Ilkka Kanerva: Puolustuspolitiikka on noussut kärkiteemaksi

Vieraskynässä on tänään Kokoomuksen veteraanipoliitikko Ilkka Kanerva Turusta. Tällä palstalla julkaisemme tunnettujen henkilöiden ja mielipidevaikuttajien kirjoituksia.

”Viime vuosien aikana on käynyt yhä selkeämmäksi, miten maanpuolustus ja puolustuspolitiikan vastuullinen hoitaminen lukeutuvat edelleen valtion tärkeimpiin tehtäviin. Suomen toimintaympäristö koki selkeän muutoksen Ukrainan sodan puhjettua vuonna 2014. Paluuta tätä edeltävään ajanjaksoon Euroopan turvallisuudessa on näillä näkymin jouduttava vielä odottamaan.

Olemme joutuneet reagoimaan siihen, että voimapolitiikan vaarat ovat valitettavasti palanneet lähialueillemme. Samanaikaisesti olemme kohdanneet perinteisten sotilaallisten uhkien rinnalla esiintyvää hybridivaikuttamista. Vaikka hybridivaikuttaminen ei sinänsä ole uusi ilmiö, epäsuorat ja ei-sotilaalliset uhat ovat todellisia ja niihin on suhtauduttava vakavasti.

Turvallisuuspoliittisen turbulenssin johdosta Suomessa on jouduttu pohtimaan ratkaisuja sekä oman että Itämeren alueen turvallisuustilanteen parantamiseksi. Tässä suhteessa kansallinen puolustuskyky ja kansainvälinen puolustusyhteistyö sekä lainsäädäntötyö ovat olleet avainasemassa. Tämä on ollut välttämätöntä kyetäksemme vastaamaan turvallisuusympäristön haasteisiin.

Uudet tiedustelulait toimivat hyvänä osoituksena siitä, miten turvallisuusympäristön muutoksiin ja hybridivaikuttamiseen voidaan pureutua lainsäädäntötyöllä. Samalla myös Suomen sotilaallista suorituskykyä on viety ajanmukaisempaan suuntaan. Hallituksen päätökset suurten puolustusmateriaalihankkeiden käynnistämisestä, kansainvälisen avun antamisesta ja vastaanottamisesta sekä puolustusyhteistyöratkaisut ovat parantaneet Suomen sotilaallisia kykyjä ja vahvistaneet turvallisuusasemaamme.

Puolustuspolitiikkaan on kiinnitettävä erityistä huomioita myös ensi vaalikaudella. Eteen tulevat ainakin puolustusmateriaalihankintojen loppuun saattaminen ja puolustusmäärärahojen korotukset, kansalaispalveluksen edellytyksien selvittäminen sekä kansainvälisen puolustusyhteistyö.

Näiden lisäksi meidän on huolehdittava puolustuksemme yhden kivijalan eli puolustusvoimien henkilöstön hyvinvoinnista. Viimeisin puolustusvoimien uudistus leikkasi henkilöstöä rajusti ja olemme jo nyt joutuneet huomaamaan, että puolustusvoimilla on henkilöstöpulaa.

Kun Sipilän hallitusohjelmaan kirjatuista turvallisuus- ja puolustuspoliittisista tavoitteista pääosa on saatettu maaliin, Suomen voidaan katsoa siirtyvän hiljalleen sekä lainsäädännön että resurssiensa osalta nykypäivän turvallisuusvaatimusten tasolle. Vaikka kuluneella vaalikaudella onkin saatu aikaan tärkeitä turvallisuus- ja puolustuspoliittisia lainsäädäntöhankkeita ja avauksia, työtä olisi kyettävä jatkamaan myös ensi vaalikaudella.”

11 Comments

 1. Nimetön
  9.4.2019 19:36

  Ikinä en ole äänestänyt ikeä.
  Enkä äänestä nytkään.
  Tehtaankadun tai mikä lie vakiovieras 1970-luvulla.
  Kokoomuskommunisti, Isänmaa vieras.

  Vaari

  Vastaa
 2. Åttå Wille
  9.4.2019 20:42

  > puolustusvoimilla on henkilöstöpulaa

  Oma ratkaisuni välittömään henkilöstöpulaan on ISIS-pataljoonien muodostaminen.

  Juuri nyt on otollinen aika. Maailmalla on taisteluissa karastuneita ammatti­sotilaita hyvin saatavana ja heistä on nopeasti muodos­tettavissa erilaisia taistelu­yksiköitä. Kaksi aivan kärki­syytä miksi ISIS-pataljoonat ovat hyödyllisiä
  — Hallitus voi käyttää näitä sotilaita myös kapinoivia suomalaisia vastaan eikä ole pelkoa siitä, että he kieltäy­tyisivät ampumasta maamme omia kansalaisia.
  — Nämä sotilaat ovat jo lähtö­kohtaisesti NATO-yhteen­sopivia. Heidät on jo valmiiksi koulutettu osaksi USA:n johtamia NATO-joukkoja.

  Vastaa
  1. Pekka Kemppainen
   9.4.2019 21:07

   Erdogan varmaan ottaa nämä issiläiset, koska net vihaa valmiiksi kurdeja?

   Vastaa
 3. Essula
  9.4.2019 21:19

  Tuo Kuusinen taitaa haluta Saabit taivaalle. Vai oliko se Ike, joka halusi?

