Islamilainen terrorismi sai alkunsa vuonna 1979

Uutisoinnit terroristijärjestö ”islamilaisen valtion”  johtajan eliminoimisesta Idlibin maakunnassa Syyriassa ovat suurinpiirtein yhteneviä eri medioissa, Syyrian valtiollisen uutistoimiston julkaisua myöten. Tarkastelemme ensin islamilaisen terrorismin ilmaantumista 1970-luvulta alkaen.

(Kuva: Terroristijohtajan asunto Syyriassa 03.02. SANA)

Laajoja alueita Syyriassa ja Irakissa vuonna 2014 vallanneen ”islamilainen valtio” IS (ISIS, ISIL, Da’esh) -terroristiryhmän perustivat alunperin Irakin vankiloissa toisiinsa tutustuneet islamistiterroristit, joukossa al-Qaedan toinen alkuperäinen perustaja al-Zarqawi. Heidän järjestönsä strategia poikkesi al-Qaedan suunnitelmasta kahdessa kohdassa: Myöhemmin ”islamilaiseksi valtioksi” julistautuva Abu Bakr al-Baghdadin johtama ryhmä halusi perustaa ”kalifaatin”, siis julistaa uskonnollisen vallan, heti saatuaan alueita haltuunsa. Al-Qaedalla kalifaatti oli ohjelmassa aikaisintaan kaikkien muslimimaiden valloituksen jälkeen. Toinen ero oli, että tulevaa globaalia kalifaattia johtaisi al-Baghdadi itse, ei al-Qaedan johto, ketä siellä olisikaan.

Poliittinen islamismi alkoi 1979

Poliittinen islamismi, nykyaikaisessa mielessä, ilmaantui v.1979, kolmen tapahtuman seurauksena. Nämä tapahtumat olivat erillisiä, mutta ne kytkeytyivät toisiinsa seuraustensa kautta.

Marraskuun 20. 1979 islamistikiihkoilija Jahayman ibn Sayf al-Otaibin kannattajat valtasivat Mekassa erään moskeijan, mutta lyhyen miehityksen jälkeen Saudi-Arabian  turvallisuusjoukot tekivät heistä selvää. Välikohtaus oli kuitenkin uusien ikävyyksien alku, sillä islamin historiassa esiintynyt ilmiö, khuruj, kapina vääräuskoista muslimihallitsijaa vastaan, oli herätetty henkiin. Samalla moderni poliittinen islam maalitti jo syntyhetkellään vihollisikseen lännen kanssa veljeilevät muslimihallitukset.

Edellisen onnenpotkun poliittinen islamismi sai Ranskassa poliittista turvapaikkaa vainoa(?) vastaan nauttineen ajatolla Ruhollah Khomeinin kannattajien ottaessa vallan siihen asti sekulaarissa ja modernisoituvassa Iranissa helmikuussa 1979. Maailmassa oli jälleen islamilainen valtio, ja uskonnollisen vallan lippu oli nostettu.

Neuvostoliiton harkitsematon temppu vaihtaa Afganistanin maltillinen vasemmistohallitus joulukuussa 1979 sotilaallisella iskulla paikallisiin ”taistolaisstalinisteihin” sysäsi maan kierteeseen, jossa Afganistan on yhä tänäkin päivänä. Yhdysvaltain idea aiheuttaa kilpakumppanille vaikeuksia tukemalla ilman erottelua Kabulin uuden hallinnon vastustajia, on osoittautunut historialliseksi mokaksi.

Arabimaiden ja islamilaisten maiden hallituksille vastenmieliset ääri-islamistit saivat ”pyhästä sodasta” jumalattomia ateistikommunisteja vastaan legitiimin syyn kokoontua, ja muodostua iskukykyisiksi sotilaallisiksi organisaatioiksi. Afganistaniin lähteneiden ”mujahiidien” leireillä luettiin ikonisen ”Mekan kapinan 1979” johtajan kirjoituksia, ja innolla. Afganistanin luolissa ja koulutusleireissä Pakistanissa luotiin modernin jihadistin identiteetti, Pakistanin tiedustelupalvelun ISI:n valvovan silmän alla.

Satoa tästä kylvöstä korjattiin 10. syyskuuta 2001, kun Afganistanin vuorilla karriäärinsä rakentaneen Osama Bin Ladinin johtama al-Qaeda iski New Yorkissa. ”Al-Qaedan 7-kohdan suunnitelman” mukaan isku oli ”lipunnosto”, taistelukutsu maailman muslimeille.

