Iranin tankkeri saapui Venezuelan aluevesille

Ensimmäinen Iranin lähettämistä tankkereista, Fortune, saapui myöhään lauantai-iltana Venezuelan aluevesille. Sen saapumista suojasivat venezuelaiset sota-alukset.

Iranin islamistinen pappishallitus toimittaa Venezuelaan 1,5 miljoonaa barrelia viidellä eri aluksella tukeakseen Yhdysvaltojen vastustamaa Venezuelan presidenttiä Nicolas Maduroa, jonka valitsemista toiselle virkakaudelleen pidetään maailmalla epädemokraattisesti toteutettuna. Venezuelan parlamentti, Kansalliskokous Asamblea Naciol, on nimittänyt puhemiehensä Juan Guaidon tilapäiseksi presidentiksi uusiin rehellisiin vaaleihin asti. Vastatoimena Maduro on perustanut eräänlaisen varjoparlamentin, perustuslakia valmistelevan kansalliskokouksen, johon on valittu pelkkiä sosialisteja. Venezuelassa on siis perustuslaillinen kriisi.

Noin 60 maailman valtiota on tunnustanut Guaidon lailliseksi Venezuelan valtionpäämieheksi, ja hän on tehnyt valtiovierailuja mm. Etelä-Amerikassa. Maduron puolelle ovat asettuneet Venäjä, Kiina, Syyria, Kuuba ja Pohjois-Korea, -ja toki myös pappisjohtoinen Iran. Iran onkin lähettänyt materiaalista apua Maduron hallinnolle, kuten nyt nämä viisi tankkeria tuomaan moottoripolttoaineita bensiinipulan uhatessa aiheuttaa yleistä rauhattomuutta ja tyytymättömyyttä istuvaa presidenttiä kohtaan.

Iranin tankkerilaivastosta ensimmäinen, Fortune, ylitti aluevesirajan Trinidad-Topagon vesiltä Venezuelan vesille lauantaina klo. 19:40 paikallista aikaa, siis sunnuntaina 0:40 Suomen aikaa. Huolimatta Yhdysvaltain edustajien lausunnoista, US-Navy ei yrittänyt pidättää tai käännyttää iranilais-alusta joka rikkoo USA:n julistamia Maduroon kohdistuvia pakotteita.

Muut iranilaiset bensiiniä kuljettavat tankkerit, Forest, Petunia, Faxon ja Carnation, ovat jo ohittaneet Gibraltarin ja ovat Atlantilla. Ne ovat tulleet Välimerelle Suezin kautta. Iran on toimittanut polttoaineita myös presidentti Bashar al-Assadin hallitukselle Syyriaan.

Yhdysvaltain edustajat ovat syyttäneet Maduroa Venezuelan kultavarannon varastamisesta, koska Iranin bensiini- ja diesel-toimitukset maksetaan kultaharkoilla. Sosialistijohtoiseen Venezuelaan kohdistetut talouspakotteet ovat vahingoittaneet maan kykyä jalostaa raakaöljyään polttoaineiksi. Venezuelan valtion öljy-yhtiö PDVSA on yrittänyt tehdä vaihtokauppoja, raakaöljyllä bensiiniiä, -viimeksi meksikolaisen öljy-yhtiön Jomadin kanssa, mutta kaupat ovat kaatuneet Yhdysvaltain painostukseen.

Tänään siis ensimmäinen Iranin polttoainelasti on saapunut Venezuelan aluevesille pelastamaan horjuvaa sosialistihallitusta, huolimatta Yhdysvaltain kovasanaisista lausunnoista. Tilanne jatkuu jännittyneenä, Iranin johtajien esittäessä vastauhkailuja.

  • Radio Habana Cuba 23.05.2020: Iranin presidentti varoittaa Teheranin vastatoimista, jos Yhdysvallat puuttuu Venezuelaan pyrkiviin säiliöaluksiin (engl.kielinen).

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Scroll to top