Iranin pappis-johto lupailee ja kieltää ydinvalvonta-neuvotteluissa

Iran antaa vaihtelevaa ja ristiriitaista tietoa asenteestaan ja aikomuksistaan Kansainvälisen atomienergiajärjestön IAEA:n päästämiseen näkemään Iranin ydinlaitosten valvontatietoja. Juuri äsken tulleen tiedon mukaan IAEA ja Iran ovat jatkaneet lauantaina päättynyttä sopimusta kuukaudella.

Tänään saavutettu yhteisymmärrys antaa Iranille pelivaraa ”Iranin-ydinsopimuksen” (JCPOA:n) jatkoneuvotteluissa Wienissä. Viime lauantaina (22.05.) päättyi kolmeksi kuukaudeksi sovittu tarkkailusopimus, jonka perusteella IAEA:n tarkkailijat saivat nähdä Iranin ydinmateriaalia käsittelevien laitosten valvontakameroiden tallenteita ja tehdä ennalta ilmoittamattomia tarkastuksia.  Iranin parlamentin puhemies  Mohammad Baqer Qalibaf vahvisti sunnuntaina maan valtiolliselle TV-kanavalle, etteivät nauhoitteet ole enää tarkkailijoiden nähtävissä.

”Virastolla (IAEA:lla) ei ole pääsyä 22. toukokuuta jälkeen, kolmen kuukauden sopimuksen päättyessä, kameroiden keräämiin tietoihin sopimuksen mukaisten ydinlaitosten sisältä”, valtiollinen TV kertoi Mohammad Baqer Qalibafin sanoneen.

Iranin pappisjohdon kanssa seurantasopimuksen (Teheranin sopimuksen) jatkamisesta neuvottelee Kansainvälisen atomienergiajärjestön (IAEA) johtajan Rafael Gross, joka ei pitänyt luvattua tiedotustilaisuuttaan sunnuntaina. Valvonnan jatkumisella tai keskeytymisellä on vaikutusta Wienissä huhtikuusta alkaen käytyihin neuvotteluihin ”Iranin ydinsopimuksen” (JCPOA:n) palauttamisesta, ja sen kautta Iraniin kohdistuvien kauppa-pakotteiden purkamisesta. JCPOA solmittiin vuonna 2015 Iranin, EU:n ja YK:n turvallisuusneuvoston pysyvien jäsenten välillä.

Presidentti Donald Trump irroitti Yhdysvallat sopimuksesta v.2018, ja aloitti uudelleen kaupalliset pakotteet Irania kohtaan. Nykyinen presidentti Joe Biden on osoittanut kiinnostusta JCPOA:han palaamiseen.

Iranin ulkoministeriön tiedottaja Saeed Khatibzadeh kommentoi asiaa Qalibafista poikkeavasti sen jälkeen, kun kansainvälisen atomienergiajärjestön johtajan aiemmin suunnittelemaa tiedotustilaisuus sunnuntaina viivästyi. Tämä viittaa neuvottelujen jatkamiseen IAEA:n  ja Teheranin välillä yön yli.

Khatibzadeh sitoi tänään maanantaina omassa lehdistötilaisuudessaan mahdollisen etenemisen sopimuksessa IAEA:n kanssa edistymiseen JCPOA- ydinsopimusta koskevissa Wienin neuvotteluissa.  Tarkastajat siis pääsevät katsomaan valvontakameramateriaalia tai sitten eivät, sen mukaan miten Wienissä edetään pakotteiden purkamisessa. Tässä juupas-eipäs-tilanteessa Iran väläyttää mahdollisuutta IAEA:n tarkastusoikeuden pidentämisestä kuukaudella:

”Jos (tarkastusoikeutta) pidennetään kuukaudella, ja jos tänä aikana suurvallat  hyväksyvät Iranin oikeudelliset vaatimukset, (valvonta)tiedot luovutetaan IAEA:lle. Muuten kuvatallenteet poistetaan lopullisesti ”, Iranin TV lainasi Iranin korkeimman kansallisen turvallisuusneuvoston jäsentä, nimeämättä tietolähdettään.

