Iltalehti väitti Extrauutisia valeuutisiksi

Sunnuntaina uutisoimme erikoisesta lennosta, joka oli tuonut lauantaina ihmisiä Irakista Suomeen. Matalalla julkisuusprofiililla toteutunut sukkulointi Tampereen, Baghdadin ja Erbilin välillä oli saanut julkista huomiota, ja kysyimmekin ketä Suomeen tuli.

Lennon salat alkoivat aikanaan paljastua: Liettualaisen charter-yhtiön koneella kotiutettiin ainakin suomalaisia sotilaita Irakista, mutta matkustajaluetteloa emme mekään ole vielä nähneet. Erbil Irakin autonomisella kurdialueella on myös kauttakulkupiste Syyriasta poistuville henkilöille, myös Al-Holin internointileirillä olelleille.

Kun Suomen viranomaiset ja ministeritkin olivat jo aiemmin jääneet kiinni ”niin-totta-kuin-osataan”-puhumisesta juuri tässä al-Hol-ceississä, oli loogista että lentoon GW403 Erbil-Tampere kohdistui paljon kaikenlaisia kysymyksiä, -myös kansanedustajien taholta. Mielestämme median tehtävä on esittää nämä kysymykset, -kuten teimmekin.

Eräänlaisena jälki-kalabaliikkina ilmaantui Iltalehden uutiseen väite, että Extran Erbil-Tampere-uutinen olisi ”perätön”.  Yhteydenottoni jälkeen IL poisti tuon sanan, kun kaikki uutisessa kerrottu oli ollut totta. Lehden sivulle jäi kuitenkin maininta ”valemediasta”.  Viestienvaihto IL:n päätoimittajan kanssa (maanantaina 01.03.) ei kuitenkaan johtanut virheellisen tiedon korjaamiseen.

Iltalehdessä 28.02. 2021:

Perussuomalaisten kansanedustaja Vilhelm Junnila jakoi myöhään lauantai-iltana Twitter-tilillään Liettuasta vuokratun charterkoneen reittiä. – Liittyykö al-Hol ja onko tuliaisia, kansanedustaja kysyi. … Tviittiä oli jaettu liki sata kertaa ja siinä oli sunnuntaiaamuna liki neljäsataa tykkäystä. Se oli edelleen näkyvissä kello kymmenen aikaan. Asiasta on tehty juttu ainakin yhdelle valeuutissivustolle. Tviitin oli jakanut myös toinen perussuomalaisten kansanedustaja Mari Rantanen. (Iltalehti)

Uutista oli Extran yhteydenoton jälkeen korjattu (12:56, 28.02.):

Uutisen korjaus oli tapahtunut Extran yhteydenoton jälkeen, joten käytetty sanonta ”valeuutissivusto” siis viittaa Extrauutisiin.

Lukijamme Sakari Rajamäki oli myös huomannut IL:n uutisen, ja otti yhteyttä sen kirjoittajaan, Iltalehden toimittajaan. Tässä lukijamme video käydystä keskustelusta:

Linkki Sakari Rajamäen videoon:
 Video on nähtävissä Sakari Rajamäen Youtube-kanavalla.

Iltalehden toimittaja toteaa Rajamäen kanssa keskustellessaan, että kansanedustaja on syyllistynyt ”tahalliseen ja tietoiseen disinformaation levittämiseen”. Toimittaja Pikkaisen mukaan tieto lennon liittymisestä al-Holiin oli ”laajalle levinnyt”, ja nettikommenteissa oli puhuttu terroristien tuomisesta Suomeen. Toimittaja pitää kansanedustaja Vilhelm Junnilan kysymyksiä väitteinä.  Kysymykseen levittääkö Extrauutiset valheita toimittaja Pikkarainen vahvistaa pitävänsä julkaisua valeuutissivustona: ”On minusta perusteltua kutsua valeuutissivustoksi.” ”Jos ei valheellista, niin ainakin osatotuuksia. ja mielipidemuokkausta ehkä.

Mediamaailman mullistus on tuonut kentälle uusia toimijoita, paikkaamaan tiedonvälityksen aukkoja. Valeuutinen tai valemedia-leiman käyttäminen kevytmielisesti saattaakin olla houkuttelevaa, jos kilpailutilanne alkaa ahdistaa.

Ketä tuli suoralla lennolla Erbilistä Tampereelle lauantaina


https://www.extrauutiset.com/keta-tuli-suoralla-lennolla-erbilista-tampereelle-lauanta

7 Comments

 1. pöh
  3.3.2021 17:01

  Iltalehti itse on nykyään pahemman luokan valeuutissivusto.
  Heillä varmaan se tarkoitus pyhittää keinot.

  Vastaa
 2. Anna-Maria Korhonen
  3.3.2021 19:46

  Sen verran aggressiivisesti nyt hyökätään sekä Junnilaa että Extra-Uutisia vastaan, että kyllä tuo lento herättää epäilyksiä. Mikäli lento oli puolustusvoimien rutiinilento, olisi vastaus ollut asiallinen ja toteava, että poikamme ilmassa siellä vain terrorismin vastaisesta operaatiosta palasivat kotiväkeä tervehtimään.

  Vastaa
 3. Erinomaista, mahtavaa
  3.3.2021 22:00

  Extrauutiset voi olla ylpeitä itsestään ja tekemästään työstä. Ei se koira älähdä jollei kalika kalahda. Ja tämä taisi sattua nilkaan pahemmin kuin kertaakaan aikaiemmin.

