Iranin amiraali uhkailee: Hormuzin liikenne poikki?

Iranin laivaston komentaja amiraali Hossein Khanzadi korosti aiemmin elokuussa antamassaan lausunnossa, että juuri Iranin merivoimat ja islamilainen Vallankumouskaarti (IRGC) ovat se taho, joka vastaa turvallisuudesta Hormuzin salmessa. Kaikki amiraalin puheissa ei ole kuitenkaan luottamustaherättävää.

Hormuzin salmen turvallisuus tuo vaikutusvaltaa niille, jotka uhkaavat Irania käyttämällä petrodollareitaan”, sanoi amiraali Khanzadi eilen Noshahrissa Pohjois-Iranissa pitämässään puheessa:

”Jos alueen öljykuljetukset toimivat, ja petrodollarit menevät Iranin uhkaajien taskuun, sillä on ehdottomasti vaikutuksia salmen turvallisuuteen”, sanoo amiraali Khanzadi.

”If any oil faucet in the region is turned on and the petrodollars go to the pocket of those who threaten Iran, it will definitely have impacts on the security of the Strait,” Rear Admiral Khanzadi said.

Iranin virallisen vallankumous-uutistoimisto Farsi:n lyhyessä uutisessa amiraali mainitsee kahteen kertaan ”petrodollarit” ja ”Iranin uhkaajat”. Tämä ei lisää öljykuljetuksista riippuvaisten teollisuusmaiden optimismia.

Amiraali muistuttaa myös Iranin vallankumouksen ylimmän johdon, ajatolla Seyed Ali Khamenein määränneen laivastolle ja Vallankumouskaartille tehtävän huolehtia salmen turvallisuudesta, mutta kenen turvallisuudesta ja liikkumavapaudesta siellä?

Iranin ulkoministeri Mohammad Javad Zarif ehti jo alkuviikosta varoittaa Washingtonia ”yksinkertaisesta ja mahdottomasta ajatuksesta” pysäyttää Iranin öljyvienti, ja muistutti Yhdysvallat joutuvan kohtaamaan ”seurauksia”, jos tätä yritetään. Presidentti Trump on irtisanonut USA:n ja Iranin välisen v.2015 sopimuksen Iranin luopumisesta ydinaseen tavoittelusta, ja määrännyt Iranille pakotteita jotka tulivat voimaan tämän viikon tiistaina (07.08.). Trump julkisti aikeensa toukokuussa.

Jo heinäkuun alussa IRGC: n komentaja Ismail Kowsar ilmaisi uhkaavasti, että Iran saattaa sulkea Hormuzin salmen Persianlahden öljyliikenteeltä, jos Yhdysvallat julistaa pakotteita Iranin islamilaista tasavaltaa vastaan. Tuleeko tästä farssi vai sota, jää nähtäväksi. Raakaöljyn hintakehityskin voi olla mielenkiintoista.

Miten tämä vaikuttaa Syyrian olojen järjestelyyn pian päättyvän sisällissodan jälkeen, tai Venäjään kohdistuvien pakotteiden tulevaisuuteen, sekin on hyvin mielenkiintoista.

Farsi 10.08.2018.
Sputnik 11.08.2018.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Scroll to top