Intian ilma-isku Kashmirin demarkaatiolinjan ylitse oli vastaus itsemurhapommitukseen

Kashmirin entinen ruhtinaskunta jaettiin Intian ja Pakistanin itsenäistyessä v.1948 kahtia maiden välillä, eikä jakokiistassa ole vieläkään yhteisymmärrystä. Intia on syyttänyt omassa osassaan Kashmiria tapahtuneista terroriteoista Pakistania, ja väittää Pakistanin tiedustelupalvelun tukevan ja ohjastavan kashmirilaisia islamisteja. Tässä on tämänpäiväisen ilma-iskun tausta.

Kaksi viikkoa sitten islamistinen itsemurhapommittaja surmasi 40 intialaista sotilasta Bulwanassa, Kasmirin intialaisessa osassa. Intia ilmoitti tänään vastanneensa tuohon hyökkäykseen, kohteena Jaish-e-Mohammed -terroristiryhmän koulutusleiri Balakotissa Pakistanin kontrolloimalla alueella.

Iskun kohteena olleessa leirissä on ollut 300-500 koulutettavaa, joista osa on tullut Intian alueelta, ja palannut koulutuksen jälkeen sinne takaisin. Bulwanan isku oli siis tuorein tapaus.

Intian armeijan edustaja väittää, että leirin kouluttajista oli osa Pakistanin armeijan upseereja. Pakistanin ja sen alueella toimivien jihadistien välisistä suhteista on spekuloitu aiemminkin. Pakistanin maallisen valtion instituutioiden, kuten armeijan ja tiedustelupalvelun, uskotaan olevan osin päällekkäistä toimintaa nykyaikaa vastustavien islamististen kapinallisten kanssa. Tämä on yksi Pakistanin yhteiskunnan pysyviä vaikeuksia.

Intia tekee tästä suoria johtopäätöksiä, syyttäen Pakistania islamisti-kapinallisten teoista. Todellisuudessa Pakistanin hallitukset ja armeijan yms. johto ovat ääri-islamilaisten panttivankeja: Islamistista soluttautumista valtion hallintoon ei voida kitkeä pois, koska sitä yritettäessä avoimesti kapinalliset islamistit tekisivät rauhallisen elämän maassa mahdottomaksi.

Kashmirilaisilla islamisteilla on ollut tietty rooli Pakistanin keskusvallasta riippumattoman Waziristanin (=”heimoalueiden”) radikalisoitumisessa, so. vallan tosiasiallisesta luisumisesta Al Qaedan paikallisille edustajille. Waziristan on ikäänkuin valtio valtiossa, ja siellä Pakistanin viralliset edustajat saavat kyllä olla, kunhan eivät juurikaan poistu poliisiasemilta ja muilta sijoituspaikoiltaan. Jos islamisteilla onkin ollut turbaani liian tiukalla, näitä julkisen vallan näennäis-edustajiakaan ei ole sallittu.

Waziristanista käsin al Qaeda myös solutti uudelleen Afganistanin, josta USA oli juuri karkoittanut mullah Omarin talebaanit. Nyt yhtä itsemurhapommittajien koulutusleiriä on moukaroitu ilmasta. Operaatio lienee sotilaallisesti onnistunut, mutta pidemmällä tähtäimellä hyödytön Intialle: Marttyyri-kanditaatit eivät lopu sillä että edeltäjät surmataan, pikemminkin päin vastoin, eikä islamistien tarvitse hakea rahoitusta infransa uudelleenperustamiseen edes emiraateista asti, -ollaanhan Pakistanissa: (Uskossa)Puhtaiden Maassa.

Afganistanissa USA vedettiin mukaan sotaan, jota ei voi voittaa teknologisella ja taloudellisella ylivoimalla, vaan jossa USA voi vain kuluttaa voimiaan ja tahattomasti auttaa maailman muslimien radikalisoimisessa tuottamalla islamisti-agitaattoreille esimerkkejä ”vääryyksistä”. Intian ponnistelut estää sotilaallisin toimin Kashmiriin kohdistuvaa islamismin uhkaa ovat yhtä hyödyttömiä.

Intian sotilaslähteiden mukaan Intian Mirage 2000 -koneet iskivät vihollistukikohtaan klo.03.30 paikallista aikaa, Pakistanin ilmapuolustuksen ollessa täysin tietämättömiä tapahtuvasta iskusta syvälle heidän valvomalleen alueelle. Kohde sijaitsi lähellä Balakotia, noin 80km demarkaatiolinjan pakistanilaisella puolella. Sattumoisin Abbotabad, jossa USA:n erikoisjoukot surmasivat taannoin erään Osama bin Ladinin, ei ole kaukana tämän päivän tapahtumien näyttämöstä.

Asiasta kirjoiti NDTV (Intia) tänään.

2 Comments

 1. Janis Petke
  26.2.2019 17:51

  Kana on kanayhteisön tärkein olento, kukot ovat korvattavissa. Lauman reunoilla olevat kukot ovat ”mörönsyötteinä”. Pitäisikö myös kanoja grillata?

  Vastaa
 2. IsänMaallinen
  27.2.2019 13:00

  Islam pitää havittää maapallolta, ennen kuin se hävittää meidät.

  Vastaa

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Scroll to top