  Vastaa
 4. Alkiolainen
  9.4.2019 22:30

  Kanerva on kyllä oikeassa siinä, että turvallisuus on yksi vaalien kärkiteema.

  Tuleeko Suomeen kohdistuva uhka rajoillamme idästä, vai lännestä, kas siinäpä kysymys.

  Vastaa
  1. Keksityt uhat
   10.4.2019 16:58

   Ilkka Kanervan ja kokoomuksen turvallisuuspolitiikka nojaa maahanmuuttokriitikoiden vihapuheturvallisuusuhkaan ja venäjäkorttiin. Suomessa on oikeasti paljon tärkeämpiä asioita mietittävänä.
   No toisaalta Kanerva on pihalla muutenkin mm. ehdotuksella että Suomi maksaisi jonkun Afrikan maan koko koulujärjestelmän. Mikä laitetaan Somalia, Nigeria? Pitää muistaa että kokoomus on ollut kovin koulutusleikkaajapuolue.

   Vastaa
 5. Åttå Wille
  10.4.2019 09:09

  Mielenkiintoista nähdä kuinka kansanjoukkojen luottamus hallitukseen on yhtä aikaa romahtamassa koko globaalilla tasolla. Eikä se riipu mitenkään ”demokratiasta”:

  Myös Libyassa käydään vaalitaistelua. Paikallisen tavan mukaisesti taistelu on aseellinen. Opposition joukot Khalifa Haftarin johdolla ovat vakavasti haastamassa nykyisen hallituksen.
  https://journal-neo.org/2019/04/10/battlefield-libya-fruits-of-us-nato-regime-change/

  Itse löisin vetoa opposition voiton puolesta. Pidän sitä jopa varmana ellei sitten suorin pommituksin tapahtuva ”hybridivaikuttaminen” muuta vaalien lopputulosta.

  Vastaa
  1. Piispa Tuomas
   12.4.2019 11:00

   Itse asiassa kyseessä taitaa olla\
   — **new deal**, koko maailman uusjako,\
   — jossa jokainen valtio pakotetaan tunnustamaan puolta.\
   — Puolueettomuus tulkitaan vihollisuudeksi.\
   — Jos et ole meidän puolella, olet meitä vastaan.

   Jos jotain valtiota ei saada demokraattisin keinoin alitettua, käytetään sotilaita. Sumeilematta.

   https://www.sott.net/article/410986-Long-time-Sudanese-leader-arrested-army-has-seized-power-defense-minister

   Vastaa
  2. Wilhelm von Schwerin
   13.4.2019 14:33

   Muutama päivä ennen hyökkäyksen aloittamista Libyan pääkaupunkiin Khalifa Haftar sai Saudeilta lupauksen kymmenien miljoonien rahoituksesta. https://www.wsj.com/articles/saudi-arabia-promised-support-to-libyan-warlord-in-push-to-seize-tripoli-11555077600

   Koko juttu https://www.zerohedge.com/news/2019-04-12/saudi-arabia-bankrolling-haftars-bid-seize-all-libya

   Vastaa
 6. Puolueeton
  10.4.2019 10:26

  Hävittäjiin ei puolustusrahoja kannata laittaa, koska niiden hyötysuhden maan puolustuksessa on huono. Naton lisävoimana taas hyödyllinen, mutta Suomi ei ole kaan puolustamassa Natoa vaan omaa maaperäänsä. Hävittäjärahoilla saa paljon tehokkaamman ohjuspuolustusjärjestelmän ilma-asetta vastaan. Tämä ei kuitenkaan Natolle ole mieleinen, koska kriisi, jos sellainen tulee, on Naton ja Venäjän välinen. Jos Suomi voi turvata Venäjälle 1300 km pitkän rauhan rajan, ei kukaan ole Venäjällä niin tyhmä, että suunnittelisi suomen valtaamista, koska Suomi on Venäjälle siinä tapauksessa edullisempi naapuri kuin miehitettynä.

  Vastaa
  1. Pekka Kemppainen
   10.4.2019 11:03

   Emme voi olla varmoja, ymmärretäänkö Venäjällä, että Suomi kannattaa pitää rauhallisena naapurina. Omalla tehokkaalla ilmapuolustuksella vähennämme riippuvuuttamme NATO:sta, mutta ohjukset vai lentsikat? -Sitä on moni pohtinut eikä valmista ole tullut.

   Toinen asia on se, että Ruotsin mahdollinen NATO-jäsenyys romuttaa sen tasapainotilanteen, johon nykyisessa ei-mennä-NATO:oon -politiikassa tukeudutaan. Toinen riski meille on Putinin kauden päättyminen, mikä on väistämätöntä. Paavo Väyrynen uskoi joskus, ettei itänaapurissa voi koskaan tapahtua poliittisia muutoksia, mutta tapahtuikin. Jos Venäjä pysyy vakaana, Suomessa on helpompi hengittää.

   Itäinen Pohjois-Eurooppa etsii yhä neukkulan jälkeistä olotilaansa. Jossakin vaiheessa näytti siltä, että jopa Venäjäkin voisi liittyä NATO:oon, mutta se juna meni. Suurvalta-vastakkaisuus on tullut takaisin, ja sen kanssa on vaan elettävä.

   Vastaa

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Scroll to top