Irakilais-kenraalin raju väite: USA ei ole kiinnostunut ISIS-Da’eshin lyömisestä

Irakin armeijan esikuntaupseeri kenraali Dia al-Wakil syyttää venäläiselle Sputnik Newsille antamassaan lausunnossa USA:ta passiivisuudesta ”islamilaisen valtion” l. ISIS-Da’eshin (ISIL:n) jäänteiden tuhoamisessa. Kenraali väittää USA:n käyttävän tilannetta epävakauttaakseen Lähi-Itää. Tarkastelimme.

USA:n johtama koalitio ei ole kiinnostunut eliminoimaan Daesh:a (ISIS/ISIL), koska sen olemassaololla voidaan oikeuttaa USA:n sotilaallinen läsnäolo Lähi-Idässä. kertoi kenraali Dia al-Wakil, irakilainen sotilaallinen analyytikko, Sputnik News:n arabiankielisille julkaisulle. Kuvassa ISIS-taistelijoiden evakuoimiseen varattuja busseja elokuussa 2017 Qalamounissa, eteläisessä Syyriassa. Vapaan poistumisen oli luvannut Hezbollah, sitä vastusti USA ja Irak.

”En usko, että kansainvälinen liittoutuma haluaa tehdä lopun terrorismista alueella”, sanoo kenraali. ”Terrorismin-vastaisen taistelun peitteen alla (under the cover…) USA:n sotilalliset voimat voivat pysyä alueella ja vahvistaa läsnäoloaan. Tämän takana ovat taloudelliset motiivit. Amerikka tarvitsee öljyä ja aseidenmyynti-sopimuksia. Ne ovat välttämättömiä amerikkalaisten hyvinvoinnille.”

Kenraali myös vihjailee USA:n sallineen ISIS-jihadistien siirtymisiä Irakiin. Tämä on vanha syyte, eikä sille ole löytynyt vakuuttavia perusteluita. Sensijaan jihadistien ja muidenkin al Assadin dynastiaa vastustavien joukkojen tukialueita stormattaessa eteläisessä Syyriassa kesällä ja syksyllä 2018 tilanteet päättyivät yllättävän usein jihadistien ”vapaaehtoiseen” vetäytymiseen SAA:n, Syyrian Arabiarmeijan (hallituksen joukkojen) sallimina bussikuljetuksina.

Jossakin tapauksessa USA pyrki blokkaamaan tälläisen bussisaattueen, ja venäläisten tiedetään vastustaneen niihin johtaneita neuvotteluja. Merkittävä rooli eteläisellä rintamalla oli kuitenkin iranilaismielisellä Hezbollahilla ja Iranin vallankumouskaartilla, eivätkä nämä shia-jihadisteina näytä olleen näreissään sunni-jihadistien säästämisestä. Tämän moraalittoman kompromissipolitiikan takia jihadistit ovat nyt dominoivassa asemassa viimeisellä kapina-alueella Idlibissä.

Kun ISIS-jihadistien em. sallitut paot saarretuista tukikohdistaan suuntautuivat joissain tapauksissa kohti Syyrian-Irakin raja-aluetta, jossa kurditaistelijat viimeistelivät ISIS:n eliminoimista, odottaisi irakilaiskenraalin kiinnostuvan tästä kuljetus- ja siirtymisavusta. Kas, unohdimme että kurdien heikentäminen on hänen hallituksensa intresseissä.

Kenraali ottaa argumentikseen Deir ez Zorin tapahtumat: ”Me olemme siis nähneet, kuinka terroristeja on siirretty alueiden kautta kansainvälisen koalition silmien alla. Viimeisin tapaus on heinäkuulta 2018, kun 1 500 militanttia jätti Jarmoukin, Damaskoksen esikaupungin, ja heidät siirrettiin al Suwaydan maakuntaan eteläiseen Syyriaan. He ottivat vain kevyet aseensa mukaansa.

Totta, että tälläistä tapahtui tuon siirron jälkeenkin, mutta sekä amerikkalaisten että venäläisten tyytymättömän katseen alla.

Kenraali korosti, että on tapauksia, joissa terroristit ovat siirtyneet Syyriasta Irakiin, jopa Siinaille Egyptiin tai peräti Afganistaniin. Hän varoittaa, että ISIS-Da’eshin organisaatiota ei tällä tavalla lyödä, vaan se pystyy jatkamaan poliittisten ongelmien tuottamista Lähi-Idässä. Totta, mutta ”kalifaatin” sotureita on myös siirtynyt Eurooppaan ja USA:han.

Kenraali muistuttaa Sputnik Newsille, kuinka Irakin voittoisa armeija on ottanut haltuunsa Syyrian-Irakin rajaa, estäen ISIS-kalifaatin (”islamilaisen valtion”) toiminnan rajan yli Irakiin. Häneltä jää mainitsematta, että viimeisen vuoden ajan jihadistien tukikohdat itäisessä Syyriassa ovat olleet Syyrian puolelta kurdijoukkojen (US-johtoinen liittoutuma) saartamia, mutta ovat saaneet huollon jostakin.