Iranin parlamentti hyväksyi syksyllä 2020 lain, joka lakkautti IAEA:n oikeuden lyhyellä varoitusajalla tehtäviin tarkastuksiin ydinmateriaalia käsittelevissä laitoksissa. Samalla päätettiin uraanin rikastustason nostamisesta selvästi JCPOA:n määrittelemiä rajoituksia korkeampaan pitoisuuteen, -lähelle ydinpommi-kelpoisuutta. Tuolloin oli siis USA:n presidenttinä vielä Trump. Teheranissa ei kuitenkaan vielä katkaistu yhteistyötä IAEA:n kanssa, vaan tehtiin helmikuussa em. kolmen kuukauden yhteisymmärrys valvontatietojen jakamisesta tarkastajille.

Tänään maanantaina kuullaan mahdollisesti Iranin kanta kansainvälisten tarkastajien pääsystä valvontakamerakuviin iranilaisista ydinvoimaloista, -ehkä uuden lyhytaikaisen sopimuksen kautta. Tämä olisi yhdenmukainen sen basaarikauppiaan menttaliteetin kanssa, jota Iranin papillinen johto on ydinvarustelu-asiasta käytävissä neuvotteluissa osoittanut, ja johon presidentti Trump suivaantui niin perusteellisesti että irroitti Yhdysvallat JCPOA:sta kokonaan.

Onnistuuko papillinen vedätys ja lypsäminen, se riippuu siitä miten tärkeää presidentti Bidenille saavuttaa poliittisia irtopisteitä, -vaikkapa edistämällä ”rauhaa” Lähi-Idässä,

Luettavaa:

4 Comments

 1. SaleSeta
  24.5.2021 16:12

  Iso on hätä Iranin laitoksista… Miksi maailma ei huuda siitä, että kansainvälisten (ja myös vihollismaiden) valvojien pitäisi päästä käymään KAIKISSA Usan, UK:n, Ranskan, Israel:n, jne. ydinlaitoksissa???

  Miksi wanhan siirtomaa-mafian pitää saada rajoittaa muiden toimia, mutta muut eivät saa puuttua heidän toimiin? Miksi YK ajaa vain wanhan siirtomaa-mafian etuja? Kai ’kylpytakki-heeboilla’ on samat oikeudet tehdä ydintutkimusta ja myös ydin materiaalin rikastamista kuin muillakin mailla maailmassa.

  Hassuja nämä ”kainsainvaliset sopimukset”, joilla joidenkin toimia rajoitetaan, mutta toiset saa toimia vapaasti?!?!?!?!

  Vastaa
  1. Pekka Kemppainen
   25.5.2021 00:31

   Ehdottomasti ydinpommi pitää antaa pappis-johtajille, joiden uskonnon mukaan saa paratiisissa torttua jos kuolee vääräuskoisia vastaan sotiessaan. -He ovat vastuullisia painamaan isoa nappia.

   Vastaa
 2. Hank
  25.5.2021 06:27

  ei Iran ole uhka vaan israel jonka maalle ei ole astunut koskaan yksikaan ydinasetarkkailija, ja kun ovat maailman rasistisin kansa niin on aika helppoa tuumailla kuinka maailmanrauha saavutettaisiin

  Vastaa
 3. SaleSetä
  25.5.2021 14:22

  Ottamatta kantaa olisiko pyyhepäiset-kylpytakki -sedät just oikeita tahoja nappia painamaan mutta ajatus siitä että muutamat voi sanoa muille: Näin tehdään ”kansainvälisten sopimusten takia” on hiukan hassu. Varsinkin kun ao. ”sopimus” eikä muutkaan ”sopimukset” koske heitä itseään.

  Vastaa

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Scroll to top