Iranin poliisi lähettää varoitustekstiviestejä naisille, jotka rikkovat hijab-määräyksiä autossa

Iranin poliisi lähettää tekstiviestejä naiskuskeille ja naismatkustajille, joiden on nähty riisuneen huivinsa autossa, tai rikkoneen muuten pukeutumismääräyksiä.

Sadat naiset Teheranissa saivat tekstiviestin, joka määräsi heidät saapumaan moraalipoliisiasemalle.
Viestissä ei kuitenkaan kerrottu syytä määräykseen eikä siinä ollut allekirjoitusta.
Liikenne tukkeutui täysin satojen naisten kiiruhtaessa rangaistuksen pelossa moraalipoliisiasemalle selvittääkseen mistä oikein oli kyse. Liikennekaaos jatkui tunteja moraalipoliisiaseman lähikaduilla.

Myöhään torstai-iltana poliisi antoi asiasta tiedoitteen.
”Viestin saaneiden naisten on vastattava tekstiviestiin, tunnustettava rikoksensa ja luvattava, etteivät he tule toistamaan sitä” ilmoitti kenraali Hossein Rahimi myöhään torstai-iltana. ”Mikäli rikos kuitenkin toistuu, lainrikkoja joutuu oikeuteen”, Rahimi varoitti.
Viestejä saivat myös miehet, joiden kuljettamissa autoissa joku naismatkustajista oli riisunut huivinsa – auton kuljettaja on vastuussa matkustajiensa käytöksestä.

Viime viikolla Teheranin poliisipäällikkö Hossein Sajedi Nia ilmoitti että kaupungissa otetaan käyttöön siviilivaatteissa liikkuvat moraalipoliisipatrullit – 8000 naista ja miestä, joiden tehtävänä on tunnistaa pukeutumismääräysten rikkojia.

Viime vuosina kymmeniä tuhansia kulkuneuvoissa huivinsa riisuneita naisia on pidätetty.
Monet lakimiehet ja ihmisoikeusaktivistit ovat puolustaneet näkökantaa, jonka mukaan auto on yksityinen tila, jota pukeutumismääräysten ei tulisi koskea, mutta heille on vastattu että auton ”näkymättömät osat” kuten takakontti, on yksityistä tilaa, mutta auton matkustajatila ei.
Vuonna 2015 voimaantulleen lain mukaan kaikki ”näkyvä tila” on julkista tilaa – mukaanlukien asuintalojen yhteistilat, hotellit, sairaalat ja kulkuneuvot.

”Tekstiviestivaroitus -systeemi on osoittautumassa toimivaksi” kertoo Teheranin poliisipäällikkö Sajedi Nia, ”sen tarkoituksena on vähentää liikenneonnettomuuksia, jotka ovat seurausta siitä että huivinsa riisuneet naiset autoissa vetävät puoleensa muiden kuskien huomion.”

Asiasta kertoi Radio Farda 26.4.2019.

3 Comments

 1. Kukkiva Tölli
  26.4.2019 12:19

  Islam ei ole uskonto. Islam on vakava mielenterveyden häiriö.

  Vastaa
 2. Jussi
  26.4.2019 18:58

  Lähi-idässä eniten pelotti etteivät hunnutetut kuskit näe kunnolla sivulle, eivätkä yleensä edes käännä päätään siitä huolimatta.

  Vastaa
 3. Tehdäänkehitysmaayhdessä
  27.4.2019 13:58

  Parempi kaikille jos ajaisivat huivi silmillä…

  Vastaa

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Scroll to top