Iran ilmoitti tänään edistymisestä ydinsopimus-neuvotteluissa, mutta IAEA kertoi uraani-jäämistä, joita Iran ei pysty selittämään

Huhtikuussa alkanut vääntö pappisjohtoisen Iranin paluusta ”Iranin ydinsopimukseen” (JCPOA) jatkuu yhä. Iran ilmoitti ”edistymisestä”, Kansainvälinen atomienergiajärjestö puolestaan ilmoitti löydetyistä säteilevän materiaalin jäämistä, joille Iran ei ole antanut selitystä.

Neuvotteluissa ei ole umpikujaa”, selitti Iranin ulkoministeriön tiedottaja Saeed Khatibzadeh tänään maanantaina viikottaisessa tiedotustilaisuudessaan. YK:n ydinvalvontaviraston neljännesvuosi-raportissa todetaan sensijaan tänään, ettei Iran ei ole pystynyt selittämään useista tutkituista kohteista löydettyjä jälkiä jalostetun uraanin aiemmasta säilyttämisestä.

Ns. Iranin ydinsopimus (JCPOA) solmittiin Iranin ja kuuden YK:n turvallisuusneuvoston jäsenmaan välillä vuonna 2015, tarkoituksessa että Iranin pappisjohto luopuu ydinaseen tavoittelusta, ja Iraniin kohdistuneet taloudelliset pakotteet voidaan lopettaa.

Sopimuksessa Iran salli Kansainvälisen atomienergiajärjestön (IAEA:n) tehdä tarkastuskäyntejä ydinmateriaalia käsitteleviin laitoksiin Iranissa sen varmistamiseksi ettei ydinpommeja olla valmistamassa. Yhdysvaltain edellinen presidentti Donald Trump irroitti maansa sopimuksesta vuonna 2018, ja aloitti kauppasaarron uudelleen, -päädyttyään käsitykseen että Iran rikkoo JCPOA:n ehtoja toistuvasti.

Viime vuoden joulukuussa Iran päätti virallisesti irtautua JCPOA:n rajoitteista, ja aloitti uraanin rikastamisen voimalakäytön tarpeita korkeampaan pitoisuuteen. Huhtikuussa neuvottelut Iranin saamiseksi uudelleen JCPOA:ta noudattamaan siis alkoivat Wienissä. Tänään Iranin edustaja ilmoitti neuvotteluiden edistyneen, mitä sitten sillä tarkoittikin.

”Jokainen neuvottelukierros Wienissä olisi voinut olla viimeinen kierros. Meidän ei pitäisi kiirehtiä. Olemme edistyneet merkittävästi, mutta avainkysymykset ovat edelleen auki”, Saeed Khatibzadeh kertoi televisiolähetyksessä.

Yhdysvaltain presidentti Joe Bidenin mukaan Washington palaa sopimukseen, jos Teheran ryhtyy ensin noudattamaan JCPOA:ssa sovittuja uraanin rikastusta koskevien rajoituksia. Tähänastisissa neuvotteluissa Iran on asettanut JCPOA:han palaamisen ehdoksi kauppapakotteiden purkamisen sitä ennen. -Siis pattitilanne.  Khatibzadeh ei tänäänkään ollut joustanut tässä asiassa.

Tänään julkaistiin myös IAEA:n neljännesvuosiraportti, jonka mukaan Iran ei ole antanut selitystä järjestön tarkkailijoiden aiemmin havaitsemiin rikastetun uraanin käsittelystä todistaviin jäämiin kolmessa eri kohteessa Iranissa. IAEA:n tarkkailijoiden jo rajoitettu pääsy iranilaisiin ydinlaitoksiin evättiin kokonaan äskettäin. Iranin papillisen johdon toiminta alkaa olla yhtenevää sen vaiheen kanssa, jolloin Trump irtisanoutui JCPOA:sta, ja aloitti kauppasaarron uudelleen.

 

8 Comments

 1. Eetu
  1.6.2021 09:41

  Mites IAEA on hoitanut Israel:n, Usa:n, Britannian, Ranskan, Venäjän, jne. ydinlaitosten ja ydinmateriaalin valvonnan, onko jokainen laitos/paikka käyty tarkastamassa? Onko pakotteet järjestetty YK:ssa kaikille maille, joiden kaikkia laitoksia ei ole päästy tarkastamaan vapaasti?

  Vastaa
  1. Pekka Kemppainen
   1.6.2021 10:57

   Taas muslimeja syrjitään.

   Vastaa
   1. Eetu
    1.6.2021 17:11

    Niiiiiin, kansainvälistä ja korkean tason rasismia! Joko Toiviainen on ryhtynyt valmistelemaan kansainvälistä syytettä kiihoitteluista?

    Vastaa
 2. Status Quo
  1.6.2021 12:35

  Eetun kanssa samoilla linjoilla: Miksi yhdellä ei saa olla jos muilla on? Eikös se ole vaan hyvä asia että lähi-itä pysyy rauhallisena kun kaikilla on.

  Vastaa
  1. Pekka Kemppainen
   1.6.2021 15:13

   Ydinasevalloilta ei saa pommia pois, ellei uhkaa niitä ydinaseella, -ja sen jälkeen vielä vähemmän. Hoidetaan, ettei kerhoon liity enää uusia.

   Vastaa
  2. magneettikallu
   1.6.2021 18:05

   Niin, ettäkö valtion joka jatkuvasti ja julkisesti uhoaa tuhoavansa toisen valtion maan tasalle, ja järjestää terrori-iskuja ympäri maailman, pitäisi rauhassa antaa kehittää ydinase tasa-arvon vuoksi?

   On koko länsimaailman etu, että Israel pysyy jatkossakin Lähi-Idän voimakkaimpana valtiona.

   Vastaa
 3. Pekka Kemppainen
  1.6.2021 15:13

  Ukraina luopui ydinaseesta, ja siellä varmaan olla yhä iloisia viisaasta päätöksestä.

  Vastaa
 4. juha II
  1.6.2021 22:26

  Kaiketi kaikilla pitää olla kun toisillakin on, mutta mitä vähemmän on maita, joilla on ydinase sitä parempi ottaen huomioon vielä senkin, että ”kuumakallet” eivät omaa harkintaa ja fundalistisimmat kuvittelevat ydinaseiden tappavan vain ”vääräuskoiset”. Ei tarvitse oikein kaukaa hakea tätäkään tuuminikia. Ydinaseen pitäisi olla enemmänkin status symboli siinä missä Rolex, eikä ”hanttimakkaraa”, jonka päästä haukataan pitkästi.

  Vastaa

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Scroll to top