Ilmastonmuutoksen terveyshaitat versus ilma, jota hengitämme – Yhdyskuntailma; ilmansaasteet ovat yksi suurimpia terveysriskejä ihmiselle Euroopassa

Terveyden ja Hyvinvoinnin Laitos on tutkinut ilmastonmuutoksen vaikutusta ihmisen terveyteen varsin kattavasti todeten niiden jäävän melko vähäisiksi Suomen maantieteellisen sijainnin ja toimivan terveydenhuollon takia. Lisäksi tähän vaikuttaa huomattavasti valtion varoin rakennettu hyvinvointivaltion kriteerit täyttävä yhteiskunnan yhteisistä verovaroista rakennuttama korkealle kehittynyt infrastruktuuri toimivine jätehuoltojärjestelmineen, sekä puhtaan juomavesiverkoston saattaminen kansalaisten ulottuville.

Ilmastonmuutoksella on vaikutusta suomalaisten elämään ja hyvinvointiin niin positiivisessa kuin negatiivisessakin mielessä. Nykyisellään Suomen ilmastollinen lämpötila on lämpiämään päin. Se tulee tuomaan tullessaan monenlaisia muutoksia, mikäli kyseessä on pidemmän aikavälin kehityksestä, kuten monet tutkimustulokset povaavat. Hyvässä mielessä tämä tulee mm. pidentämään esim. kasvukautta ravinnon osalta. Läheskään kaikki eivät kuitenkaan ”allekirjoita” kyseisen koulukunnan käsitystä asiasta. On myös myös olemassa julkisuudessa hiljennetty joukko tutkijoita, jotka ennustavat nykyisten sään ääri-ilmiöiden olevan seuraavaa jääkautta enteileviä luonnollisia ilmiöitä.

Kiistaton tosiasia on, että ihminen on omilla toimllaan onnistunut vaikuttamaan maapallon suursäätilaan, ainakin jossain määrin. Kiista ihmisen osuudesta tähän lienee se polttavin kysymys. Maapallo on kuitenkin osa äärettömän avaruuden aivan omanlaistansa toimintamekanismia, jota ihmiskunta on ihmetellyt ja tutkinut ihmisen olemassaolosta alkaen jo paljon ennen nykyistä ajanlaskua. Alkuihminen on voinut pitää, jopa tähdenlentoa hyvin pelottavana enteenä jostakin pahasta. Meille Suomessa ainakin on opetettu, että tähdenlennon nähdessään voi esittää toiveen tähdille. Ihmiskuntaa on aina kietonut pauloihinsa tietty mystisyys, taikausko ja annos pelkoa, etenkin suuriksi koettujen asioiden edessä.

Ilmastonmuutoksesta on nykyisellään tehty suuri ja varmasti monelle ihmiselle pelottava asia. Ilmastonmuutos itsessään ei kuitenkaan koskaan tapahdu hetkessä. Kyse on niin valtavasta kokonaisuudesta, että voi mennä monia sukupolvia ennenkuin se suunta ja vaikutus konkretisoituu. Ilmastoon kuitenkin vaikuttaa niin äärettömän moni asia, ja sana äärettömyys kuvaakin ehkä parhaiten asiaa. Koko avaruuden äärettömyys ja sen monelta osin, edelleenkin ihmiskunnalle tuntemattomina pysyvät ilmiöt ja mekanismit ovat osaltaan vaikuttamassa avaruuden mittakaavassa pienen maapallon luonnolliseen ilmastonmuutokseen. Siihen päälle sitten se ihmiskunnan osuus on kuin kärpäsenkakka meressä; kukaan ei välttämättä edes huomaa sitä.

Se oleellisesti tärkein asia, joka on jokaisen ihmisen edessä, on se elämisen ehto; ympäristön puhtaus. Puhdas hengitysilma, puhtaat vesistöt, puhdas maaperä. Nämä ovat asioita joihin jokainen meistä pystyy vaikuttamaan omilla toimillamme.

Elämä on valintoja; kerskakulutus on aidon kestävän kehityksen kannalta yksi ihmiskunnan suurimmista rikoksista koko maapallon eliöstön hyvinvointia vastaan. Se saastuttaa ympäristöä ja se ruokkii ainoastaan riistoa, taloudellista eriarvoistumista ja aiheuttaa paikoin huomattavia terveyshaittoja niin ihmisille kuin kaikille eläville.

Paljon on puhuttu ja peräänkuulutettu jonkinlaista globaalia toimielintä koordinoimaan maailmaa pelastavaa agendaa ja siihen sitoutumisesta. Ongelma tässä on vaan siinä, että tahtotila todelliseen muutokseen lähtee aina ruohonjuuritasolta. Myös vastuukysymykset ovat olennainen osa haastetta ja ongelmaa.

Syitä miksi niin monessa valtiossa ympäri maailman -etenkin ns. kolmannessamaailmassa- on paljon ongelmia, löytyy kansan omasta kyvyttömyydestä itse ottaa vastuuta asioista; omista huonoista oloista. Näin myös Suomessa. Sitä ei vaan vielä huomata, koska siitä ei käydä julkista keskustelua valtiovallan toimesta niinkuin olisi suotavaa.

Ongelmia on monenlaisia, köyhyyttä, lehdistönvapauden puuttumista, huonoa hygieniaa, nälänhätää, oikeusmurhia ja ennenkaikkea ympäristön pilaantumista. Kaikkia maailman kansoja yhdistää kuitenkin voimattomuuden tunne näiden monenkirjavien ongelmien edes. Toiset kansat ovat yrittäneet saada itselleen oikeutta, mutta ovat valitettavan usein kohdannneet etenkin ns. ”Länsimaisen demokratian” rumat kasvot.