Bagdadin shia-vetoisen hallituksen, jonka politiikka paikallisia sunneja ja kurdeja kohtaan on aiheuttanut USA:lle ongelmia, vallan palauttaminen ISIS-jihadistien valtaamille alueille ei ole täysin riskitöntä USA:n Lähi-Idän kesto-liittolaiselle Israelille:

 • Samalla kun al Assadin dynastiaa vastustaneet kapinalliset ja sunni-jihadistit (ISIS, al Nusra, etc.) on ajettu pois alueilta, al Assadin shia-jihadisti-liittolaiset libanonilainen Hezbollah ja Iranin vallankumouskaarti ovat saaneet kontrolliinsa alueita, jotka lähenevät Israelin rajaa ja rajoittuvat kurdijoukkojen valtaamaan itäiseen Syyriaan.
 • Kurdien karkoitettua ISIS-jihadistit Pohjois-Irakista, Bagdadin hallituksen joukot, joiden muistetaan juosseen pakoon (jos pääsivät) ISIS:n hyökätessä, ovat ottaneet näitä alueita kurdeilta, -ja luovuttaneet shia-miliiseille, -siis poliittisille islamisteille.

On ollut muodostumassa Golanilta Irakin kautta Iraniin ulottuva shia-jihadistien vyöhyke, jolla Iranin pappishallituksen Vallankumouskaarti on vahvasti sotilaallisesti läsnä. Tel Avivissa ei olla unohdettu, että Teheranissa on vaikutusvaltaista väkeä, jonka mielestä Holokaustissa ei ole muuta moitittavaa, kuin että se jäi kesken.

Israel ei ole monien tarkkailijoiden mielestä USA:n pääliittolainen Lähi-Idässä, vaan USA on Israelin liittolainen ja sen säätämän politiikan sitoutunut tukija. USA on kuitenkin vaihtanut suurella vaivalla Bagdadiin sunni-vähemmistöön tukeutuneen Saddamin tilalle ”demokraattiset” shia-extremistit, joiden ääntä se on kuunnellut mm. Kurdistanin itsenäisyysjulistus -asiassa. Palataan kuitenkin Syyriaan:

 • Syyrian sisällisota alkoi v.2011 al Assadin dynastiaa vastustavalla kapinoinnilla.
 • 2014 terroristipäällikkö al Baghdadin johtamat jihadistit ottivat haltuunsa strategisia kohteita Pohjois-Irakissa, mm. Mosulin ja Sinjarin, ja julistivat ”islamilaisen valtion” (ISIS/ISIL).
 • Syyriassa he valtasivat alueita sekä al Assadilta että häntä vastustaneelta oppositiolta helmikuussa 2015.
 • 2017-2018 ”islamilainen valtio” on stormattu tärkeimiltä alueiltaan.

ISIS-jihadistien ilmaantuminen muutti Syyrian sisällissodan luonteen, ja teki siitä entistä kansainvälisemmän selkkauksen. Universaalista Hyvän ja Pahan taistelusta ei siinä ollut kysymys, -minkä kenraali al Wakil myös näkee. Voinemme kuitenkin arvostella hänenkin näkemystään mustavalkoiseksi, -siinä kuin puhetta ”terrorismin-vastaisesta sodastakin”.

 • Irakin armeija on ottanut alueita ISIS:n sunni-jihadistelta(kin) ja kurdeilta, ja luovuttanut ne shia-miliisien, so. shia-jihadistien kontrolliin.
 • Al Assadin sekulaari baath-sosialistinen ja uskonnollisesti suhteellisen välinpitämätön diktatuuri on sodan pakottamana päästänyt maahan arviolta 100 000 shia-extremistiä, joiden poliittiset taustavoimat ovat useassa tapauksessa terrorisjärjestöiksi luokiteltuja.
 • Venäjän, Turkin ja Iranin kolmikantayhteistyö voi olla vilpitöntä pyrkimystä kriisin lopettamiseen, mutta sen nimittäminen #islamisminvastaiseksi saattaa herättää enemmän naurua kuin ymmärrystä.

Turkkilainen sanomalehti Daily Sabah listasi nyt akuutilla Idlibin rintamalla viimeistä jihadisti-tukialuetta saartamassa olevista sekalaisista joukoista useamman ääri-islamistisen terroristijärjestön tai uskonnollisen miliisin, kuin mistä useimmat lukijat ovat koskaan kuulleetkaan.

 • Latakian alue: Zulfigarin prikaati, Hezbollah Irak, Harakat al Nujaba.
 • Haman alue: Harakat al Nujaba, Hezbollah Libanon, Imaami Alin prikaatit, Abu Fadi al Abbas prikaatit, Baqir prikaatit, Quds Force, Mahdin armeija.
 • Aleppon alue: Harakat al Nujaba, Hezbollah Libanon, Imaami Alin ja imaami al Hussainin prikaatit, Abu Fadi al Abbas prikaatit, Baqir prikaatit, Quds Force, Mahdin armeija, Fatemiyoun prikaati (Afganistan), Zainebiyoun prikaatit (Pakistan), Badr prikaatit, al Gjalibun prikaatit (Syyria), Asa ib Ahl al Haq.

Tästä voi päätellä muutakin, kuin että ovat siellä päin ihastuneita #prikaatissa olemiseen.

Kenraali Al Wakilin lausunto näyttää sopivan Lähi-Idän loppumattomaan konfliktiin liittyvän propaganda-mittelön yhdeksi episodiksi, eikä hän ole sen rehellisempi tai epärehellisempi kuin muutkaan niillä kulmin.

Daily Sabah, 21.08.2018.
Sputnik News 16.10.2018.

Viihteeksi video Zulfigarin prikaatilaisista Syyrian sodassa. Katselun iloa!

Venäjä, Iran jaTurkki kohtaavat varaulkoministeri-tasolla Sotshissa, aiheena Syyria

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Scroll to top