Iran avaa uuden reaktorin ja nostaa uraanin rikastustasoa ase-kelpoiseksi

Iranin parlamentti on tänään sunnuntaina hyväksynyt lain, joka kiireellistää ydinaseiden kehittämistä, ja lopettaa Iranin ydinsopimuksen JCPOA:n noudattamisen. Toinen lakiesitys velvoittaa Teheranin luopumaan Kansainvälisen atomienergiajärjestön kanssa tehdyn ydinmateriaalivalvontasopimuksen lisäpöytäkirjan vapaaehtoisesta noudattamisesta.

Pappisvaltaisen Iranin islamilaisen tasavallan parlamentti on tänään hyväksynyt äänin 232-14 lain, joka irroittaa maan JCPOA-sopimuksesta, joka solmittiin YK:n turvallisuusneuvoston pysyvien jäsenten ja iranin välillä vuonna 2015. Yhdysvallat ilmoitti vetäytyvänsä sopimuksesta 08.05. 2018 ja aloittavansa uudelleen talouspakotteet Irania kohtaan. Presidentti Donald Trump perusteli päätöstä epäluottamuksella Iranin lupaukseen olla hankkimatta ydinaseita, ja väitetyillä sopimusrikkomuksilla.

 • Yhteinen kattava toimintasuunnitelma (JCPOA) on  Iranin ja YK:n turvallisuusneuvoston pysyvien jäsenten, –Kiina, Ranska, Saksa, Venäjä, Iso-Britannia ja Yhdysvallat,  14. heinäkuuta 2015 tekemä sopimus, joka hyväksyttiin YK: n turvallisuusneuvoston päätöslauselmalla 2231 (20.97. 2015).
 • Kansainvälinen atomienergiajärjestö (IAEA) seuraa JCPOA:n noudattamista Iranissa.

Tänään hyväksytyn lain mukaan uraanin rikastustaso nostetaan 20 prosenttiin tai sen yli, jolloin uraani on ydinpommikelpoista. Tällä hetkellä Iran rikastaa uraania 4%:iin, JCPOA:n salliessa 3,67%. Iranin parlamentin päätökseen sisältyy Arakin ydinreaktorin kännistäminen. Arak mainitaan JCPOA:n pöytäkirjassa, ja se oli tarkoitus uudistaa niin, ettei se tuota asekelpoista plutoniumia. Päätöksen mukaan rakennetaan vielä toinenkin reaktori.

Iranin parlamentin päätökset tukevat sitä mahdollisuutta, että sopimusjärjestelyihin Iranin ydinaseiden tavoittelun pysäyttämisestä ei ole paluuta.

 

12 Comments

 1. Missä jenkit, sielä ongelma
  29.11.2020 15:34

  Me emme olisi nyt tässä jos amerikkalaiset eivät olisi syrjäyttäneet Shaahia vuonna -79. iran olisi monarkki joka olisi myynyt omaa öljyä kainsainvälisesit. Mutta se ei koskaan sopinut amerikkalaisille saati pankkirisuvuille. ja siksi ensin shaahin isä syöstiin vallasta sekä Shaahi itsekkin amerikkalaisten avustuksella.

  Maailma olisi paljon rauhallisempi paikka jos aikoinaan kuolemantuomittuja ja vankeja ei olisi päästetty uudelle mantereelle. Vaan tuomiot olisi pistetty täytäntöön vanhalla mantereella. Mutta silloinkin Brittihovi ajatteli vain rahaa ja mannerta joka valloitttaisiin sen verotulojen kasvattajaksi. ja tässä on tulos. sotia ympäri maailman joka hetki.

  Vastaa
  1. Pekka Kemppainen
   29.11.2020 15:39

   Koko vasemmisto ja sen myötäilijät huusivat silloin, että ”jenkit tukee tyrannia”, kun islamistit kaatoivat shaahia. Yhdysvallat oli sillä hetkellä liian passiivinen, ei auttanut liittolaista. Jenkit kontrolloivat shaahin aikana Persian öljyä, joten heillä ei ollut mitään tahtoa muutokseen.

   Vastaa
 2. Goobeli
  29.11.2020 15:59

  Iran:han on vapaa maa rikastamaan uraania, niin kuin USA, Britannia, Ranska, Israel, Kiina, Venäjä tai vaikka Pohjois-Korea.
  Miten Kolonisti-Mafia (=YK) tai joku muu voi sanoa joillekin maille, että te ette saa rikastaa uraania, mutta nämä maailman valtiaat ovat oikeutettuja rikastamaan uraania ja tekemään myös ydinaseita?

  Vastaa
  1. Pekka Kemppainen
   29.11.2020 16:06

   Unohdit ydinasevallat Intian ja Pakistanin.

   Vastaa
  2. Pekka Kemppainen
   29.11.2020 16:09

   Olis paree, ettei näillä allahu-huhhuh-porukoilla ole kättä pidempää. Eihän niille voi antaa puukkoakaan. -Turkkuses sekin nähtiin.

   Vastaa
   1. Puolueeton
    29.11.2020 16:37

    Yhdysvallat on ainoa, joka on uraanipommeilla pommittanut siviilikeskuksia ja kaiken lisäksi turhaan tai ehkei aivan – kokeilumielessä. Maa, jolta pommit pitäisi ensimmäisenä poistaa.

    Nyt siellä vielä on vallassa presidentti, joka teki lupauksia olla sotavoimin puuttumatta muiden maiden kistoihin ja on pystynyt vahvana johtajana pitämään miltei poikkeusetta sanansa. Viime hetkellä onnistui estämään Iranin pommitukset.
    Olen kuullut YK-komentajilta, arabisotilaat pitävät hyväksymistään sopimuksesta kiinni tarkasti, IDF rikkoi tekemiään sopimuksia.