Syyrian sisällissota alkoi vuonna 2012, presidentti Bashar al-Assadia vastaan nousseesta kapinasta, johon islamisteilla ei ollut merkittävää osuutta. Kuten aiemmin Afganistanissakin, islamistit uivat sisään kapinallisjoukkoihin, saavuttaen kunnioitusta omistautumisellaan ja kompromissittomuudellaan. Olihan heidän tavoitekin jotain muuta, kuin vallanjako Assadin dynastian ja syyrialaisten oppositiopoliitikkojen kesken: Uskonnollinen, kirjaan perustuva, valta maan päälle, ja tietty 72 neitsyttä paratiisissa.

Tuleva ”islamilainen valtio” IS väijyi vielä Irakin puolella, taistellen shiia-muslimeja vastaan al-Qaedan lipun alla. Al-Baghdadille ei sopinut, että tulevaa maailmankalifaattia johtaa joku muu kuin hän itse, ja heinäkuussa 2014 hän julisti itsensä kalifiksi Mosulissa Irakissa. Al-Baghdadi käski muita tottelemaan itseään, ja välirikko al-Qaedaan oli sinetöity. Sen jälkeen ”islamilainen valtio” hyökkäsi Syyriaan, että nopeasti Damaskoksen hallituksen joukoilta Koillis-Syyrian, Eufratin itäpuolen maasta. Kurdit (SDF, YPG) ajoivat al-Baghdadin soturit pois, ja kalifi itse piiloutui samoille seuduin läntiseen Syyriaan, kuin mistä hänen seuraajansa eilen löydettiin.

Talo, jossa ISIS:n johtaja tapettiin amerikkalaisten hyökkäyksessä, sijaitsee ”turva-aukiolla” Syyrian pohjoisosassa. Vain 150-200 metrin päässä ”Hay’at Tahrir al-Shamin”(al-Qaedan syyrialainen osasto) tarkastuspisteestä, 400-500 metrin päässä Turkin poliisiasemalta, 800-1000 metrin päässä Turkin armeijan pisteestä.

Terroristin kuolema 03.02. 2022

Tiedot al-Baghdadin seuraajan IS:n johdossa, Abu Ibrahim al-Hashimi al-Qurashin, kuolemasta poikkeavat jonkin verran eri medioissa. Yhdysvaltain kommando-osasto hyökkäsi torsataina (03.02.) Atmahin kylään Idlibin maakunnassa Syyriassa kolmella helikopterilla. Alue näyttää olevan Turkin tukeman ”Syyrian kansallisarmeijan” (SNA) kontrollissa, ollen osa sitä Syyrian aluetta, joka on vielä ”kapinallisten” tai Turkin hallussa. Turkin osuus tai suhtautuminen operaatioon on epäselvä. Quraishi oli haavoittunut jo 2015 Yhdysvaltain ilmaiskussa Syyriassa, menettäen toisen jalkansa. Samassa iskussa sai surmansa toinen terroristijohtaja.

Iskussa menehtyi 13 henkilöä, jotka kahta lukuunottamatta olivat al-Qurashin tai hänen lähimpien avustajiensa perheenjäseniä. Tietojen mukaan amerikkalaiset helikopterit lensivät pelkoa herättävästi matalalla kylän yli. Sen jälkeen kuultiin kommandojen kuuluttavan megafoneilla piiritetyssä rakennuksessa olevia ”miehiä naisia ja lapsia tulemaan ulos kädet pään päällä.” ”Kuolette jos ette tule ulos”. Piiritetyille kerrottiin, että he ovat Yhdysvaltain armeijan suojeluksessa. Tietojen mukaan rakennuksesta poistui 6 naista ja 4 lasta, ennen räjähdystä.

Kaikki uutisen versiot mainitsevat terroristijohtajan räjäyttäneen itsensä, arabimedia mainitsee ainakin yhden ohjuksen tai raketin ammutun. Lähi-Idän medioissa kerrotaan naisten (6) ja lasten (2) ruumiita jääneen paikalle. Räjähdys rakennuksen kolmannessa kerroksessa heitti ruumiit ulos. Surmansasaaneista kaksi oli Quraishin vaimoja, ja yksi hänen lapsensa.

