Irak käsittelee Valkovenäjälle päätyneiden irakilaisten ”pakolaisten” asiaa ihmiskauppa-ongelmana

Irakin suurlähetystöä Moskovassa on jo aiemmin ohjeistettu myöntämään paluuhaluisille Valkovenäjälle päätyneille Irakin kansalaisille matkustusasiakirjoja, ja palaajille on järjestetty jo seitsemän kotiinpaluulentoa.

(Kuva: Rudaw)

Tänään Irakin Sisäministeriö julkisti toimenpideohjelman ihmiskaupan hillitsemiseksi ja totesi, että Irak on eturivissä ihmiskaupan torjunnassa.

”Sisäministeriö työskentelee voimassa olevien lakien puitteissa, ja odottaa eräiden uusien lakien säätämistä, mukaan lukien laki sähköisestä rikollisuudesta sekä vankien ja lasten suojelusta”, turvallisuuspalvelun mediatoimiston johtaja kenraali Saad Maan kertoi Irakin uutistoimistolle (INA) ).

Kenraali käsitteli uutistoimistolle antamassaan lausunnossa kysymystä Valkovenäjälle päätyneistä Irakin kansalaisista ihmiskauppa-kysymyksenä, ja vakuutti että Irak toimii ihmiskauppaa vastaan vakavalla mielellä.

Jo 2000 irakilaista noudettu Valkovenäjältä, lauantaina seitsemäs paluulento

Lento Minskistä Erbiliin toi lauantaina (04.12.) 400 Valkovenäjän-Puolan rajalle jumittunutta irakilaista kotimaahansa. Monet palaajista ovat Irakin kurdeja. Irakin ulkoministeriön tiedottaja Ahmed al-Sahaf sanoi lauantaina, että 419 ihmistä kotiutuu Valko-Venäjältä paluulennolla, joka on jo seitsemäs.

Tuhannet Irakin kurdit ovat matkustaneet Valko-Venäjälle viime kuukausien aikana, toivoen pääsevänsä Länsi-Eurooppaan etsimään työpaikkoja ja mahdollisuuksia, joita he kokevat jääneensä vaille kotiseudullaan, jossa työttömyys on korkealla ja poliittiset jännitteet, korruptio ja epävakaus antavat heille vähän toivoa tulevaisuudestaan, kirjoitti kurdi-uutismedia.

Uutispalvelu Rudaw haastatteli kotiinpalaavaa Mohammed Sabahia Erbilin lentoasemalla lauantaina:  ”En koskaan palaa. En vaihda minuuttiakaan Kurdistanissa siellä olemiseen.” Toinen haastateltu, Mohammed Faris, lupasi lähteä uudelleen koittamaan onneaan Euroopassa. Paluulentoja ovat järjestäneet Irakin hallitus ja Kurdistanin aluehallitus (KRG).

Ainakin 13 ihmistä on kuollut Valko-Venäjän ja Puolan rajalla Rudawin saamien tietojen mukaan.  Avin Irfan, joka on kotoisin Duhokin Zakhosta, menehtyi perjantai-iltana (03.12.) sairastuttuaan kylmän sään ja ruoan puutteen vuoksi. Irfan, aviomiehensä ja viisi lastaan olivat väliaikaisella leirillä Valko-Venäjän ja Puolan rajalle. Irfan oli myös raskaana ja lapsi syntyi kuolleena. Rudawin mukaan Englannin kanaalissa viime viikolla tapahtuneessa siirtolaisveneen uppoamissa menehtyneet 27 henkilöä, mukaan lukien kolme lasta, olivat useimmat Irakin kurdeja.

Yli 400 irakilaista ja kurdilaista siirtolaista laskeutui Erbilin kansainväliselle lentokentälle myöhään torstaina ollessaan jumissa Valko-Venäjän ja Puolan rajalla viikkoja. KRG ja Irakin hallitus ovat tähän mennessä palauttaneet yli 2 000 siirtolaista.

Luettavaa:

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Scroll to top