Iran vaatii Yhdysvaltain talouspakotteiden purkamista ehtona paluuseen JCPOA-sopimuksen rajoituksiin

Iranin saaminen noudattamaan vuoden 2015 ydinsopimuksen, JCPOA:n, ehtoja näyttää entistä vaikeammalta pappisjohdon omaksuttua jyrkän asenteen.

Iranilainen uutistoimisto Press TV kertoi tänään nimeämättömään viranomaislähteeseen vedoten, ettei Iranin islamilainen tasavalta palaa noudattamaan JCPOA-sopimusta, ns. ”Iranin ydinsopimusta”, ennenkuin Yhdysvaltojen Iranin vastaiset pakotteet on täydellisesti poistettu.

Virkamies kertoi Press TV: lle, että ”Amerikan pelkät sanat ja pinnalliset toimet eivät riitä Iranille”,  ja ettei Teheran käy virallisia tai epävirallisia neuvotteluja Yhdysvaltojen kanssa ennenkuin pakotteet on poistettu täysimittaisesti.

Viime vuoden syksyllä pappisjohtoisen Iranin parlamentti päätti uraanin rikastamisen yli JCPOA-sopimuksessa määrätyn rikastustason, jopa 20%:iin asti. Iranissa on myös avattu ainakin yksi uusi rikastuslaitos. JCPOA, ”Iran nuclear deal”, neuvoteltiin Iranin ja YK:n turvallisuusneuvoston pysyvien jäsenmaiden kesken vuonna 2015. USA vetäytyi sopimuksesta presidentti Donald Trumpin päätöksellä vuonna 2018, ja käynnisti talouspakotteet uudelleen. Perusteena toimenpiteelle olivat Iranin toistuvat sopimusrikkomukset ja ilmeinen ydinaseen tavoittelu.

Presidentti Joe Biden on ilmaissut USA:n pyrkivän JCPOA:han palaamiseen, sopimusta tarkistamatta. Iran on kuitenkin torjunut mahdollisuuden epäviralliseen amerikkalais-iranilaiseen kokoukseen. Iranin ulkoministeriön tiedottaja Saeed Khatibzadeh on todennut, että Iran ei pidä ajankohtaa ”sopivana” epäviralliselle kokoukselle ydinsopimuksesta. Khatibzadeh ei pidä USA:n politiikassa tapahtunutta muutosta riittävänä, vaikka Bidenin hallitus on ilmaissut aikomuksensa Yhdysvaltojen paluusta ydinsopimukseen.

Teheranissa tulkitaan Yhdysvaltain lähestymisyritys vaatimukseksi, että Iranin on palattava noudattamaan JCPOA:n määräämiä rajoituksia, eikä tähän aiota suostua.  Iran vaatii siis amerikkalaisi ottamaan ensimmäinen askel purkamalla  taloudelliset pakotteet Irania kohtaan, eikä tilanne etene.

Yhdysvaltain ulkoministeriön Iran-valtuutettu Rob Malley on todennut tilanteeseen tänään. ”Emme ajoita keskusteluamme Iranin kanssa Iranin vaaleihin: Tahdin määrää Yhdysvaltain kansallisten turvallisuusetujen puolustaminen”, Malley kertoi keskiviikkona.

 

Luettavaa:

Bidenin ulkopolitiikka floppasi heti: Iran ei peruuta ydinohjelmaansa ennen pakotteiden poistamista

Iran sovittelee IAEA:n kanssa, -ja nostaa uraanin rikastuksen 60%:iin

Obaman ulkoministeri neuvotteli Iranin kanssa Trumpin selän takana kesällä 2020

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Scroll to top