Yhdysvaltain sotilaiden edetessä toiseen kerrokseen, yksi Quraishin luutnanteista ja hänen vaimonsa alkoivat ampua amerikkalaisia. Heidät tapettiin. Yksi lapsi löydettiin kuolleena toisesta kerroksesta, mutta kolme muuta lasta ja vauva tuotiin sieltä turvaan. Syyrialaisten tietojen mukaan surmansa sai kaikkiaan 13 henkilöä, joukossa Quraishi. Kahden menehtyneen kerrotaan olevan sivullisia, mutta tämä saattaa liittyä Pentagonin tietoon, jonka mukaan kaksi aseistettua terroristia surmattiin heidän lähestyessään taloa, amerikkalaisten sotilaiden ollessa vielä paikalla tilanteen jälkeen. Syyrialainen lähde tarkentaa: Kaksi aseistettua olivat Hay’at Tahrir al-Shamin (HTS) sotureita, HTS:llä on siis vartiointipiste lähekkä Quraishin taloa. HTS:n on täytynyt olla tietoinen Quraishin läsnäolosta.

Yhdysvaltain operaatiota johti merijalkaväen kenraali Frank McKenzie, joka  toimitti ajantasaiset päivitykset tilannehuoneeseen Washingtonissa, ja presidentti Joe Bidenille, joka seurasi operaatiota, liittyen tilannehuoneessa olevaan ryhmään torstaina klo. 17, päätettyään puhelinkeskustelun Ranskan presidentin Macronin kanssa.. Biden sanoi ”Jumala siunatkoon joukkojamme”, kun Yhdysvaltain joukot olivat nousseet ilmaan operaation jälkeen.

Surmattu terroristijohtaja tunnistettiin biometrisesti ja DNA:n avulla.

Luettavaa:

6 Comments

 1. Terhomatti Hämeenkorpi
  3.2.2022 22:52

  Tervemenoa helvettiin, saatanan ”kalifi” !

  Vastaa
 2. FIXIT asap!
  4.2.2022 00:16

  Niin, miten islamilainen terrorismi määritellään, mutta itse uskon kyseessä olevan paljon vanhempi perinne, ehkä muutamia satoja vuosia kestänyt toimintakulttuuri tai vieläkin vanhempi. Milloin se ”profeetta” tosiaan aloitti toimintansa, niin hänen teoistaan lienee laskettava alku.

  Vastaa
  1. Pekka Kemppainen
   4.2.2022 04:24

   Nämä 70-luvun jihadistit toivat uudelleen reaalimaailmaan 600-luvun islamin aggressiivisen hengen, ja sekä lännen että Venäjän virheet auttoivat heitä, -täytyy sanoa että saivat strategista apua. Islam uskontona oli jo jäämässä väistämättä kehityksen jalkoihin: Ihmiset sellaisissa maissa, kuin Persia (Iran), Afganistan (vain kaupungit), Pakistan ja jopa Somalia näkivät jo mukavan elämän, suuri osa pääsi koulutukseen, ja kaikki tiesivät että lännessä on teknologia, vauraus ja kivaa: Modernin elämän houkuttelevaisuus oli ylivoimaista.

   Islaami oli muuttumattomana -sementoituna menneisyyteen- tuomittu katoamaan. Muutosvastarinta oli ainoa, mikä piti sitä elossa, -ja että yhä oli riittävästi väkeä, joka ei päässyt kouluihin.

   Jos löydätte briteissä asuvien somalien kokoaman videokoosteen 1970-luvun elämästä Mogadishussa. Yökerhot ja baarit pyörivät, kuten ei-islamilaisissa maissa, ja burkha-meininki kuului vuohipaimenille. Siihen suhtauduttiin kuten 1900-luvun Suomessa tuohivirsuihin. Kukaan kaupungeissa ei kehdannut näyttäytyä naamahuivissa yms.. Heillä oli sielläkin kukoistava populäärimusiikki, jota esittivät miehet ja naiset. Ei ole enää mitään jäljellä näistä vuosista.

   Islamilaisissa kehitysmaissa oli vielä ei-niin-kauan-sitten joko länsimais-suuntautuneet monarkiat tai ”demokratiat”, tai jonkin sortin kommunismi. Molemmissa tapauksissa vallanpitäjät tiesivät johtavansa takapajuisia maita, joiden ainoa mahdollisuus oli kehittyä. Se on: Katsoa länteen.

