”Islamilainen valtio” (ISIS) hyökännyt Irakissa, Syyriassa yrittivät pakoon vankilaista

Jihadismin tuotejohtajuuttakin pitänyt ”islamilainen valtio IS (ISIS, ISIL, Daesh) on ylittänyt uutiskynnyksen Lähi-Idän mediassa: Irakissa he hyökkäsivät armeijaa vastaan, ja Syyriassa vangitut IS:n jäsenet ovat toistamiseen yrittäneet vankilapakoa.

Vaimojen ja lasten ollessa kurdihallinnon ylläpitämissä vankiloissa IS:n jihadistit ovat tehneet terrori-iskuja Syyriassa, mikä toiminta on aktivoitunut Turkin hyökättyä Koillis-Syyriaan viime vuoden lokakuussa. IS:llä ei ole enää hallussaan alueita, mutta se pystyy toimimaan maanalaisten solujensa ja liikkuvien taistelijaryhmien avulla. Lisää rohkaisua IS:n rippeet ovat saaneet terrorisminvastaisen liittoutuman rakoilusta, ja länsimaiden vetäytymisestä toiminnasta Syyrian ja Irakin alueella.

Syyrialaiset huomioitsijat ovat tunnistaneet Turkin tukemissa syyrialaisjoukoissa useita IS:n (entisiä?) jäseniä, mutta IS:n oma toiminta ei ole loppunut. Äskeinen vankilapako, -tai sen yritys, tapahtui Hasakahin kaupungin teollisuusalueella sijaitsevassa Ghuweiran vankilassa. Vankilaa ylläpitävät SDF:n kurdijoukot.

IS:n sotilaallisista tavoitteista ei ole varmaa tietoa. Iskut Irakin armeijaa ja turvallisuusjoukkoja vastaan, kuten myös terroriteot Syyriassa, voivat olla järjestön pysyttelyä otsikoissa, -keinolla millä hyvänsä. Jo ennen IS:n taantumista Syyrian sotanäyttämöllä sen keskuudesta vuotaneet tiedot viittasivat toiminnan aktivoimiseen mm. Euroopassa, ja organisaation vahvistamiseen siellä. IS:n jäsenten soluttaminen EU-maihin saattaa liittyä tähän toimintaan.

Suomen hallitus on ollut tiettävästi ollut kiinnostunut kurdien ylläpitämällä Al-Holin leirillä olevien terrorismista epäiltyjen tuomisesta maahan. Vankilapaot ja niiden yritykset saattavat liittyä kampanjaan saada jihadisteja Turkin ja mm. Kreikan kautta Eurooppaan, jossa he tukeutuisivat kotiutettujen siviili-jihadistien ylläpitämään verkostoon. Kurdit ovat tälläkertaa saaneet ainakin pääosan pakenijoista kiinni.

Asiasta kertoi tänään myös Al-Masdar News.

1 Comment

  1. Pekka Kemppainen
    5.5.2020 18:19

    ”Islamilaisen valtion” (ISIS) ennuste Syyriassa on huono. Luultavasti taistelutoimintaa ylläpidetään vain ”lipun näyttämiseksi”. Euroopassa issiläisiä terroristeja ei uhkaa yhtään mikään: Ei Syyrian hallitus eikä venäläiset pommita eikä kurdit kiusaa. Siis tännehän ne tulee jos karkuun pääsevät. Saattaa joku toivottaa tervetulleeksikin?

    Vastaa

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Scroll to top