”Islamilainen valtio” etsii uusia taistelukenttiä

Mosambikin Cabo Delgadon maakunnassa on kehkeytymässä islamistinen uskonsota kristittyjä ja uskonnoista piittaamattomia mukavaa elämää haluavia mosambikilaisia vastaan. Asialla on huonosti tunnettu joukko höyrypäisiä extremistejä, mutta heidän mustavalkoisen lippunsa tunnemme jo Syyriasta.

Kauhistuneissa raporteissa maalataan kuvaa jihadismin leviämisestä Afrikkaan, kun se Syyriassa on jo viittä vaille kukistettu. Kylmäpäisemmät kommentaattorit ja analyytikot kysyvät sensijaan, keitä nämä islamismin lippua heiluttavat asemiehet ovat? Hyvä kysymys, johon emme löydä vastausta siitäkään, että Cabo Delgadon maakaasuvarojen hyödyntämistä juuri aloitellaan.

Öljy/kaasu-kenttien päällä istujilla on tunnetusti vaara joko rikastua tai joutua käsittämättömien vastoinkäymisten kohteeksi. Islamistisen terroristi-populan ilmaantuminen on eräs vaihtoehto.

Jo parisen vuotta sitten Mosambikin turvallisuusjoukot joutuivat aseellisten islamistien hyökkäysten kohteeksi, ja menettivät kuvassa näkyvän ajoneuvon. Sen jälkeen islamistit hyökkäsivät kaupunkiin, tappoivat joitakuita, pelottelivat loput ja polttivat kirkon. Tuoreemmassa terrori-iskussa kahden viikon takaa oli mukana jo 52:n ihmisen joukkomurha. Näin se käy , c’est l’afrique!

Ei syytä hämmästyä: Tätä täällä on tehty aina. Joku antaa joukolle nuoria miehiä joko keihäät tai venäläiset rynnäkkökiväärit, agiteeraa jonkin aikaa vaahto suussa, sitten katsotaan jokin kylä josta ei löydy vastusta, ja eikun hyökätään. Tuntien tai päivien sotarikossessio, ja kiiruulla takaisin pusikkoon ennenkuin hallituksen joukot ehtivät paikalle.

Kaksi viikkoa sitten Muidumben piirin Xitaxin kylässä surmattiin paikallisen poliisin kertoman mukaan yli 50 ihmistä. He olivat kieltäytyneet tukemasta paikallista Al-Qaedan pusikkoversiota, ja nuoret miehet olivat kieltäytyneet liittymästä ”vapaustaistelijoihin”. Hieno ja rohkea teko näiltä miehiltä -He tiesivät riskin, ja tämä riski toteutui heidän kohdallaan.

Valitettavasti Mosambikissa, kuten Kongossa, kuten Liberiassa, kuten koko Afrikassa riittää liikaa nuorukaisia, joille varastorasvassaan kiiltävät AK-47:t ja agitaattorin hurmahenkiset puheet ovat ylikäymätön houkute. -Kun yllyttäjä vielä muistuttaa siitä vallasta jonka ase ja täysi lipas antavat tiettömällä seudulla keskellä Afrikkaa, joka ehkei ole muuttunut niinkään paljon edes siirtomaavallan aikana. Lehti raportoi:

”Rikolliset yrittivät rekrytoida nuoria liittymään joukkoonsa, mutta siellä oli vastarintaa. Tämä nostatti rikollisten vihan, ja 52 nuorta tapettiin väkivaltaisesti – julmasti ja jumalattomasti”, poliisin tiedottaja Orlando Mudumane kertoi Mosambikin valtion yleisradiopalvelulle.

Rauhattomuuksia on esiintynyt Cabo Delgadossa jo vuosia, mutta viime viikkoina islamismin synkän lipun heiluttajat ovat ryhtyneet julistamaan ”islamilaisen kalifaatin” perustamista Pohjois-Mosambikiin, ja tehostaneet väkivaltaisuuksiaan. Maaliskuussa he tunkeutuivat Mocímboa da Praian kaupungin keskustaan, polttivat joitain hallituksen käyttämiä rakennuksia, ja levittelivät julisteitaan.  Syyrian sodasta tuttu mustavalkoinen lippu ripustettiin hetkeksi tyrmistyneiden kaupunkilaisten ihailtavaksi.

Mosambikin hallitus on turvautunut vanhaan Afrikassa käytettyyn konstiin: On palkattu jostain mercenaareja, palkkasotureita. Tällä kertaa he ovat venäläisiä, ja firman nimi on Wagner.  150 useassa afrikkalaisessa sodassa karaistunutta wagnerilaista tuli, näki ja otti lukua.

Islamistikapinalliset ovat tähän asti riehuneet eristyneissä kylissä, ja heidän tappamiensa mosambikilaisten määrä voi olla jopa 900.  Satoja tuhansia kyläläisiä on joutunut siirtymään turvallisempiin asutuskeskuksiin, ja Cabo Delgadossa toimintaansa aloittevat energiakonsernit ovat hyvin huolissaan.

 • ”Al-Saahab”-nimikettä itsestään käyttävät terroristit ovat siirtyneet toiminnassaan aseellisen propagandan vaiheeseen; He valtaavat tilapäisesti jonkin maaseutukaupungin, polttavat rakennuksia, pelottelevat ihmisiä, ja julistavat kalifaattia ja shariaa, -ja poistuvat loputtomiin pusikoihin ennenkuin hallituksen joukot ehtivät paikalle.
 • Vähän voimistuttuaan heidän seuraava askeleensa on jäädä odottamaan, ja tuhota rauhoitusretkikunta. Edelleenkään ei ole kiinnostavaa, kuka saa ”sotilaallisen voiton” -so. taistelukentän haltuunsa- tai mikä on tapposuhde: Jokaista turvallisuusjoukkojen surmaamaa yllytettyä maalaispoikaa kohti onnistunut propangandaisku tuottaa kymmenen yhtä altista.
 • Seuraava askel otetaan, kun hallituksen joukot pelkäävät ”kapinallista” seutua, eivätkä hevin tunkeudu paikalle: Sinne luodaan oma valtarakenne, ja ja julistetaan ”kalifaatti”.

Näin se kävi Syyriassakin. Jostain syystä ei tunnu siltä, että tällä kertaa jihadisteilla olisi menestystä.

Asiasta enemmän:

1 Comment

 1. Orang Utang
  26.4.2020 12:44

  Näillä “mukavaa elämää haluavilla mosambikilaisilla” on yksi erityinen ominaisuus: he omistavat varallisuutta. Tästä johtuen heidän “synnillisen elämänsä” oikaiseminen on samalla hyvää liiketoimintaa. Siirtyyhän heidän omaisuutensa tuon käännyttäjän haltuun.

  Näin on aina ollut. Sodat ja “kansainvälinen kauppa” on aina rahoitettu (älyllisesti, moraalisesti tai uskonnollisesti) heikommassa asemassa olevan varallisuudella. Ensimmäisessä maailmansodassa tämä käytänne huipentui siihen, että jokainen sodan osapuoli laski rahoittavansa sodan viholliselta saatavalla sotasaaliilla.

  Ennen vanhaan näitä arvostettuja ja “Allahin nimeen” toimivia uskonsotureita sanottiin yksinkertaisesti rosvoiksi.

  Vastaa

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Scroll to top