   Suomeen Persian shaahin ”diktatuuria” paennut iranilainen totesi Khomainista ja tämän seuraajista: ”Shaahi aloitti lukutaitokampanjat, ja lupasi demokratian kun kansa oppii lukemaan. Ajatollahit lopettivat ensimmäisenä tekonaan nämä.” Pakistanissa poliittista nuorallatanssia harjoittava -ja osaava- pääministeri Imran Khan on käynnistänyt laajoja metsien istutus kampanjoja lopettaakseen eroosion ja pohjavesien katoamisen, -ettei kansa kuole nälkään. Islamistit yllyttävät ja pakottavat maaseudun asukkaat repimään puuntaimet maasta, jonkin aavikkodemonin kunniaksi.

   Nyt sitten tiedätte, miksi islamistit vastustaa länsimaita: Koska edistys ja hyvinvointi pyyhkii pois heidän maailmansa, ja nykyaikaisessa ympäristössä he näyttävät kylähulluilta, jollaisille ei tarjota baarissa, ja nauretaan takaapäin.

   Vielä aivan äskeittän hidas mutta varma rauhanomainen kehitys oli pyyhkimässä pois menneisyyden mätäpaisetta. 1979 tapahtui käänne.

   Lukekaa Masih Alinejadia, Brigitte Gabrielia, Ajaan Hirsi Alia, ja seuratkaa (jakakaa) Iranin ja arabimaiden toisinajattelijoiden twitter-julkaisuja. -Ja kysykää punavihreitä kavereiltanne, miksi he diggaavat sellaisia taantumuksellisia, kuin Ilhan Omar?

   Vastaa
   1. Obelix
    4.2.2022 16:18

    Islamilainen terrorismi sai alkunsa vuonna 1979….ja Suomessa se sai alkunsa samana päivänä, kun punavihreät pääsivät hallitukseen säätämään. Tosin viuhahtelihan se pukinsorkka jo aiemminkin muiden puolueiden virastosyöttiläiden – välillä – puheenvuoroissa, seminaareissa -ja yms. kalvosulkeisissa.

    Ps. Kun Michael Schumacherilta kysyttiin aikoinaan, miten hän määrittelee huonon onnen, niin Schumacher vastasi: Ensin on huono tuuri, sitten tulee oikein perikatomaisen huono onni…ja vasta näiden jälkeen tulee Mika Häkkisen ”huono onni” – Schumacher sanoi näin, koska hän oli vierestä seurannut kilpakumppaninsa, Mika Häkkisen järjettömien vastoinkäymisten pitkää sarjaa radalla.

    Meillä on ollut täysin vastaava, huono (herra)onni täällä KotoSuomessa, kuin Häkkisellä oli aikoinaan kilparadoilla – ehkä se on jonkinlainen kansallinen kirous?

    Vastaa
 3. Miksi?
  4.2.2022 08:10

  Sit minä en vaan jaksa koskaan lakata hämmästelemästä että miksi ne ihmiset jotka näkivät -70 luvun länsimaalaiset arvot yliopistoineen ja puutarhapuistoineen antoivat näiden hyppiä nenille? Nitähän oli suhteellisen pieni joukko jotka esim. Shahin syöksivät vallasta ja näin mahdollistivat vallankaappauksen. Miksi ne ihmiset jotka nkivät että kaikki se hyvä joka oli rakennettu, hajotettiin, eivät nousseet tätä öykkärijoukkoa vastaan?

  Samaa voisi kysyä myös suomalaisislta. Miksi ne ihmiset jotka elivät aikaa ennen EU:ta eivät nouse sitä vastaan. Silloin kaikki oli paremmin. Nyt ne vaan äänestää juuri niitä puolueita jotka tuhoavat suomalaisten elinmahdollisuudet. Aikana ennen EU:ta palkasta jäi helposti puolet säästöön. Paljonko jää nykyään?

  Vastaa
 4. Obelix
  4.2.2022 13:36

  Katsokaa tästä linkistä, miten afgaani-naiset pukeutuivat 1950-luvulla – versus – siihen miten he tänään ”pukeutuvat”.

  https://www.google.com/search?client=safari&rls=en&q=Afghan+women%27s+dress+in+the+1950%27s&ie=UTF-8&oe=UTF-8

  Seuraavaksi voitte kaivaa googlesta, miten Libanonilaiset elivät onnellisina 1960 – 1970-luvuilla….Israelin naapurissa. He siis elivät itsenäisinä ja vauraina, ikään kuin asuen lähi-idän Luxenburgissa/Monacossa, kunnes JOKU puuttui peliin vrt. nykyiset rauniot.

  Vastaa

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Scroll to top