Iran ei lopeta ydinpommi-ohjelmaansa ennenkuin pakotteet on poistettu

Pappisjohtoisen Iranin ulkoministeriön tiedottaja sanoi maanantaina selvin sanoin, ettei ydinpommin valmisteluja lopeteta ennen kuin Yhdysvaltain Iraniin kohdistavat kaupalliset pakotteet on lopetettu ”todennettavissa olevalla” tavalla.

”Iran ei lopeta [ydin-] vastatoimiaan ennen kuin se on varma”, että kaikki Yhdysvaltojen Teheranille asettamat pakotteet (jotka palautettiin voimaan) Washingtonin vetäydyttyä ydinsopimuksesta (JCPOA -sopimuksesta) Trumpin päätöksellä vuonna 2018, ”poistetaan välittömästi ja tehokkaalla ja todennettavissa olevalla tavalla tarvittavin takein”, kertoivat Iranin valtiolliset tiedotusvälineet, lainaten ulkoministeriön tiedottajaa Saeed Khatibzadehia.

Iran reagoi sopimuksen irtisanomiseen Yhdysvaltain silloisen presidentin Donald Trumpin toimesta vuonna 2019, ja ”Iranin ydinsopimuksen” (JCPOA:n) solmimisen yhteydessä lopetettujen kauppapakotteiden palauttamiseen aloittamalla askel kerrallaan uudelleen pommikelpoisen uraanin rikastamisen, -siis JCPOA:n rajoitusten rikkomisen. Iran perusti myös uusia sentrifugi-laitoksia, ja käytännössä mitätöi kansainvälisen ydinenergiajärjestön IAEA:n mahdollisuudet valvoa, mitä Iranissa uraanilla tehdään.

Khatibzadehin lausunto tarkoittaa, ettei tätä toimintaa lopeteta ennen pakotteiden uskottavaa poistamista. Neuvottelut JCPOA:han palaamisesta ovat olleet kesken kesäkuusta lähtien, mutta jatkuvat 29.11. Wienissä.

Khatibzadehin vaatimus, että Yhdysvallat sitoutuisi Wienissä olemaan irtautumatta sopimuksesta uudelleen tulevaisuudessa, kuullostaa neuvottelujen kannalta pahaenteiseltä. Kun Joe Bidenin hallitus on etukäteen antanut vihjeitä pyrkivänsä sopimukseen, Iranin pappisjohto näyttää kasvattavan vaatimuksiaan. Iranissa on pitkät perinteet kaupankäynnistä basaareissa.

Iranin varaulkoministeri ja ydinneuvottelija Ali Bagheri-Kani matkustaa tällä viikolla Berliiniin, Lontooseen ja Pariisiin, kertoi Khatibzadeh. Wienin keskusteluissa JCPOA:n palauttamisesta ovat läsnä Saksa, Britannia, Ranska, Venäjä, Kiina, ja puheenjohtajana EU. Yhdysvallat ei ole kokouksessa paikalla, vaan osallistuu epäsourasti.

Asiasta kirjoitti:

8 Comments

 1. KatteAleva
  8.11.2021 18:32

  Peukku kylpytakki ja pyyhe päässä kulkeville lahkonsa edustajille! Ei kannata ryhtyä siirtomaaorjaksi vaan toimia omilla ehdoilla ja omien etujen mukaan. Kyllä lännen öljy-yhtiöt mielellään ottaisi öljyt ja maksaisi vähän lahja/vaalirahaa päättäjille mutta oikeat rahat/voitot menisi muutaman jo ennestään rikkaan nilkin taskuihin.

  Vastaa
  1. Pekka Kemppainen
   8.11.2021 19:51

   Kuullostaa ihan #kansallismieliseltä, isallah bismillah! (Muista päivän rukoushetket somettaessasikin.

   Vastaa
   1. KatteAleva
    8.11.2021 20:30

    Totta, siis niiiin ääääääääääääääärioikeistolaisia… Olisko ihan peräti natseja? Salaliittoteoriaa, mutta onkohan ne heidän käyttämät symbolit kuitenkin vaan verhottuja hakaristejä?

    Vastaa
    1. Pekka Kemppainen
     8.11.2021 21:16

     Kaikki ei ole miltä näyttää.

     Vastaa
 2. Terhi
  8.11.2021 19:25

  Kun kerran avoimesti terroristeja tukeva israel saa kyhailla mita haluaa niin on oikeastaan todella hienoa, etta Iran luo vastavoimaa tuolle vihan imperiumille.
  Thumbs up Iran

  Vastaa
  1. Pekka Kemppainen
   8.11.2021 19:49

   Niiden ajatollahien sukkulat yltää tännekin. Suomalaisetkin on #haraam heidän mielestään.

   Vastaa
 3. juha II
  9.11.2021 00:09

  Kaikki eivät ole yhtä nössöjä kuin Suomi!

  Vastaa
  1. Pekka Kemppainen
   9.11.2021 01:08

   Kekkosen aikana Otaniemessä tutkittiin jotain, ihan vaan mielenkiinnosta.

   Vastaa

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Scroll to top