Intia evakuoi henkilöstönsä Kandaharista

Afganistanin toiseksi suurimmassa kaupungissa, Kandaharissa, ollut Intian konsulaatti tyhjennettiin eilen, ja henkilöstö kuljetettiin sotilaslennolla Intiaan. Pakistanissa ja Kashmirissa toimivan Lashkar e Taiba -terroristijärjestön (LeT) 7000 uskonsoturia ovat liittyneet Talibanin tueksi tämän ottaessa haltuun suuria osia Afganistanista. 

Intian konsulaatit Heratissa ja Jalalabadissa on jo tyhjennetty, -jäljellä ovat Kabulissa ja Mazar-e-Sharif:ssa olevat Intian edustustot. LeT:n läsnäolo eteläisessä Afganistanissa kertoo intialaisten vanhan kiusan yhdistävän voimiaan ja strategiaansa Talebanin kanssa. Tämä tarkoittaa sitä, että Afganistaniin kehkeytyvä vaarallinen tilanne Yhdysvaltain joukkojen poistuessa tulee vaikuttamaan myös Pakistaniin, Kashmiriin ja Intiaan jollakin ikävällä tavalla.

Domino-teoriaa muistellen

Yhdysvallat on jo kerran lyönyt Talebanin sotilaallisesti, mutta ei pystynyt/osannut hyödyntää voittoaan poliittisesti. Afganistanilaisten talebaanien sotilaallinen ahdinko vain saattoi heidät lähemmäs al-Qaedaa, ja auttoi myös tätä lisäämään valtaansa Pakistanin puolella Waziristanissa (”heimoalueilla”). Pakistanin piilosekulaari presidentti Imran Khan joutuu luovimaan politiikassaan valtion etujen ja islamistien vaatimusten välimaastossa. Hänellä ei ole ollut koskaan helppoa, ja tilanteen muuttuessa nykyiseen suuntaan, hänellä on vielä vähemmän pelivaraa, -jos häntä on pian olemassakaan.

Yhdysvallat vedettiin Afganistaniin sotimaan maaperällä, jolla tekninen ylivoima ei merkitse mitään taistelukentällä. Öiset vastustajat ovat päivällä ystäviä, jne. Jenkit menivät tapansa mukaan ansaan, -ja olivat aseistaneet itselleen seuraavan vaarallisen vihollisen jo Neuvostoliiton ollessa sotimassa toivotonta sotaansa samoilla seuduin. No, Franklin D. Roosevelt näytti esimerkkiä, -kuten kylmän sodan muistavat tietävät.

”Väärin sammutettu” = ilmiliekeissä

Terrorismin-vastainen liittoutuma jätti hyödyntämättä mahdollisuudet saada afganistalaisesta -ja waziristanilaisesta- yhteiskunnasta liittolaisia, jotka eivät alunperinkään pitäneet modernin al-Qaeda-islamismin tunkeutumisesta heimoperinteisiin pohjautuvan paikallisen islamismin maille. Heimojohtajat eivät halunneet ulkomaisissa koraanikouluissa kiihotettuja ylimielisiä partasuita alueilleen. He halusivat vain elää entiseen tapaan, ilman että kukaan häiritsee. Tämän tiesivät eräät USA:n tiedustelumiehet, mutta heitä ei kuunneltu.

Pakistanin eri hallitusten halu tökkiä Intiaa Kashmirissa vei pakistanilaiset tiedustelupalvelut Kashmirin äärijärjestöihin, ja samalla nämä imeytyivät Pakistanin armeijaan ja tiedusteluun. Khan tietää tämän, ja toivottavasti nukkuu hyvin siitä huolimatta.

Mumbain v.2008 joukkomurhien tekijöille uusi tukialue?

Lashkar e Taiba on sekaantunut Intiassa tapahtuneisiin terroritekoihin, joilla on laajempi konteksti, kuin Kashmir. Mumbaissa Intiassa 26.-29.11. 2008 tapahtunut terrorihyökkäys, joka toi päivänvaloon globaalin islamismin uuden vaarallisen taktiikan, oli LeT:n työtä. Samaa taktiikkaa käyttivät islamistit syksyn 2015 joukkomurhissa Pariisissa.

Afganistanin tilanteen vaarallinen kehitys tulee vaikuttamaan Etelä-Aasian tuleviin tapahtumiin, ja mahdollisesti rohkaisee islamisteja sekä etenemään poliittisesti että tehostamaan terroritekoja. Vaikutukset voivat näkyä myös Euroopassa.

 

Luettavaa:

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Scroll to top