetaan kun jo nk. sivistyneissä länsimaissakin vainotaan kristittyjä kuin kommunistimaissa aikoinaan ja Kiinassa nykypäivänä,

  Mainittu operaatio ei pidä hengissä sen kauempaa kuin etelä-afrikkalaisen sydänkirurgin v. 1969 tekemä ensimmäinen sydänsiirto ihmiwsen sydämellä. Jo lajikumppanin sydän aiheuttaa valtavat ja erittäin vakavia komplikaatioita jatkuvasti vieroitusoireiden muodossa, koska on Jumalan laki, ettei sydämiä siirrellä kuin kelloja kesä- ja talviaikoihin. En ole körtti, mutta tietyt monoliittiset lainalaisuudet eivät vain ole sattuman kauppaa! Sinänsä luuytimen ja muiden ”vähemmän” tärkeiden elinten siirrot sukulaisilta kyllä sopivat järkeen eikäpä niitä tarvitse minulta kysyä. Mutta nk. tieteellä ja suoranaisella hulluudella täytyy olla jokin paremmin vedetty raja kuin veteen. Esim. päänsiirrot ovat olleet ”odotushuoneessa” kunnes sekin katsotaan relevantiksi. Eräälle miehelle siirrettiin oman katkenneen käden tilalle kuolleen miehen käsi. Ei näyttänyt oikein kauniilta eikä toiminut häävisti, mutta saatiinpa jengattua ihan kokeilunhalusta.

  On selvää, että Kiinassa oli 1960-luvulla tulossa sananmukaisesti ihmisapina vaavi kun äiti oli viimeisillään (ihminen) hullujen tiedemiesten tiloihin rynnäköi Kiinan puna-armeija ja suolasi hengiltä koko henkilökunnan ja tulevan äiti-paran (100% eli tai kuoli).
  Sittemmin on Yhdysvalloissa ja varmasti muuallakin salaa yritetty risteyttää ihmistä eläimen kanssa. Afrikassa oli vahva huhu erään muista simpansseista eroavan näköisen yksilön olevan ristisiitos luonnollisella tavalla, mutta tutkimukset osoittivat apinan olevan normaali, vaikka se poikkesi niin ulkonäöltään kuin muutoinkin muista.

  Vastaa
  1. Snif
   12.1.2022 09:58

   Pitää muistaa että ihminen on eläin siinä kun sika tai mikä tahansa rotta.
   Varsinkin uskovilta on turha kysyä mikä ihminen on sillä he eivät pidä tätä eläimenä.

   Vastaa
   1. Pekka Kemppainen
    12.1.2022 11:32

    ”Porsaita äidin oomme kaikki!” -sanoitus saa aivan uuden merkityksen, kiitos lääketieteen huiman kehityksen.

    Vastaa
   2. juha II
    12.1.2022 20:47

    Tämähän ei merkitse yhtään mitään ateistille ja jokainen saa mielensä pitää. Mutta ihmisellä on kuolematon sielu, mutta eläimellä ei ole eikä varsinaista tietoisuutta. Eläin toimii täysin vaistojensa varassa, joka tavallaan ”sisään ajettu tietokoneohjelma”, jotka reagoivat aina samalla tavalla tiettyihin ulkopuolisiin ärsykkeihin ja sisäiseen hormonitoimintaan.

    Tämä ei estä etteikö eläimilläkin ole tunteita ja ymmärrystä hyvyyteen ja yhtälailla mielenvikaisuuteen, joka tekee sellaisesta eläimestä arvaamattoman ja normaaliakin vaarallisemman lajista riippuen. Esim. koira pitää ihmistä laumanjohtajana ja suhtautuu häneen kuin koiraankin, joka on johtaja ja kuuluu samaan laumaan.

    Joka tapauksessa ihmisen ainainen halu voittaa kuolema ja saavuttaa ikuinen elämä johtaa enemmänkin suoranaiseen hulluuteen kuin tervehenkiseen tieteeseen. Ihminen kuvittelee olevansa suurempi kuin hän on eli ”jumala”, jolla on voima, valta ja tietämys itsestään ja ympäröivästä luonnosta. Mikä antaa ihmiselle oikeuden muokata oman ”viisautensa” mukaiseksi ja tämä on aina johtanut täydellisiin katastrofeihin, koska kaikella on tarkoituksensa ja maailma on tehty valmiiksi! Esim. Kiinassa on ollut hankkeita kääntää suurien jokien virtaus kastelun edistämiseksi, mutta tästä ei seuraisi kuin lopunkin jo olemassaolleen hyödyn turmeleminen lopullisesti. Enää ei kelpaa edes se, että ihminen on osa luontoa vaan rikas eliitti on sen herra ja me tavalliset ihmiset luokitellaan ”syöväksi” sille (luonto). Ja tämä tarkoittaa häpeilemättömästi, että tavikset (”torakat”, ”turhat syöjät”) on murhattava viimeiseen sieluun asti. Jäljelle jäävät ne lurjukset ja psykopaatit, joiden arvoinen jäljelle jäävä autio maa planeetta, jossa ”naapurit” eivät ole turhan lähellä kaikessa ”sivistymättömässä tyhmyydessään” ja etenkin köyhyydessään!!!

    Vastaa
 5. Pekka Kemppainen
  12.1.2022 11:30

  Kuinka paljon ihmisillä on siirtoelimiä, kun elinsiirtoja on tehty jo viime vuosisadalla? Muodostaako #immuunireaktio riskin? (puolustusjärjestelmän ylireagointi)

  ”Turun yliopistollisen keskussairaalan virologian ylilääkäri Tytti Vuorisen mukaan omikrontartunnan saaneet ovat raportoineet vähemmän hajuaistin häviämistä kuin muiden varianttien kohdalla.

  – Yleisimmät oireet omikronista ovat olleet hengitysinfektio. Usein sairaalahoitoon joutuneilla on todettu *puolustusjärjestelmän ylireagointi*, josta oireet ovat johtuneet, ei niinkään viruksesta itsestään, Vuorinen sanoo.” (Yle: https://yle.fi/uutiset/3-12248482?fbclid=IwAR3Kr-y0_saut-E5ajO5dsNStWIcKxJJ3Nl7S0xDkv6FSmiiQtucPSEz-xc )

  Vastaa
 6. Tehdäänkehitysmaayhdessä
  12.1.2022 13:18

  Jos vaihtoehtona kuolema tai vaikkapa itse Muhammadin asentama siansydän, on valinta helppo. Ajattelin muutenkin ihan piruuttani ja toisten kiusaksi vältellä kuolemaa viimeiseen asti. Jätän myös maailmanlaajuiseen geeniterapiaihmiskokeeseen osallistumisen em. syystä väliin

  Vastaa

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Scroll to top