Iran syyttää Israelia Natanzin uraani-rikastamon tuhoamista

Sunnuntaina tapahtunut tuho Iranin uraanin ydinase-hankkeen kannalta ratkaisevan tärkeässä rikastamislaitoksessa  uutisoitiin ensin kyberhyökkäyksenä, mutta ilmeisesti isku on tapahtunut räjähteillä.

Natanzin maanalaisen sentrifugi-laitoksen perustamisesta päätti Iranin islamisti-enemmistöinen parlamentti syksyllä 2020, samalla kun päätettiin uraanin rikastamisesta ”Iranin ydinsopimuksen” (JCPOA:n) sallimaa korkeampaan pitoisuuteen. Pappisjohtoisen Iranin islamilaisen tasavallan atomienergiajärjestön tiedottaja Behrouz Kamalvandi kertoi ensin medialle tapahtuneen ”onnettomuuden”, joka vahingoitti ydinlaitoksen sähkönjakeluverkostoa. Toinen iranilainen virkamies, Ali Akbar Salehi, kertoi kuitenkin myöhemmin, että tapahtunut oli hyökkäys. Iranin ulkoministeri Mohammad Javad Zarif (kuvassa) ja kansanedustaja Ali Haddad syyttivätkin sitten suoraan Israelia sotilaallisesta iskusta uraaninrikastamoa vastaan. Israel on iskenyt kohteen jo kerran aikaisemmin, heinäkuussa 2020.

Zarif lupasi maanantaina, että Israelille kostetaan: ”Sionistisen hallinnon poliittiset ja sotilaalliset virkamiehet olivat nimenomaisesti ilmoittaneet, etteivät ne salli pakotteiden kumoamisessa, ja nyt he ajattelevat saavuttavansa tavoitteensa – mutta sionistit saavat vastauksensa ydinase-hankkeen jatkuessa”, Zarif sanoi Iranin uutistoimiston mukaa. ”Sionistien mukaan he haluavat kostaa Iranin kansalle heidän menestyksensä ahdistavien pakotteiden kumoamisessa, mutta emme salli sitä ja me kostamme nämä toimet itse sionisteille.”

Iran syyttää Israelia Natanzin ydinlaitoksessa tapahtuneesta vahiongosta, ja lupaa kostaa, valtion TV lainaa ulkoministeri Mohammad Javad Zarifin lausuntoa.

Iranin pappisjohdolla on siis paha mieli ydinaseohjelman viivästymisen johdosta. Israelilais-arvion mukaan pappien ydinasehanke lykkääntyy ainakin yhdeksän kuukautta.

Luettavaa:

Iranin ydinsopimuksesta keskustellaan Wienissä ensi viikolla

Iran vaatii Yhdysvaltain talouspakotteiden purkamista ehtona paluuseen JCPOA-sopimuksen rajoituksiin

Neuvottelut Iranin ydinsopimuksen palauttamisesta alkoivat Wienissä: USA ja Iran eivät sovi samaan huoneeseen

Iran sovittelee IAEA:n kanssa, -ja nostaa uraanin rikastuksen 60%:iin

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Scroll to top