  Journalitstien on nimenomaan tuotava julki niitä asioita jotka vaikuttavat kansaamme joko lyhyellä tai pitkällä tähtäimellä. Suomessa ei vain ole totuttu Mauno Koiviston aikakaudella tai sen jälkeen että kansalle kerrottaisiin totuus. Olemme eläneet valehtelijoiden ja manipuloitsijoiden maailmaassa.

  Vastaa
 4. Regedit
  3.3.2021 23:05

  ”Kysymykseen levittääkö Extrauutiset valheita toimittaja Pikkarainen vahvistaa pitävänsä julkaisua valeuutissivustona: ”On minusta perusteltua kutsua valeuutissivustoksi.” ”Jos ei valheellista, niin ainakin osatotuuksia. ja mielipidemuokkausta ehkä.” ”

  He he, mielipiteitä uutisina välittävä Iltalehti ja toimittaja Pikkarainen syyttää Extrauutisia valeuutissivustoksi, sen verran kääntäjä Pikkaraisen hengentuotteisiin tutustuneena voin kertoa, että hänellä ei ole mitään varaa puhua valeuutisista ja varsinkaan mielenmuokkauksesta.
  Tosin IL:n valikoituu valtamedia- toimittajiemme ”jämät”, joten tämä mielenmuokkaus saa varsin koomisia piirteitä välillä, paljasten näin itsensä.

  ”Nettikommenteissa puhutaan maanpetturuudesta, terroristien ja islamistien päästämisestä Suomeen” (Lähde: tuosta linkistä)

  Niin,entäs sitten ja tämä epämääräisiin ”nettikommentteihin” viittaaminen on nykyään niin yleistä, että syytökset täytyisi jäsenellä tai minimissään kertoa edes pari esimerkkiä, kuten Pikkaraiselta nyt kysyttiinkin.
  Lisäksi Pikkarainen ei puhu jornalistisiin perusteisiin liittyvän lehden toimittajana mitään päätoimittajan roolista, oikeassa lehdessä päätoimittaja kuitenkin päättää, mitä juttuja ulos laitetaan ja millä sävyllä, Pikkarainen kertoo vain, että ”ei aio korjata” väitettään.
  Päättääkö IL:ssä siis toimittajat, mitä julkaistaan ja sitä, että korjataanko virheellisiä väittämiä?

  En ole jornalististen tai liiketalouden lakien asiantuntija, mutta jos/kun Extrauutisilla on varmasti taloudellisiakin intressejä, ainakin kulujen kattamiseksi niin tuo IL:n ”valeuutissivustoksi” väittäminen luulisi ylittävän syytekynnyksen mm. liiketoiminnan haittaamisesta tai perättömän tiedon levittämisestä?
  Kumma, kun nämä eri ”valemediat” toimittaa, taustoittaa, linkittää ja laittaa lähteet käytännössä kaikissa uutisissaan ja sitten tulee roskalehti IL:n, roskatoimittaja Pikkarainen (henkilökohtainen mielipide) väittäen kommarin varmuudella oikeaa journalismia väilittävää lehteä valeuutisiksi. 🤔🙂

  J.K. Tämäkin tapaus taas näyttää, miten vihavas. seuraa tarkasti näitä eri vaihtoehtomedioita.
  Kumma, kun olen tänäänkin löytänyt Extrauutisista enemmän mielenkiintoista luettavaa, kuin IL:stä, joka pyörii varmasti 500 x budjetilla tähän katsottuna.

  Vastaa
 5. Sakari Rajamäki
  4.3.2021 16:18

  Aika huvittavaa, että toimittajalla on otsaa kutsua Extrauutisia valeuutisivustoiksi, vaikka ainoa juttu joka hänen puheessa oli totta käymämme puhelun aikan oli nimi. Kun yritin kysyä häneltä Extrauutisten valeista, niin ainoa ”esimerkki” mitä hän pystyi antamaan oli, että Extrauutiset olisivat väittäneet Iltalehdellä olevan joku persuvastainen agenda. Tämä väite kuulostaa ihan uskottavata, mutta kysyi asiasta Exrtauutisten toimitukselta, eikä mitään tälläistä väitetä ole esitetty. Myös väite siitä, että Extrauutiset eivät olisi yrittäneetkään selvittää mistä lennossa oli kyse ei pidä paikkaansa, sillä alkuperäistä juttua oli päivittetty vielä pariinkin otteeseen. Myöskään väite siitä, että toimittajien poliittista taustaa olisi tutkittu vain yhdellä epämääärisellä kyselytutkimuksella ei pidä paikkaansa. Suomessa ainakin Aumulehti ja Sunnuntaisuomalainen ovat tutkineet toimittajien poliitisia kantoja.

  Vastaa
  1. Sakari Rajamäki
   4.3.2021 16:27

   Eli selvästi huomasi, että puhuessaan extrauutisista toimittaja ei tiennyt mistä puhui. Journalististen ohjeiden mukaan asioihin joita käsittelee pitää tutustua mahdollisimman hyvin, eli tässäkään ei noudatettu journalistisia ohjeita.

   Vastaa
 6. Tsekkailija
  6.3.2021 18:49

  Taas jäi keltainen media, jos sitä edes mediaksi voi kutsua kiinni epätoivoisista valheistaan. Kävin tässä läpi tuon Pikkaraisen julkaisemia juttuja ja kyl niissä ois paljonkin korjattavaa. Extran uutisia myös tutkailin tiukalla katseella ja löysin vain pieniä asiavirheitä ja kirjoitusvirheitä. Kumpaan siis luotan jatkossa enemmän, lienee selvyys, että te Extra veitte luottamukseni lähes 100-0. Jatkakaa samaa, jota teette, olette tuossa vahvoja.

  Vastaa

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Scroll to top