Iranin ydinsopimuksesta keskustellaan Wienissä ensi viikolla

Iranin ydinsopimuksen (JCPOA) allekirjoittajavallat pitivät tänään virtuaalikokouksen, jossa päätettiin kokouksesta Itävallan pääkaupungissa Wienissä 06.04. Asiasta uutisoi Iranin valtiollinen uutistoimisto, ulkoministeriön edustajan kertomana.

Kysymys Yhdysvaltojen mahdollisesta paluusta vuoden 2015 ydinsopimukseen (JCPOA:han) oli esillä tänään perjantaina pidetyssä virtuaalikokouksessa. Lehti kertoi USA:n edustajan kokouksessa suhtautuneen myönteisesti ja ilmoittaneen maansa olevansa valmis ottamaan ”keskinäiset askeleet” palatakseen sopimukseen.

Virtuaalikokouksen osallistujat olivat vuoden 2015  JCPOA:n kaikki allekirjoittajat: Yhdysvallat, Kiina, Ranska, Saksa, Venäjä, Ison-Britannia ja Iran. Venäjän edustaja Kansainvälisessä atomienergiajärjestössä (IAEA), Mikhail Uljanov, kommentoi keskusteluja optimistisesti:

”JCPOA:n komission kokous on pidetty. Keskustelut olivat ammatillisia ja jatkuvat. Vaikutelmani on, ​​että olemme oikealla tiellä, mutta tie eteenpäin ei ole helppoa ja vaatii intensiivisiä ponnisteluja. Osalliset näyttävät olevan valmiita siihen ”, Moskovan IAEA: n suurlähettiläs Mikhail Uljanov sanoi Twitterissä 2. huhtikuuta.

Aiemmin olemme saaneet lukea, että Iranin kanssa äskettäin 25-vuoden yhteistyösopimuksen tehnyt Kiina on osoittanut kiinnostusta USA:n ja Iranin pappisjohdon pattitilanteen purkamiseen. Yhdysvalloilla näyttää olevan pyrkyä päästä takaisin JCPOA-diiliin, jonka edellinen presidentti Donald Trump purki vuonna 2018, Iranin rikottua sopimusta toistuvasti.

Yhdysvaltain ulkoministeriö ilmaisi tyytyväisyytensä virtuaalikokoukseen:

”Olemme tyytyväisiä tähän myönteisenä askeleena”, ulkoministeriön tiedottaja Ned Price kertoi toimittajille ja lisäsi, että Yhdysvallat kävi keskusteluja ”ensimmäisistä yhteisistä toimista” palauttaakseen vuoden 2015 sopimuksen täyden noudattamisen.

Näyttää siis siltä, että USA:n johto on ottanut kopin Kiinan toiveista, ja koettaa löytää tavan tarjota Iranille helpotusta kansainvälisistä pakotteista, ja ostaa se noudattamaan JCPOA:n määräämiä ydinohjelman rajoituksia. Yhdysvaltain presidentti Joe Biden on tähän asti pitänyt sopimukseen palaamisen (=pakoitteiden purkamisen) ehtona rajoituksien noudattamista Iranin taholta. Iranin parlamentti päätti syksyllä 2020 nostaa uraanin rikastamistason JCPOA:n sallimasta 3,5%:sta 20%:iin,  mikä käytännössä tarkoittaa JCPOA:n rajoitusten hylkäämistä.

31.03. päivätyn uutisen mukaan Iran on aloittanut uraanin rikastamisen uudessa maanalaisessa tehtaassa Natanzissa, mikä ei viittaa tahtotilaan noudattaa sopimusta. Natanzin uraanitehtaan perustamisesta päätettiin Iranin parlamentissa marraskuussa. USA on kuitenkin ilmeisesti aiempaa innostuneempi palaamisesta JCPOA:han. Iranin korkein johtaja ajatollah Ali Khamenei toisti viimeksi 21.03 kantansa, että Washingtonin on aloitettava JCPOA:han palaaminen poistamalla kaikki pakotteet ensin. Sitten Iran voi palata JCPOA:n sitoumuksiin.

Näyttääkin siltä, että 06. huhtikuuta on siis odotettavissa Iranin ydinase-tavoittelun vastustajien kunniaton perääntyminen.

Luettavaa:

 

Iran ja Kiina tekivät pitkän yhteistyösopimuksen

Iran vaatii Yhdysvaltain talouspakotteiden purkamista ehtona paluuseen JCPOA-sopimuksen rajoituksiin

Iran sovittelee IAEA:n kanssa, -ja nostaa uraanin rikastuksen 60%:iin

Bidenin ulkopolitiikka floppasi heti: Iran ei peruuta ydinohjelmaansa ennen pakotteiden poistamista

Myöntyykö Biden Iranille, suuri huoli Israelissa

 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Scroll to top