Ihmiskauppa/seksirikos -esitutkinta valmistunut: ”Teatteriohjaaja” pyöri Helsingin erikoislukioiden ympärillä

Jonkinlaisena teatteripedagogina pidetyn Veijo Baltzarin rikosvyyhden esitutkinta on valmistunut. Poliisin työ kesti yli vuoden,  haastateltuja todistajia oli lähes sata, ja asianomistajina seitsemän naista, joista osa on ollut rikosten tapahtuessa alaikäisiä.

Kahta asianomistajaa epäillään myös avunnannosta rikoksiin, mikä viittaa osuuteen muiden rikosuhrien rekrytoimisessa. Baltzar näyttää käyttäneen hyödykseen myös kulttuurin ja opetuslaitoksen tiedotuskanavia tavoittaakseen potentiaalisia uhreja. Epäillyt rikokset ovat tapahtuneet 1.8.2004‒19.11.2019 välisenä aikana. Tapahtumapaikat ovat Helsinki, Espoo, Raasepori, Suonenjoki ja Kuopio.

Rikosnimikkeet:

  • Törkeä ihmiskauppa ja ihmiskauppa,
  • törkeä raiskaus,
  • törkeä lapsen seksuaalinen hyväksikäyttö,
  • raiskaus,
  • seksuaalinen hyväksikäyttö,
  • pahoinpitely,
  • laiton uhkaus.

Poliisin mukaan epäilty on metsästänyt uhrejaan teatteriharrastuksen parista:

Poliisi epäilee, että mies on tutustunut tyttöihin ja nuoriin naisiin Helsingissä ja värvännyt heidät pyörittämäänsä teatteritoimintaan. Epäillään, että mies on houkutellut asianomistajia ensin käymään ja oleskelemaan ja lopulta asumaan luonaan.

Tutkinnanjohtaja, rikoskomisario Saara Asmundela, kertoo poliisin tiedotteessa Baltzarin käyttäneen hyväkseen auktoriteettiasemaansa ja uhrien häneen kohdistamaa luottamusta, ”turvatonta ja riippuvaista asemaa”. Rikoskomisario käyttää myös sanaa ”painostus”. Olosuhteet Baltzarin produktioissa olivat ”ihmisarvoa loukkaavia” ja seksuaalinen hyväksikäyttö mainitaan.

Teatterineuvos Balzarilla oli produktio vielä helmikuussa 2019:

Rikoksista epäilty teatterineuvos pyrki esitutkinnan mukaan saamaan uhrinsa muuttamaan asumaan johonkin lukuisista kiinteistöistään. Tämä vahvensi riippuvuutta epäillystä:

Riippuvainen asema perustuu muun muassa siihen, että asianomistajat ovat olleet taloudellisesti ja majoituksen suhteen riippuvaisia rikoksista epäillystä. Osalla heistä on ollut myös työsuhde rikoksista epäillyn yhdistykseen. Lisäksi rikoksista epäilty on käyttänyt hyväksi asemaansa tunnettuna kulttuuritoimijana.

Baltzar poseerasikin mielellään johtavien poliitikkojen seurassa, -aina tasavallan ylintä johtoa myöten.

Baltzarin auktoriteetti ja vaikutusvalta suhteessa uhreihinsa on siis perustunut hänen laajaan kontaktipiiriinsa kulttuurielämän ja politiikan huipuilla. Baltzarin epäillään myös käyttäneen väkivaltaista painostusta uhreihinsa.

Epäillään, että asianomistajiin kohdistettiin väkivaltaa ja yhteisössä vallitsi niin kutsuttu pelon ilmapiiri. Lisäksi epäillään, että osa asianomistajista on joutunut seksuaalirikosten uhreiksi.

Presidentti Tarja Halonen myönsi Veijo Baltzarille teatterineuvoksen arvonimen vuonna 2011, huolimatta jo annetuista tuomioista vakuutuspetoksesta ja virka-aseman väärinkäytöksestä. Baltzarin ”pedagogisesta menetelmästä” kaavailtiin vientituotetta, mutta Humak-ammattikorkeakoulu totesi jo vuonna 2012, ettei menetelmästä ole mihinkään, ja se sisältää arveluttavia piirteitä. Baltzar ehti tehdä yhteistyötä Helsingin koulujen kanssa aina kevääseen 2019 asti.

Teatterineuvos Baltzar otettiin kiinni näkyvällä poliisin operaatiolla 19.11.2019 asunnostaan Tammisaaressa. Hänet vangittiin Helsingin käräjäoikeudessa 21.11.2019, ja häntä pidetään edelleen vangittuna. Syytteen nostamisen määräpäivä on 18.11.2020.

Lisää aiheesta:

Veijo Baltzarista löytyy lisää: Törkeä raiskaus ja törkeä lapsen hyväksikäyttö, uusia uhreja löytynyt

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Scroll to top