Iran sovittelee IAEA:n kanssa, -ja nostaa uraanin rikastuksen 60%:iin

Iranin atomienergiajärjestö  ja Kansainvälinen atomienergiajärjestö (IAEA) kertoivat sunnuntaina saavuttaneensa ”väliaikaisen kahdenvälisen teknisen yhteisymmärryksen” IAEA:n päällikön Teheranin-vierailun tuloksena. Samaan aikaan pappishallituksen korkein johtaja Ali Hosseini Khamenei kertoi uraanin rikastamistason nostamisesta jopa 60%:iin.

Sunnuntai-iltana (21.02.) julkaistussa yhteisessä  tiedonannossa IAEA:n pääjohtaja Rafael Grossi ja Iranin atomienergiajärjestön AEOI:n päällikkö Ali Akbar Saleh korostivat ”yhteistyön henkeä ja keskinäistä luottamusta”, ja kertoivat jatkavansa Teheranin 26. elokuuta 2020 yhteisen julkilausuman hengessä, -kertoo al-Masdar News.

”AEOI informi IAEA:ta, että toteuttaen Iranin islamilaisen tasavallan parlamentin säädöstä ”Strateginen toimenpide toiminnan lopettamiseksi ja Iranin kansakunnan etujen suojelemiseksi ” (‘Strategic Action to Cease Actions and Protect the interest of Iranian Nation’) Iran pysäyttää JCPOA-sopimukseen (Iranin ja YK:n turvallisuusneuvoston pysyvien jäsenten sopimus, ns. ”Iran Nuclear Deal” v.2015) liittyvien  vapaaehtoisten toimien toteuttamisen 23. helmikuuta 2021 alkaen.”

Tämä tarkoittaa, ettei IAEA voi enää tehdä pikatarkastuksia Iranissa oleviin kohteisiin. Jotta virasto voisi jatkaa tarkastus- ja seurantatoimiaan, AEOI ja IAEA sopivat seuraavaa:

 1. Iran jatkaa IAEA:n kanssa tekemänsä kattavan ydinmateriaalivalvontasopimuksen täysimääräistä ja rajoittamatonta täytäntöönpanoa kuten aiemmin.
 2. JCPOA-sopimuksen mukaisen väliaikaisen kahdenvälisen teknisen yhteisymmärryksen mukaan IAEA jatkaa tarvittavia tarkastus- ja seurantatoimiaan enintään kolmen kuukauden ajan (teknisen liitteen mukaisesti).
 3. Säännöllisten tarkastusten avulla ylläpidetään teknistä tietämystä sen varmistamiseksi, että se (valvonta) saavuttaa edelleen tarkoituksensa.”

Tämä kolmen kuukauden peridiodi onkin varsin mielenkiintoinen: Iran/AEOI tallentaa JCPOA-sopimuksen mukaisten seurantalaitteiden tiedot ja säilyttää niitä kolmen kuukauden ajan, mutta: ”Tänä ajanjaksona IAEA:lla ei ole pääsyä Iranin tallentamiin tietoihin, ja ne pidetään yksinomaan Iranissa. Jos pakotteet poistetaan kokonaan kolmen kuukauden kuluessa, Iran jakaa tiedot IAEA:n kanssa. Muussa tapauksessa tiedot poistetaan lopullisesti.”

Iran ei siis jaa tietojaan IAEA:lle, vaikka niin väittää. AEOI:n lausunnossa todetaan tämän lisäksi, että tekninen asiakirja, joka sisältää luettelon Iranin ydinlaitoksista, pysyy luottamuksellisena turvallisuusnäkökohtien vuoksi, ja on tarpeen pitää salassa Iranin kriittisten (ydin)laitosten tarkka sijainti.

Iranin ja IAEA:n ”sovinto” on jo saanut kritiikkiä Iranin parlamentissa. Jyrkkien islamistien mukaan IAEA:n tarkastusten salliminen rikkoo tammikuista parlamentin päätöstä. Todellisuudessa sopimus lopettaa IAEA:n pikatarkastukset 23.o2. alkaen kokonaan. Yhdysvaltain suunnasta on sensijaan jo kuultu sumeaa myöntymistä Iranin venkoilulle, kuten myös IAEA:n pehmentymisessä on aavistettavissa bideniläinen sävy.