Tähän loppuun sopii vanha suomalainen sananparsi: ”Kuka kissanhännän nostaa, jos ei kissa itse”

Jokaista kansakuntaa sitoo ne oman maan lakiin kirjatut velvoitteet ja säännöt. Suomen osalta tämä tarkoittaa, että mitä netistä löytyvään Finlexiin on kirjattu, on voimassa Suomen valtion rajojen sisällä. Oikeus puuttua muiden maiden asioihin onkin pyöreä nolla. Vastuu omasta kansasta, oman valtion rajojen sisällä on siis täysin yksiselitteinen.

Suomen perustuslaki on myös rinnastettavissa Suomen perustamisasiakirjaan, koska siihen on kirjattu luvussa kaksi se olennaisin; kansan perusoikeudet.
Luku yksi määrittää valtionrajat ja lähinnä sen, kenellä Suomessa on viimeinen sana yli eduskunnan. Kaikki muut kappaleet perustuslaissa kertovat siitä, miten asiat ovat teknisesti suunniteltu toteutettavaksi.

Aiheesta lisää:
THL
Wikipedia

2 Comments

 1. Puolueeton
  23.5.2019 10:43

  Maatalous voi olla yksi paha ilmaston pilaaja. Nykyinen peltojen muokkaus pölyttää peltojen multaa, jossa on on mukana sian ja kananpaskaa. Pöly leviää kaikkialle kuivana aikana. Sateilla pöly leviää vesistöihin. Autot levittävät asfaltti ja kumipölyä ilmaan. Polttoaineitten palamishiukkaset ovat mitätön vaara terveydelle edellisiin verrattuna.
  Jokainen vanhempi on varmasti huomannut pölyn ja sen aiheuttaman ilman pahan hajun suuren lisääntymisen maaseudulla mutta myös kaupungeissa. Poliittisista syostä todellisiin ilman pilaajiin ei kuitenkan kiinnetä huomiota.

  Vastaa
 2. Jussi
  23.5.2019 19:02

  Huomaatteko 3 vaiheisen muutoksen ilmastopohjaisessa ajatusten harhaanjohdossa tärkeistä asioista sivuraiteille?
  1. valheiden vaihe: Global Warming : Harhaanjohto jossa jätetään kertomatta että CO2 on harmiton eikä muuta lämpötilaa suuntaan tai toiseen. Ilman lämpötila riippuu auringon sykleistä ja kuumotuksen kausivaihteluista viimeiset 350 vuotta, joilta tilastokirjanpito on olemassa ja tallella. Luonnollinen ja harmiton CO2% riippuu tulivuorten purkuksista ja valtamerten lämpötilasta, niinkuin aina ennenkin, nyt ja tulevaisuudessa. Lämpenevä merivesi vapauttaa CO2 ja viilenevä merivesi sitoo ilmasta CO2 meriveteen. Historiassa rekisteröity 3xsuurempi ja 10xsuurempi CO2% ei aiheuttanut mitään havaittua ongelmaa.
  2. Ilmasto ei ole lämpenemässä vaan viilenemässä, koska auringon kuumotıs on minimivaiheessa. Nyt näkyy vain 0 tai 1 auringonpilkkua, jotka ovat sähkömagneettisia myrskyjä auringon edustalla tai pinnalla. Niitä seuratessa käytetään silmiä ja/tai optisia laitteita suojaavia vahvoja suojattimia, ei pidä sekaantua puuhaan amatöörikonstein silmiensä vuoksi. Merenlämpöä mittaavista anturilaivoista on myös löydetty huijaus – laivan pohjan mitaarin anturi on asennettu mittaamaan laivan puhjalla sisäpuolella olevaa lämpöisempää pilssivettä eikä ulkoista merivettä – uskomattomatonta mutta luin vapaan median julkaisemasta raportista. SIKSI SANA GLOBAL WARMING JÄTETTIIN POIS VALTAMEDIAVALHEISTA JA TILALLE TULI ILMASTONMUUTOS, JOKA EI KERRO LÄMPÖTİLAMUUTOKSEN SUUNTAA, JA JOKA ON LUONNOLLINEN IKUINEN ILMIÖ EIKÄ MIKÄÄN ONGELMA. Kirjoitusten sävyllä pyritään sekoittamaan ajatuksia että 1 ja 2 ovat sama ongelma, vaikka kumpikaan ei ole ongelma ennen, nyt eikä tulevaisuudessa, vaan luonnonmukainen vaihtelu.
  3. KOSKA KOHDALTA 1 ON VEDETTY MATTO VALTAMEDİAN JALKOJEN ALTA, JA IHMISET YMMÄRTÄVÄT ”LIIAN” HYVIN ETTEI AINAKAAN KOHTA 2 OLE OIKEA ONGELMA, VALTAMEDIA ALKOI RAPORTOIDA ILMAN EPÄPUHTAUKSISTA IMASTON SIJAAN, IHAN KUIN SE OLISI UUSI ONGELMA
  😀 😀 😀
  UUTISANKKUREIDEN KORVAT LEPATTAA PAHASTI JA NENÄ KASVANUT PITEMMÄKSI KUIN PINOKKIOLLA KOSKAAN NOLOIMMASSA TILANTEESSAAN.
  PINOKKIO TAITAA OLLA FAKTAPOHKAISEMPI KUIN VALTAMEDIA.

  Suomalaiset ovat selvästi heräämässä todellisuuteen ja valpastumassa kuten USA, koko Eurooppa ja Kanada 🙂
  Kiitos Ekstrauutislaiset että olette olemassa ja sananvapauden puolella 🙂

  Vastaa

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Scroll to top