Iranin mielenosoitukset levinneet Teheraniin: Pappien valtaa vaaditaan kumoon (VIDEO)

Vesikriisistä viikko sitten alkaneet mielenosoitukset ovat levinneet useaan Iranin maakuntaan, ja tänään pääkaupunkiin Teheraniin. Mielenilmaisuissa kuullut iskulauseet kyseenalaistavat pappisjohdon vallan.

Vesikriisi Khuzestanin öljymaakunnassa nostatti mielenosoituksia heinäkuun 15. alkaen, ja protestit ovat levinneet yhä useampiin maakuntiin. Khuzestan on arabivähemmistön aluetta, ja siten ehkä herkempi hallituksen vastaisille mielialoille. Torstaina (22.07.) Khuzestanin naapurissa, Lorestanin maakunnassa, Aligudarz:ssa vaadittiin presidentti Khamenein eroa, ja lauantaina (24.07.) Iraniin kuuluvan Azerbaidzanin maakunnan pääkaupungissa Tabrizissa nähtiin tukimielenosoituksia khuzestanilaisille, ja tänään maanantaina Teheranissa on väki kaduilla. Protesi kohdistuu jo pappi-hallitukseen itseensä.

Viiden ihmisen, mukana yksi poliisi, kuolema mielenosoituksiin liittyvissä tilanteissa on vahvistettu viranomaislähteistä, mutta toiset tietolähteet puhuvat jopa kymmenestä surmasta ja yli sadasta pidätyksestä, -ja tämä pelkästään Khuzestanissa. Iranin hallinto on sulkenut tai rajoittanut nettiyhteyksiä, mutta videokuvaa mielenilmaisuista saadaan ajoittain, -satelliittiyhteyksien kautta. Iranilaisten nettiaktivistien seuraaminen mm. Twitterissä, ja julkaisujen jakaminen, on yksi tapa vastustaa pappisvaltaa.

Iranin pappishallituksella on samaan aikaan ulkoisia ongelmia, mm. Yhdysvaltain pitämän kauppasaarron kautta. Pappisjohto käyttää myös pääomia kiihkeiden ulkomaisten islamistien, kuten Hamasin ja Hezbollahin, tukemiseen. ”Ei Gazan, eikä Libanonin, uhraan elämäni Iranin puolesta”, oli Teheranissa tänään kuultu iskulause. Pappishallinnon tulevaisuus saattaa riippua jatkossa väkialtakoneiston, armeijan ja Iranin islamilaisen vallankumouskaartin (IRGC), lojaalisuudesta.

Luettavaa:

IRGC:n johtaja herra Salami vierailee Khuzestanissa tarkkailemassa mielenosoituksia.

Teheran tänään maanantaina:

1 Comment

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Scroll to top