”Islamilainen valtio” (ISIS) jatkaa yhä sotatoimia Syyriassa, ”mustien leskien” luovutus Suomeen ja Ruotsiin keskeytynyt

Syyrian itäosan itsehallintoviranomaiset ovat muuttaneet suhtautumistaan terroristijärjestön jäsenyydestä epäiltyihin ulkomaalaisiin naisiin. Halukkuus heidän luovuttamiseen passit myöntäneille valtioille, -mm. Suomelle ja Ruotsille- on hiipunut ”islamisen valtion” IS:n terroritekojen jatkuessa Syyriassa, ja oikeustoimien viipyessä ulkomaille paenneiden ja luovutettujen kohdalla.

Itäisen Syyrian kurdivetoinen hallinto esitti vuosi sitten kansainvälisen tribunaalin perustamista tuomitsemaan Syyrian sisällissodassa sotarikoksia tehneet ulkomaiden kansalaiset. Kun tälle aikeelle ei löytynyt kansainvälistä tukea, ja Syyrian keskushallinnon vastustaessa aloitetta, -nähden siinä ulkomaisen sekaantumisen mahdollisuutta, kurdihallinto ilmoitti tuomitsevansa sotarikolliset itse, Syyrian lain mukaan. IS-terroristien perheenjäseniä on kuitenkin luovutettu mm. EU-maihin.

IS:n terroritoiminnan jatkuminen Syyriassa asettaa kurdihallinnolle ikävän tilanteen: Syyriasta luovutetut tai paenneet voivat jatkaa terrorismin tukemista passin heille myöntäneestä valtiosta käsin, jos/kun heihin ei kohdistu oikeustoimia tai liikkumavapauden ja yhteydenpitomahdollisuuksien rajoittamista. Eilen SvR kertoi Ruotsin kansalaisten kotiutuksen leireistä lopahtaneen kurdihallinnon muuttaessa asennettaan.

Aiemmin kurdiviranomaiset halusivat Ruotsin, Ranskan ja Saksan kaltaisten maiden huolehtivan omista jihadisteistaan. Mutta nyt he sanovat toisin: IS:n (terrorismin) uhrien vuoksi he eivät voi päästää esimerkiksi ruotsalaisia ​​ja suomalaisia ​​naisia ​​kotimaahansa, kirjoitti Sveriges Radio (11.10.). Kurdi-autonomian edustajat Koillis-Syyriassa ovat huolissaan siitä, että esimerkiksi Suomi ja Ruotsi eivät kykene oikeustoimiin naisia kohtaan.

Syynä kurdiviranomaisten asenteen muuttumiseen on voinut olla osaltaan Suomen toiminta al-Holissa säilytettyjen sotarikos-epäiltyjen naisten suhteen. Suomen ulkoministeriön toimesta noudettiin Turkin kontrolloimalta alueelta -joko rajalta tai Syyrian puolelta- henkilöitä, jotka olivat ihmissalakuljettajien avulla paenneet al-Holin internointileiriltä Syyriasta. Leirin asukkaat ovat raskaista rikoksista epäiltyjä tai näiden perheenjäseniä, eikä tämänkaltaisten henkilöiden haltuunotto ilman yhteisymmärrystä paikallisten viranomaisten kanssa ole luottamusta lisäävä toimi.

Samaan aikaan, kun köydenveto internointileireillä olevista terrorismista epäillyistä jatkuu, terroristiryhmä-IS jatkaa sotatoimiaan Syyrian hallitusta ja kurdi-itsehallintoa vastaan.

Syyrian arabiarmeija (SAA) aloitti ”islamilaisen valtion” (ISIS / ISIL / IS / Daesh) terroristijärjestön vastaiset sotatoimet Keski-Syyriassa useiden terroristien tekemien iskujen jälkeen. SAA tuhosi joukon terroristeja lähellä Uqayribatin kaupunkia itäisessä Haman maakunnassa, kertoo Al-Masdar News.

Huolimatta alueidensa menettämisestä ​​Syyriassa ja Irakissa, ”islamilainen valtio” IS on toistuvasti toteuttanut hyökkäyksiä Syyrian Arabitasavallan keski- ja itäosissa, käyttäen hyväkseen lukuisia nukkuvia solujaan, ja asumattomilla alueilla olevia tukikohtiaan, kertoo lehti. Näissä oloissa IS:n ulkomaisten johtokeskusten vahvistumista ”kotiinpalaavien” terroristien avulla ei voida sietää sen paremmin Damaskossa kuin kurdi-itsehallinnossakaan.

Kahden eri tiedustelutietolähteen mukaan IS:n vierastaistelijoiden rekrytoinnin johto on jo viimestään vuonna 2015 sijainnut jossakin Pohjoismaassa. Suomesta terroristien riveihin Syyriaan on tietävästi lähtenyt muslimien lukumäärään nähden ennätyksellisesti väkeä.

3 Comments

 1. Orang Utang
  13.10.2020 03:34

  Tämä nais­kauppa Suomen ja Turkin välillä pysähtyi siihen, kun Suomi oli oman osuutensa täyttänyt: Haaviston lupaamat ase­kaupat Turkin kanssa (ynnä salaisen osuuden). Oliko siinä mitään outoa? Ostaja ostaa ja myyjä myy? No, ostaja, Turkki, maksoi aseet Suomen valtion takaamalla velalla. Siis loppu­pelissä sai aseet ilmaiseksi.

  Nyt pitäisi lähettää lisää rahan arvoista tavaraa Turkkiin, että ihmis­kauppa alkaisi taas luistaa.

  Vastaa
  1. Pekka Kemppainen
   13.10.2020 10:02

   Al-Hol -karkulaisten tulo Turkin kautta tukee käsitystä Turkin sekaantumisesta hankkeeseen. Ulos leiristä on päästy ilmeisesti NGO-järjestön vesitankki-autoon piilotettuina, ja että suunta oli Turkin miehittämälle alueelle, eikä irakiin joka oli paljon lähempänä, kertoo turkkilais-yhteydestä.

   Kerro lisää tuosta asekaupasta? Haavistosta on kyllä helppo uskoa mitä tahansa.

   Vastaa
  2. Orang Utang
   13.10.2020 14:11

   > Kerro lisää tuosta asekaupasta?

   Turkki ja Suomi kehittävät kahdenvälistä kauppaa

   Vastaa

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Scroll to top