Iran jatkaa ydinhankkeitaan

Pappisjohtoisen Iranin (Persia) presidentti Ebrahim Raisi ilmoitti lauantaina, että Iran jatkaa puuhailuaan ydinteknologian parissa, kun neuvottelut ns. Iranin ydinsopimuksen (Iran nuclear deal) JCPOA:n palauttamiseksi omat jumissa.

JCPOA-sopimus solmittiin vuonna 2015 Iranin, YK:n turvallisuusneuvoston pysyvien jäsenten -mm, Yhdysvaltojen– ja EU:n kesken Iraniin kohdistettujen kauppapakotteiden lopettamiseksi, sitä vastaan että Iranin pappisjohto lopettaa ydinaseiden tavoittelunsa. Presidentti Donald Trump irtisanoi USA:n sopimuksesta vuonna 2018, perusteella että uranilaiset rikkoivat sitä järjestelmällisesti, joten pakotteet alkoivat uudelleen. Kansainvälinen ydinenergiajärjestö IAEA ei myöskään ollut saanut JCPOA:ssa luvattuja tietoja, eikä saa niitä kattavasti vieläkään.

Iran on pyrkinyt pääsevään pakotteista eroon neuvottelemalla Wienissä muiden allekirjoittajamaiden kanssa JCPOA:n palauttamisesta. Samaan aikaan se on avoimesti rikkonut sopimuksen määräyksiä, mm. uraanin rikastustasoa ja sentrifugi-kapasiteettia nostamalla.

Iranissa juhlistettiin tänään lauantaina kansallista ydinteknologiapäivää, ja seremoniassa kovan linjan presidentti Raisi selitti, että hänen hallintonsa tukee rauhanomaisen ydinteknologian tutkimuksen nopeuttamista.

Maailmalla ei kuitenkaan uskota ”rauhanomaiseen tarkoitukseen”, kun uraania rikastetaan Iranissa nykyisin 30%:n pitoisuuteen, joka on reippaasti yli ydinvoimaloissa tarpeellisen pitoisuuden. JCPOA salli enimmillään 3,67% rikastustason. Pelätään, että jos/kun Iran saa haltuunsa 30%:sta uraania, se on vain lyhyen matkan päässä ydinpommista. Pommiin tarvitaan 90%-uraania.

Raisin kommentit tulivat, kun Iranin ja maailmanvaltojen väliset neuvottelut Wienissä vuoden 2015 ydinsopimuksen elvyttämiseksi ovat pysähtyneet. On huolestuttavaa, että Iran voisi olla lähempänä kykyä rakentaa atomiaseen, jos se päättäisi jatkaa sellaista, kirjoittaa lehti.

Irania epäillään JCPOA-neuvottelujen vitkuttamisesta, tarkoituksena kerätä riittävä määrä korkearikasteista uraania, ja sitten suostua kontrollitoimiin ja rajoituksiin kaupallisten pakotteiden poistamiseksi.

Iranin siviiliatomienergiajärjestön johtaja Mohammad Eslami sanoi, että Iran jatkaa pian uuden 360 megawatin ydinvoimalan rakentamista. Sen on määrä sijaita lähellä Darkhovinin kaupunkia öljyrikkaassa Khuzestanin maakunnassa maan lounaisosassa. Iranin ainoa toimiva ydinvoimala, kapasiteetiltaan 1 000 megawattia, otettiin käyttöön vuonna 2011 Venäjän avustuksella eteläisessä Bushehrin satamakaupungissa.

Iran määräsi myös lauantaina pakotteita joillekin Yhdysvaltain viranomaisille, joita se syytti ​​Iranin vahingoittamisessa. Iran vaatii myös Yhdysvaltoja poistamaan Iranin islamistisen vallankumouskaartin luokituksen terroristiryhmäksi.

Luettavaa:

3 Comments

 1. Juha
  9.4.2022 19:15

  Suomi saisi lopettaa Venäjältä tuodun uraanin käytön ydinvoimaloissa. Mielummin Iranista.

  Vastaa
  1. Pekka Kemppainen
   9.4.2022 19:33

   Suomi voi lopettaa uraanin luovuttamisen Norilsk Nickelille.

   Vastaa
  2. Suomi, uraanin salakuljettaja
   9.4.2022 22:47

   Suomi voisi lopettaa uraaninsa viennin Venäjlle, Irakiin, Pohjois-Koreaan ja Iraniin. Kuka muistaa tapauksen Arctic Sea.

   Vastaa

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Scroll to top