Iranin sotaharjoitukset ovat viesti kyvystä sulkea Hormuzin salmi: Ohjus ammuttu salmen yli

Samanaikaisesti kun Iranin laivasto harjoittelee Hormuzin salmen vesillä, Iran toteutti kokeen, jossa ballistinen ohjus, tyyppiä Fateh-110 Mod 3, ammuttiin salmen vesialueen ylitse. Ohjuksen kantomatka on noin 100km. Asian kertoi Fox News perjantaina (10.08.).

Ohjus ammuttiin Iranin Hormozganin maakunnasta Bandar-e-Jaskista, ja se putosi Iranin alueelle ylitettyään salmen rannan suuntaisesti,

Salmen läpi kuljetettava öljy on elintärkeää mm- Kaukoidän maiden talouksille. 30% maailmanmarkkinoiden nesteytetyn maakaasun LPG:n kuljetuksista tulee Qatarista salmen kautta. Hormuzin liikenteen häiriytymisellä olisi välittömiä seurauksia polttonesteiden hintoihin kaikkialla maailmassa. Hintatason nousu haittaisi vakavasti teollisuusmaita, mutta hyödyttäisi mm. Venäjää, jota on pitkään painostettu saudien korkeiden tuotantomäärien aiheuttamalla matalahkolla hintatasolla.

USA ja Iran ovat juuri nyt törmäyskurssilla presidentti Trumpin otettua tiukan kannan  Iranin ydinasesulku-asiassa. Hormuzin liikennettävä uhkaavat myös jemeniläisten huthi-kapinallisten sotatoimet. Iran oli ehtinyt jo varoittaa Hormuzin riskeistä ölylaivauksille, vedoten huthien aiheuttamaan uhkaan. Äskettäin huthien ohjuspatteri tuhottiin ilma-iskulla Jemenissä. Nyt lensi Iranin oma ohjus, -ihan muuten vaan. 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Scroll to top