Ihmisryntäystä hybridi-aseena on käytetty ennenkin (VIDEO: Puola/Valkovenäjä 09.11.)

Ensimmäinen toteutunut laajamittainen pakolaisten hyödyntäminen jonkin valtion hepävakauttamiseen tapahtui jo kymmenisen vuotta sitten Yhdysvaltain ja Mexicon rajalla, kun rikollisjärjestöjen keräämät lapsipakolaiset marssitettiin Rio Granden yli. Sittemmin tapaa on käytetty muuallakin, -kun se toimivaksi havaittiin.

Yhdysvaltain raja-osavaltioiden viranomaiset olivat v.2014 kykenemättömiä käsittelemään tuhansia rajan yli tunkeutuneita lapsia, ja heitä jouduttiin majoittamaan mm. tyhjiin lentokonehalleihin, pahvinpalasten päälle. Tästä ihmisvyörystä jäi seurauksia mm. jengirikollisuutena, jota USA:ssa oli jo ollutkin, mutta ilmaantunut Mara Salvatrucha oli edeltäjiään brutaalimpi. Palautettujen ”lasten” kautta se levisi takaisin kotimaahansa Salvadoriin.

Tapahtumat Rio Grandella olivat ensimmäinen merkki uudesta invaasion tavasta, jossa väkijoukko tuodaan rajalle, ja marssitetaan yli, tai muuten solutetaan kohteena olevan valtion alueelle. Eurooppaan kesällä ja syksyllä 2015 marssineet ihmismassat eivät olleet lähteneet pakoon Syyrian sotaa, vaan olivat ilmaus siitä, että islamistit olivat omaksuneet Väli-Amerikan rikollisjärjestöjen taktiikan.

Latinalaisamerikkalaisten kartellien ja jengien tapa ottaa kortteleita ja asuinalueita haltuunsa -syrjäyttäen lailliset viranomaiset- on myös tulossa muslimitaustaisten maahanmuuttajaryhmien repertuaariin. Niinkin kaukana meistä, kuin Ruotsissa, on jo asuinalueita joihin ruotsalaiset viranomaiset menevät vain poliisin varmistamina, jos sittenkään. Oppi ei välttämättä ole kulkenut suuntaan tai toiseen, vaan tilanteet ovat yhtäläiset, ja johtavat samoihin toimintamalleihin.

Onnistuneen massa-maahanmuuton seurauksissa on myös nähtävissä samankaltaisuutta: Rikollisuuden kasvu ja raaistuminen. Vieraan sopeutumishaluttoman kulttuurin enklaavien muodostuminen tulokkaiden syrjäyttäessä kantaväestöä valitsemiltaan alueilta. Brysselin Moleenbeck on tunnetuin islamistilähiö, jossa Pariisin hirvittävän terrori-iskun tekijät olivat turvassa kuin kotonaan, omiensa parissa. ”Nämä alueet eivät ole Eurooppaa” -sanat on kuultu Ranskaan asettuneelta muslimitaustaiselta maahanmuuttajalta, joka turhaan oli yrittänyt vastustaa kehitysmaista keskelle Eurooppaa tuotuja keskiaikaisia tapoja. Tätä tarkoittaa kulttuurinen eriytyminen.

Turvapaikan-hakemista vai hybridisotaa

Jälkimmäinen vaihtoehto oli vielä vuosi-puolitoista sitten ehdottomasti #salaliittoteoriaa -ja valtakunnansyyttäjä vaani siitä puhujia, mutta tänään kuulimme ulkoministeri Pekka Haaviston (Vihr.) sanovat pahat sanat:

Suomi voisi tarvittaessa sulkea rajansa nykyisen lainsäädännön nojalla, jos sitä kohtaisi vastaava tilanne kuin parhaillaan Valko-Venäjän ja EU-maiden rajoilla, sanoo ulkoministeri Pekka Haavisto. (AL)

Sisäministeri Maria Ohisalo (Vihr.) ei jää jälkeen:

”Kyllä hybridivaikuttamiseen on reagoitava eri tavoin kuin siihen, että vain haetaan turvapaikkaa”, Ohisalo sanoi. (AL)

Sanoja löytyy mutta konkretiaa puuttuu. Syksyllä 2015 ei löytynyt kumpaakaan. Mitä teorioihin tulee, tämän päivän salaliittoteoria on huomisen ”kaikkihan-sen-tietää”. -Näinhän kävi mm. epäkorrektille puheelle ankkurilasten käytöstä, ja ennusteelle että tietyt törkeät rikoslajit muodostuvat uusien asukkaiden harrastukseksi. (Ole edellä aikaasi, ja kuuntele  …? Niin ketä?)

Kreikan rajalla nähty ryntäys parisen vuotta sitten oli mahdollista, koska Turkin autokraattinen presidentti Recep Tayyip Erdogan (muslimiveljeskunta) käytti maahanmuuttajia poliittisena aseena Eurooppaa vastaan. Kollegansa Aljaksandr Lukashenka on liikkeellä samalla motiivilla. Molemmat sallivat kiertolaisten tulla maahansa, ja auttavat/pakottavat nämä EU:n rajalle.

Vuoden 2015 massaryntäys yllätti Euroopan, ja kansainvälisten sopimusten tarjoamat työkalut jätettiin käyttämättä: Schengenin sopimuksen poikkeusmenettelyt (tilapäisesti, yksipuolisella ilmoituksella sopimusvaltioille rajakontrollin palauttamisesta), ja Dublinin asiakirjan mukainen turvapaikanhakijat palauttaminen ensimmäiseen turvalliseen maahan. Silloin ei myöskään ymmärretty, että Eurooppa on hybridioperaation kohteena.

Tänään on mahdollisuus ymmärtää, ja välttää vanhat virheet.

Luettavaa:

Tilanne Valkovenäjän-Puolan rajalla kriittinen: Laukauksia kuultu

 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Scroll to top