”Intia loukannut Kiinan suvereenisuutta”, jännitys kasvaa Galwanin laaksossa

Tietojen mukaan Intia on lisännyt sotilasvoimaansa Galwanin laaksossa intialais-kiinalaisten yhteenottojen jälkeen. Vuoristolaakso, josta ette ole koskaan kuulleetkaan, voikin muodostua maailmanpolitiikan polttopisteeksi.

Kiinan ja Intian rajajoukkojen nyrkkitappelu 05.05. Ladakhin raja-alueella aiheutti kriisin joka ulottuu nyt muuallekin valtioiden rajaseudulle Himalajalla. Galwanin laakso, joka on intialaisten hallussa, näyttää olevan seuraava polttopiste. Kiinan mielestä alue kuuluu heille, ja Intian sotilaallinen läsnäolo alueella on rajaloukkaus. Seuraava lainaus on Kiinan kantaa tukevasta julkaisusta.

Toukokuun alusta lähtien Intia on ylittänyt Galwanin laaksossa alueellisen rajalinjan ja saapunut Kiinan alueelle. Intian joukot ovat rakentaneet puolustuslinnakkeita ja esteitä häiritäkseen Kiinan rajajoukkojen normaalia partiointitoimintaa, ja aloittaneet tarkoituksellisesti yhteenottoja ja yrittäneet muuttaa yksipuolisesti nykyistä rajavalvontatilannetta, Kiinan armeijan lähde sanoi lehden mukaan.

Galwanin laakson alue on Kiinan aluetta, ja paikallinen rajavalvontatilanne oli erittäin selkeä. Kiinan armeijan lähteen mukaan Intian puolelta toteutetut toimet ovat vakavasti loukanneet Kiinan ja Intian raja-asioita koskevia sopimuksia, loukanneet Kiinan alueellista suvereniteettia ja vahingoittaneet kahden maan välisiä sotilaallisia suhteita. Global Times.

Myös Kiinalla on hallussaan maaperää, jota naapurimaa pitää intialais-kiinalaisen rajasopimuksen mukaan omana alueenaan.  Maat kävivät 1962 lyhyen rajasodan, joka ei tuonut oleellisia muutoksia raja-alueiden omistukseen.

Tämänhetkinen kriisi kärjistyi, kun intialaiset ja kiinalaiset sotilaat ottivat yhteen Pangong Tso -järvellä Itä-Ladakhissa 05.05. ja Naku La:ssa Sikkimin rajan läheisyydessä 09.05. Yhteenotoissa ei käytetty ilmeisesti tuliaseita, mutta useita henkilöitä loukkaantui.

Sekä Intialla että Kiinalla on ydinaseet.

Luettavaa:

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Scroll to top