    Vastaa
 3. Kainuunkonkari
  29.11.2020 18:01

  Uskonpa etten ole ainoa, jonka viimeinenkin myötätunto pappis’tyranniaa kohti katosi. Toisaalta, Jenkit saivat nyt erinomaisen syyn käyttää taktisia ydinaseita Irania vastaan. Harjoittelivatkin moista viime viikolla Nevadassa. Enpä ole aiemmin kannattanut yhtään sotaa, mutta Iranin pappisjohdolle vaarallisten asioiden uskominen on mielisairasta. Muistaako joku vielä ne Khomeinin kirjalliset ohjeet alle 9 vuotiaiden tyttöjen seksuaalisesta hyväksikäytöstä? Jos olisikin ainoa uskomattoman vastenmielinen piirre niissä mielipuolissa, jotka Irania johtavat.

  Vastaa
 4. Veikki
  30.11.2020 12:32

  Hienoa, vastavoima hullulle terroristi-israelille.
  Saattaa olla maailmanrauha lähellä Jos osuvat israeliin

  Vastaa
  1. Pekka Kemppainen
   30.11.2020 13:56

   Juuri noin Israelissa nähdään Iranin pappien aikeet.

   Vastaa
 5. Reijo Urpilainen
  30.11.2020 18:15

  Mutta oikeasti kuitenkin asiat ovat menneet sillä tavoin, että kun jenkit eristäytyivät omalle mantereelleen, se ongelmapaikka oli Eurooppa. Euroopan maat aloittivat l maailmansodan muitten sotiensa jatkoksi. Saksa, jota muut maat hunneiksi tituleerasi, oli vähällä päästä niskan päälle ja silloin rukoiltiin jenkkejä apuun. Sota kääntyi ns. vapaan maailman voitoksi jenkkien dollareilla. Suomikin sai osansa.

  Ja taas jenkit menivät Amerikkaansa hoitelemaan omia ongelmiaan ja Eurooppa kehitti oman ongelmansa, jota ei voitu ratkaista kuin sodalla. Il maailmansota kehittyi ja jälleen Saksa, jota nyt natseiksi kutsuttiin, oli niskan päällä. Vapaa maailma huusi jenkkejä apuun kädet ristissä. Jenkit suhtautuivat nihkeästi koko touhuun, mutta Japanin liittoutuminen Saksan kanssa ja halpamainen isku jenkkien laivastoa vastaan sai käänteen aikaiseksi ja jälleen jenkit tulivat jättimäisten resurssiensa voimalla ratkaisemaan voiton tälle vapaalle maailmalle. Nyt jenkit eivät lähteneetkään Euroopasta, vaan jäivät miehittämään näitä sotahulluja valtioita estääkseen lll maailmansodan.

  Euroopan mahtivaltiot eivät voineet enää sotia keskenään ja ne keksivät unionin ja alkoivat kehitellä sotia lähialueilleen. Esim. Iranista jenkit painostivat sekä Enlannin, että NL tiehensä ja asetti Shaahin valtaan ja otti öljyvarat omaan hallintaansa yhtiöiden kautta. Tämä ei sopinut entisille siirtomaaisännille Ranskalle ja Englannille. Iranista oli näihin maihin paennut kiihkomielisiä kapinallisia, jotka vastustivat Shaahin hallintoa ja jenkkejä. Johtotähtenä oli Khomeini, jonka kapinaliikettä Europpa, Suomi mukaanlukien, alkoi tukemaan. Jenkeillä sattui olemaan presidenttinä hupiveikko pähkinähakkeri, joka oli ulkona suurvaltapolitiikasta. Tämä päättämätön presidentti, jonka viimein aikaansaama yritys puuttua tapahtumiin, oli umpisurkea esitys, jossa vain omat erikoisjoukot teloivat itsensä, päättyi vallanvaihtoon diktatuurille, joka oli aivan toista luokkaa kuin Shaahin. Tuli pysyvä ongelma. Euroopan Unioni on kunnostautunut lietsomaan sen suurien jäsenmaiden entisissä siirtomaissa ja itäblokin maissa kapinaliikkeitä kuten ”arabikevät” ja ”oranssivallankumous” jne. Kapinat on aikaansaatu, mutta ratkaisua ei. Jenkkejä on taas rukoiltu apuun, että edes jotenkin olisi saatu täysi katastrofi vältettyä. No, tämä Trump on jälleen kerran pyrkinyt irroittamaan jenkit tästä sota-aputoimistosta oman maansa ongelmien selvittelyyn ja se näyttää olevan kauhistus Euroopalle.

  Vastaa
  1. Pekka Kemppainen
   30.11.2020 19:12

   Maailman ongelmien eräs juuri on USA:n teollisuustuotteilla (ilmaiseksi) ja Siperian ihmis-poloisilla sotaakäyvän Josef Dzugasvilin pääsy keskelle Eurooppaa noin 50 vuodeksi. Eräs kolhoznik Lukashenska on jäljellä tästä ongelmavyyhdestä. Tavallan myös Putte Petelevitsh. EU on tavallaan toisinto Himmlerin ideasta, joka toteutui osittain SS:n ukomaisissa divisioonissa: Siellä oli mukana kaikki nykyiset EU:n kansakunnat, -ja itää vastaan.

   Vastaa
 6. Pekka Kemppainen
  3.12.2020 14:00

  Parempi myöhään, kuin ei silloinkaan: https://www.is.fi/ulkomaat/art-2000007658631.html

  Vastaa

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Scroll to top