Imaamit sanovat: Korona on vain vääräuskoisille

Huolimatta useiden keskeisten muslimiauktoriteettien lausunnoista eräät somalialaiset imaamit ovat vähätelleet koronapandemian vaarallisuutta, ja uskotelleet kannattajilleen, ettei muslimeille koidu vaaraa koronaviruksesta.

Moskeijan sulkeminen tartuntavaaran takia on muslimeille hyvin rankka asia, mutta Muslim World Leaguen (MWL:n) sihteeri Dr. Mohammed Al-Issa puolusti moskeijoiden väliaikaista sulkemista joissakin maissa. Tohtori Al-Issan mukaan hygieniaohjeiden etc. noudattaminen pandemian aikana on jopa  uskonnollinen velvollisuus . Saudi-Arabian kuningaskunnan suurmufti Sheikh Abdulaziz Al Sheikh tukee maansa hallituksen toimenpidettä keskeyttää moskeijapalvelut pandemian aikana. Al-Sheikh pyysi muslimeja rukoilemaan kotonaan Ramadanin aikana.

Somalian viranomaiset ovat jo vahvistaneet lähes 900 koronatartuntaa (10.05.), vaikka koko maassa on vain neljä PCR-testauskonetta. Tässä tilanteessa eräät uskonnolliset puheenvuorot ovat hyvin vaarallisia. Tietyt  imaamit Somaliassa ovat julistaneet muslimien olevan immuuneja COVID-19:n suhteen, mikä poikkeaa em. vanhempien muslimiauktoriteettien kannasta.

Somalialainen terveystyöntekijä kertoi Al Arabiyalle:

”Jotkut moskeijat levittivät huhua, että tämä tauti on tarkoitettu vain epäuskoville”, sanoi Al Arabiya Englishin haastattelema lääketieteen työntekijä, joka halusi pysyä nimettömänä pelätessään seurauksia. ”Somaliassa ihmiset ovat erittäin uskonnollisia ja uskomme, mitä imaamimme kertovat meille enemmän kuin ketään lääkäriä tai hallitusta.”

Disinformaatio, jonka mukaan muslimit ovat suojassa koronavirukselta, ”vaikeuttaa todella” lääkintähenkilöstön työtä pandemian torjumiseksi, kertoo Al-Arabiyan tietolähde. Suurin osa Somalian väestöstä ei ylläpidä sosiaalisia etäisyyksiä, eivätkä käytä maskeja suojautuakseen tartunnalta.

Ruotsista on raportoitu somalimaahanmuuttajien tavallista korkeampi sairastuvuus meneillään olevan pandemian aikana. Koska aihe on arka, ei ole selvitetty mikä merkitys on uskontoperäisillä ennakkoluuloilla tartuntojen leviämisessä. Suurempi syy saattaa olla asunnoissa, joissa usein asuu pysyvästi ihmisiä, jotka eivät ole asunnossa kirjoilla ja joiden lukumäärä ei ole viranomaisten tiedossa.

Useissa Euroopan maissa on havaittu lähi-itätaustaisten piittaamattomuutta karanteeni- ja lockdown-määräyksistä. Tällä ilmiöllä ei välttämättä ole uskonnollista tukea. Espoossa todettiin äskettäin koronakaranteenissa olevan Nihtisillan vastaanottokeskuksen asukkaiden rikkoneen eristäytymismääräyksiä. Eräillä erityisryhmillä karanteeni- ja hygieniamääräysten noudattamista haittaa kielteinen asenne asuinmaan viranomaisiin, ja näiden jakamiin määräyksiin.

Somaliasta kertoi tänään Al-Arabiya.

1 Comment

  1. Minä
    15.5.2020 04:32

    Jotkut elävät uskossaan. Jotkut toiset kuolevat uskossaan?

    Vastaa

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Scroll to top