Iran ilmoitti IAEA:lle käynnistävänsä 1000 sentrifugia lisää, ja nostavansa uraanin rikastustason 60%:iin

Natanzin uraanirikastamoon kohdistuneen tihutyön kiukustuttama Iranin pappishallinto ilmoitti hetki sitten valtiollisen TV-kanavansa kautta jatkavansa korkealle rikastetun uraanin valmistusta.

Natanzin laitokselle sattunutta vastoinkäymistä pidetään Israelin toimintana. Laitoksessa on tuhoutunut suuri määrä uraanin rikastamiseen käytettyjä sentrifugeja. Iran ilmoittaa hankkivansa niitä lisää vähintään tuhannen, ja ryhtyvänsä tuottamaan rikkaampaa uraania.

Iranin ydineuvottelupäällikkö Abbas Araghchi kertoi tänään iranilaiselle TV-kanavalle, että Natanzin ydinasetehtaan vauriot korjataan ja laitokselle hankitaan 1000 sentrifugia lisää. Samalla hän kertoi, että rikastettavan uraanin pitoisuus tullaan nostamaan 60%:iin. ”Iranin ydinsopimus” JCPOA sallisi vain 3,5% rikastustason. Iranin varaulkoministeri on TV-kanavan mukaan ilmoittanut toimenpiteistä Kansainväliselle atomienergiajärjestölle (IAEA:lle). Iranin atomienergiajärjestön (AEOI:n) päällikkö Ali Akbar Salehi väittää Natanzin laitoksessa tapahtuneen vaurion olevan ”ydinterrorismia”, ja että että kaikki vahingoittuneet sentrifugit korvataan.

Israelilainen TV-kanava on kertonut tiedustelulähteisiin vedoten, että Natanziin todellakin kohdistui kyberhyökkäys, jonka toteutti Israelin ulkomainen tiedustelupalvelu Mossad. Iranin ulkoministeri Javad Zarif on luvannut kostaa Israelille, tietty.  Zarifin mukaan Iran ei aio vetäytyä par’aikaa Wienissä käytävistä neuvotteluista, joissa käsitellään Iranin palaamista JCPOA-sopimukseen. Wienissä ovat paikalla Iran, Kiina, Venäjä, Ranska, Iso-Britannia ja Saksa. Yhdysvaltain edustajat ovat kaupungissa, mutta iranilaiset eivät suostu olemaan samassa huoneessa heidän kanssaan.

JCPOA-sopimuksella piti alunperin estää Iranin pappisjohtoa tavoittelemasta ydinaseita, ja lopettaa Iraniin kohdistuvat taloudelliset pakotteet. Yhdysvallat aloitti pakotteiden käytön uudelleen vuonna 2018, kun presidentti Donald Trump irroitti maansa sopimuksesta Iranin rikottua sopimuksen ehtoja toistuvasti. Iranilaiset kiistävät tämän, mutta viime vuoden marraskuussa he ilmoittivat itse lopettavansa sopimuksen noudattamisen, ja rikastavansa uraania sopimuksen rajoituksia korkeampaan pitoisuuteen.

Wienissä meneillään olevissa neuvotteluissa pyritään palauttamaan Iran ja USA takaisin JCPOA:han ja lopettamaan kaupalliset pakotteet iranilaisia kohtaan. Iranin aiempi ilmoitus, viime syksyltä, kertoi uraanin rikastamisessa pyrittävän 20%:iin. Sekin on merkittävästi yli minkään mahdollisen siviilikäytön, mutta alle ydinpommeissa tarvittavan tason. Ilmoitus 60%:iin pyrkimisestä on jo toinen askel kohti ydinräjähdettä. 

Aiheesta muualla:

6 Comments

 1. Kekkuli
  13.4.2021 17:29

  Mikäs siinä… Jokainen itsenäinen valtiohan saa tehdä toimistaan itse päätöksiä vaikka vanha siirtomaaporukka haluaa edelleen kontrolloida mitä mikäkin maa saisi tehdä.

  Vastaa
  1. Islamilaiset ei tarvi ydinpommia
   13.4.2021 20:36

   En mä tota kaheleiden rättipäiden hanketta silti hyvänä näe.

   Vastaa
  2. Ville Pettu
   13.4.2021 21:07

   Näin on ja jokainen maa saa puolustaa itseään kaikin keinoin jos joku toinen maa uhkaa tuhota sen. Niin että jos sienipilvi nousee Iranin ydinlaitoksesta jonain päivänä niin mullahit saavat etsiä syyllisiä peilistä.

   Vastaa
 2. juha II
  13.4.2021 20:38

  No, jos Pohjois-Koreallakin on oma ”tussarinsa”, niin miksei sitten Iranillakin. Tosin muslimivaltion liipasinherkkyys on paljolti kiinni Koraanista, jossa murha on hyve ja elämän säästäminen on mitä turhinta viihdettä!

  Eniten tässä kuumottaa Israelia, joka tosin ei ole vielä koskaan olemassaolonsa historian aikana laskenut alleen. Mitä tulee Yhdysvaltoihin niin siinä asiassa voi kääntyä Kiinan puoleen. Taiwan on loppunsa edellä ja tuo oikea demokratia ja vieläpä kiinakin aiotaan murskata kommunistisen rosvovaltio Kiinan kansantasavallan toimesta siinä missä Pegingissäkin v. 1989.

  Maailman globalistit ja EU aikovat pystyttää maailman kansakunnille yhteiskunnan, joka on yhtä julma, epäoikeudenmukainen ja epädemokraattinen valvontayhteiskunta kuin Kiinakin on.
  Ja se, että miksi Venäjä Vladimir Putin mättää? On vain siinä, ettei Putin halua kuulua ketkujen globalistien joukkoon ja antaa alistaa maansa ja kansansa noiden psykopaattien valtaan, jotka ryöstävät kaikki luonnonvarat ja jopa ihmisten sielutkin!

  Vastaa
  1. Pekka Kemppainen
   14.4.2021 09:54

   ”Kiina on Venäjän pahin vaara”, sanoi valvontakomission upseeri faijalle v.1944. Wink wink, Putte!

   Vastaa
 3. pöh
  13.4.2021 21:08

  Millää muulla ole väliä kuhan nyt jotenkin saadaan trumpin syyksi

  Vastaa

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Scroll to top