Iranin pappisjohto sanoo: Israelin on ymmärrettävä, että Trumpin aika on ohi

Iranin Islamilaisen Tasavallan presidentin kansliassa on reagoitu Israelin mahdolliseen aikeeseen Iranin ydinohjelman pysäyttämisestä sotilaallisin keinoin, kertoo lehti.

Iranin presidentin Hassan Rouhanin kansliapäällikkö Mahmoud Vaezi on ottanut tänään kantaa Israelin puolustusvoimien IDF:n esikuntapäällikön Aviv Kochavin tiistaiseen (26.01.) lausuntoon Iranin ydinasehankkeesta, ja Yhdysvaltain paluu Iran nuclear Deal-sopimukseen on mainittu. Esikuntapäällikkö Kochavi oli lausahtanut, että operatiiviset suunnitelmat Iranin ydinohjelman lyömiseksi ovat tarvittaessa valmiita. Vahvoja sanoja, myönnettäköön, mutta eivät puheet Teheranissakaan ole aina kukkaiskieltä.

Mahmoud Vaezi, joka ilmeisesti kertoi maansa johdon näkemyksen, muistutti Iranin arkkivihollista Israelia presidentti Donald Trumpin kauden päättymisestä. Vaezin mukaan Israelilla ei ole enää vaikutusta siihen, mitä Valkoisessa Talossa päätetään, mikä Israelissa ”tulee ymmärtää”.

”Israelin uhkailu (Irania kohtaan) on osa arvotonta psykologista sotaa, mutta emme epäröi puolustaa maata”, sanoi Iranin presidentin kansliapäällikkö Vaezi. ”Israelin on ymmärrettävä, että Trumpin aikakausi on ohi, eikä päätöksenteko Yhdysvalloissa ole enää hänen käsissään. Yhdysvaltojen uusi hallinto on riippumatonta ja tämä huolestuttaa Israelia. Israel ja Saudi-Arabia ovat huolissaan Amerikan palaamisesta ydinsopimukseen ja ymmärrykseen Iranin kanssa. ”

Virkakautensa aloittanut presidentti Joe Biden on ilmaissut halunsa palata YK:n turvallisuusneuvoston pysyvien jäsenten ja Iranin vuonna 2015 tekemään Iranin ydinvarustelua rajoittavaan sopimukseen, jonka Trump irtisanoi vuonna 2018. Trumpin mukaan Iran ei ollut noudattanut sopimusta. Viime vuoden syksyllä Iran ilmoitti aloittavansa uudelleen uraanin rikastamisen pommikelpoiseksi, ja on tietojen mukaan perustanut uuden tehtaan tarkoitusta varten.

Luettavaa:

Myöntyykö Biden Iranille, suuri huoli Israelissa

Mielipide: Paluu Iranin ydinsopimukseen ilman sopimuksen päivittämistä vaarallista

Iranin vallankumouskaarti sanoo: Tel Aviv ja Haifa maan tasalle, jos Iraniin isketään

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Scroll to top