Näennäinen suostumus IAEA:n delegaattien vaatimuksiin osoittautuukin sokeroiduksi kielloksi antaa mitään tietoja Iranin ydinaseohjelmaan liittyvästä uraanin rikastamisesta. -Ellei pakotteita ensin poisteta. Yhdysvaltain presidentti Donald Trump irrotti maansa vuonna 2018 JCPOA-sopimuksesta, todeten sen epäonnistuneen Iranin ydinasehankkeen estämisessä, ja Iranin myös rikkoneen sopimusta. Vaikka JCPOA sallii Iranille uraanin rikastamisen vain 3,67%:iin, Iranin islamistinen parlamentti päätti tammikuussa nostaa rikastusasteen 20%:iin, -päätöksellä johon edellä viitattiin. Mutta ajatollah Ali Khamenei puhuukin jo 60%:sta:

mmm

”Olemme päättäneet lisätä ydinkapasiteettia suhteessa maan tarpeisiin, ja tästä syystä Iranin rikastumisen raja ei ole 20 prosenttia”, Khamenei julisti maanantaina (22.02.) ydinasiantuntijakokouksen jäsenille pitämässä puheessa. ”Iran toimii kaikilla tarvittavilla tasoilla. Esimerkiksi ydinvoiman edistämiseksi voimme jopa nostaa sen 60 prosenttiin.”

Iranin ulkoministeri Javad Zarif väitti tänään, että IAEA:n tarkastusten estäminen on yhteensopiva JCPOA:n kanssa:

E3-maat, Ranska, Saksa ja Yhdistyneet Kuningaskunnat,  näkevät Iranin pelisiirron aivan muuna, kuin miten Zarif sen ymmärtää:

Ulkoministerit totesivat tänään: ”Iranin toimet rikkovat edelleen JCPoA: n mukaisia ​​sitoumuksia ja vähentävät merkittävästi IAEA: n valvontaa. E3 on yhdessä korostanut tämän päätöksen vaarallisuutta. Se rajoittaa merkittävästi IAEA: n pääsyä kohteisiin ja rajoittaa myös IAEA: n kykyä seurata ja todentaa Iranin ydinohjelmaa ja ydinalaan liittyvää toimintaa Yhdistyneiden Kansakuntien turvallisuusneuvoston päätöslauselman 2231 mukaisen raportointivaltuutuksen mukaisesti.”

IAEA:n pääsihteeri Grossi on myös tänään Washington DC:ssä käyttämässään puheenvuorossa todennut Iranin jättäneen vastauksetta IAEA:n tutkijoiden kysymykset uraani-jäämistä paikoissa, joissa sitä ei pitänyt Iranin antamien tietojen mukaan lainkaan olla:

JCPOA:n tilanne ei siis ole lainkaan niin ruusuinen, kun iranilaiset antavat lausunnoissaan ymmärtää, ja minkä kuvan Lähi-Idän media on välittänyt. Yhdysvaltain nykyinen presidentti Joe Biden ilmoitti jo vaalikampanjansa aikana, että hän tulee solmimaan uudelleen edeltäjänsä Donald Trumpin irtisanoman JCPOA-sopimuksen. Iranin edustajat ovat ilmoittaneet kantanaan, että USA:n on sopimuksen irtisanojana otettava ensimmäinen askel sen palauttamiseen. Tällä hetkellä siis uraanimyllyt jauhaa, eikä IAEA:n tutkijoilla ole mahdollisuutta saada luotettavaa tietoa prosesseista.

Luettavaa:

Bidenin ulkopolitiikka floppasi heti: Iran ei peruuta ydinohjelmaansa ennen pakotteiden poistamista

Mielipide: Paluu Iranin ydinsopimukseen ilman sopimuksen päivittämistä vaarallista

3 Comments

 1. Lähellä jo ovat
  23.2.2021 20:28

  Pommiin tarvii kai edelleen kuitenkin vähintään 80%:sta, että se räjähtää, no jos se ei räjähdä niin onko se edes pommi?

  Vastaa
  1. Pekka Kemppainen
   24.2.2021 10:47

   Se on säteilevää materiaalia levittävä ”likainen pommi”. Pieni sellainen tekee esm. Manhattanin asuinkelvottomaksi tuhansiksi vuosiksi.

   Vastaa
   1. Säteilystä
    24.2.2021 12:21

    Kyllä ite veikkaan, että Iran tähtää räjähtävään pommiin, kun ovat jo noinkin pitkällä sen rikastuksen kanssa. Likainen pommi sopii lähinnä terroristeille, jos eivät saa parempaakaan käsiinsä..noh mikäs se Iran oikeen on? Terroristivaltio – siis oikeen valtio.

    Kyllä sen likaisen pommin vaikutus häviää nopeammin, koska säteilyssä on hyvin eri puoliintumisajan omaavia lajeja ja ydinräjähdyksenkin jälkisäteily romahtaa jo parissa viikossa, toki osa säteilystä puoliintuu vasta muutamassa tuhannessa vuodessa eli säteilyn kaikenkaikkiseen häviämiseen kyllä menee tuhansia vuosia.

    Vastaa

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Scroll to top