Intian-Pakistanin ilmavälikohtauksessa alasammuttu pakistanilaislentäjä lynkattiin kyläläisten toimesta

Viime keskiviikkona (27.02.) tapahtuneessa Intian ja Pakistanin hävittäjien kohtaamisessa Pakistanin ilmatilassa tuhoutui molemmilta osapuolilta yksi kone, kummankin lentäjän onnistuessa pelastautumaan maanpinnalle turvallisesti. Nyt on tieto, että raivostuneet paikalliset surmasivat epähuomiossa pakistanilaisen lentäjän, sotilaiden onnistuessa sieppaamaan lynkkaajilta intialaisen.

Intialainen lentäjä Abhinandan Varthman on tänään jo kotimaassaan, Pakistanin pääministerin Khanin nopeutettua palauttamista diplomaattisista syistä, -maiden välistä äkisti jännittynyttä tilannetta purkaakseen. Surmansasaaneen pakistanilaisen lentäjän nimeksi mainitaan Shahaz ud Din. Pakistan oli aluksi pyrkinyt kiistämään menettäneensä yhden F16-hävittäjän keskiviikon ilmataistelussa.

Intialaisesta taistelulentäjästä Abhinandan Varthmanista tiedetään, että pakistanilaisten sotilaiden piti siepata hänet lynkkaajien käsistä. Oman lentäjän tapauksessa pelastajat eivät siis ehtineet ajoissa. Lentäjän mainitaan menehtyneen vammoihinsa sairaalassa. Twiitissä videoleike, jolla pitäisi näkyä keskiviikon traaginen ilmataistelu.

Intia on ilmoittanut, että se pidättäytyy toistaiseksi ilmatoiminnasta Kashmirin ja Pakistanin raja-alueella. Maan pinnalla on kuitenkin ollut yhteenottoja intialaisten turvallisuusjoukkojen ja kashmirilaisten ekstremistien välillä. Näissä tapauksissa on kuollut ihmisiä.

Mig 21, jota Intia käyttää, on nykyisin jo vanhentunut torjuntahävittäjä. Sitä on ollut käytössä Suomessakin. Pakistanin F 16:t ovat perua maan nykyistä läheisimmistä suhteista USA:han. F 16 on palveluskäytössä yhä monilla ilmavoimilla.

 • Mig 21: Ensilento 1955 (Je-2), esitelty 1959 (MiG-21F), valmistettu: 11 496. Suomi osti v.1978 samaa kehittyneempää Mig 21 Bis -tyyppiä, kuin nyt tuhoutunut Intian kone.
 • F 16: Ensilento 14. helmikuuta 1974, käyttöönottovuosi 1979.

Asiasta kertoi Sputnik News tänään.

Hyvä syöttö vanhalta pelinrakentajalta: Pakistanin PM vapauttaa Intian lentäjäsankarin

1 Comment

 1. Pekka Kemppainen
  2.3.2019 18:25

  Intialla oli myös omaa yliääni-hävittäjätuotantoa: Hindustan HF-24 Marut suunniteltiin ja rakennettiin Intiassa, mutta kauppapoliittisista syistä, ja ilmeisesti myös kustannusten takia pääasialliseksi palveluskoneeksi tuli Mig 21. Marutin pääsuunnittelija oli muualla suihkuhävittäjä-kokemusta hankkinut Kurt Tank. Marut oli palveluskäytössä vuoteen 1985.

  https://fi.wikipedia.org/wiki/Hindustan_Aeronautics_HF-24_Marut

  Vastaa

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Scroll to top