iPhonen salauksen murtaminen paljasti ampujan yhteyden al-Qaedaan

Saudi-arabialainen luutnantti, joka oli koulutettavana Yhdysvalloissa osana sotilaallista yhteistyötä maiden välillä, ampui viime vuoden joulukuussa kolme merisotilasta laivaston tukikohdassa Floridassa. Nyt ampujan yhteydestä terroristiverkostoon on saatu näyttöä hänen iPhone-puhelimestaan.

Terroristiverkosto al-Qaeda otti helmikuussa vastuun  Saudi-Arabian kuninkaallisten ilmavoimien luutnantin Mohammed Saeed al-Shamranin joulukuussa 2019 tekemistä murhista ääniviestissään. Ilmoitusta ei kuitenkaan ole voitu pitää varmistettuna, ennenkuin FBI onnistui äskettäin murtamaan al-Shamranin käyttämän iPhone-puhelimen salauksen, ja lukemaan hänen viestejään.

Apple oli kieltäytynyt aiemmin avaamasta puhelimen salausta, mutta FBI teki sen omin voimin. USA:n laivaston syyttäjä, kenraali William Barr, kertoi maanantaina (18.05.) puhelimesta löytyneen todisteita syytettyä vastaan, mm. yhteydenpidosta al-Qaedaan. ”Puhelimesta on jo saatu arvokasta tietoa”, kertoi Barr.

Luutnantti Mohammed Saeed al-Shamrani, 21v, ampui kuoliaaksi kolme merisotilasta ja haavoitti kahdeksan ihmistä 06.12. Pensacolassa Floridassa  toteuttaessaan yhdenmiehen terrori-iskuaan tukikohdassa, jossa hän oli koulutettavana. Sitten sotilaspoliisi ampui hänet itsensä.

Barr arvosteli Applen suhtautumista, ja kehoittaa kongressia tiukentamaan suhtautumista teknologiayrityksiin rikosten selvittämisessä tarpeellisten tietojen saamiseksi.

Applen mukaan  takaoven luominen ei olisi ongelmatonta:  ”…Sellainen tekee jokaisesta laitteesta alttiin (myös) huonoille toimijoille”, Apple totesi.  ”Ei ole olemassa sellaista takaovea, joka on tarkoitettu vain hyville kavereille, ja amerikkalaisten ei tarvitse valita heikentyneen salauksen tai tehokkaiden (rikos)tutkimusten välillä.”

Saudi-Arabian suurlähetystö on ilmaissut tyytyväisyytensä al-Shamriniin kohdistuneen tutkinnan etenemisestä, ja puhelimen salauksen avaamisesta.

Asiasta kertoi tänään al-Arabiya.

1 Comment

  1. Lähi-idässä tuulee
    19.5.2020 14:23

    USA on vetänyt Patriot ohjukset pois Saudeista. USA on vetänyt joukkonsa Siinailta eristämästä Egyptin ja Israelin raja-aluetta. UAE (Emiraatit) on puhdistautunut korruptoituneiksi paljastetuneeksi kertomistaan johtajistaan ja kääntynyt Saudeja vastaan sodassa Yemenissä. Sen jälkeen Saudit ovat kärsineet raskaita tappioita Yemenissä.

    Vastaa

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Scroll to top