Irtisanomissuojan heikentämisen työllistävä vaikutus puhutti eduskuntaa hallituksen kyselytunnilla

Hallitukselta tivattiin tänään eduskunnassa, mm. mistä johtuu usko, että irtisanomissuojan heikentäminen lisää työllisyyttä, kun mikään julkinen tutkimustieto, hallituksen itsensä tilaamakin, ei tätä käsitystä tue. Työministeri Jari Lindströmin vastauksesta jäi mieleen päällimmäisenä, että hallitus uskoo niin tapahtuvan.

Antti Lindtman (SD) oli tyytymätön kysymykseensä saamaansa vastaukseen, ja koki jääneensä vastauksetta. (Videotallenteella 00:06:40/03:40:07)

Eero Heinäluoma (SD) tiukkasi työministeriltä, miksi hän vielä tammikuussa korosti itse, ettei ole tarvetta irtisanomissuojan heikentämiseen, mutta nyt tehdään juuri sitä. ”Yht’äkkiä huhtikuussa, hallituksen kehysriihessä, olikin tarve heikentää nuorten työehtoja ja pienissä yrityksissä olevien irtisanomissuojaa.” Heinäluoman kysymykseen, mikä muuttui tammikuun ja huhtikuun välillä, ministeri Lindström vastasi kertoen syyksi paikallisen sopimisen kariutumisen.

Ministeri kuvaili paikallisen sopimisen ja irtisanomissuojan heikentämisen toistensa vaihtoehdoiksi, kun työllisyys pitää turvata. Edelleenkin on uskonvaraista, miten irtisanomisten helpottaminen edistää työllistymistä.

Leena Meri (PS) osoitti keskustelussa hallitukselle ja eduskunnalle toiveen, että ne viestisivät työmarkkinaosapuolille: ”sopikaa asioista”. Kehoitus lienee paikallaan, mutta saattaa tulla liian myöhään. Hallituksen antaman irtisanomissuojan heikentämistä koskevan esityksen myötä Suomen historiassa varsin pitkä miltei työtaisteluton kausi näyttää päättyneen.


Videointi: Eduskunta ja DC Events Oy

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Scroll to top