”Islamilaiseen valtioon” (ISIS) linkittynyt terroristisolu tuhottu Espanjassa

Europolin tiedote kertoi viime viikolla vaarallisen jihadistisolun eliminoimisesta Espanjassa, kansainvälisen poliisiyhteistyön avulla. Ryhmä mm. valmisteli terroritekoja sosiaalisen median avulla.

28. lokakuuta Espanjan kansallinen poliisi CGI (Comisaría General de Información de la Policía Nacional) pidätti kolme epäiltyä, ja neutraloi terroristisolun, joka rekrytoi ja agitoi nuoria henkilöitä. CGI oli saanut tukea operaatioon Europolilta.  Solun johtajiksi epäillyt pidätettiin Pohjois-Espanjassa San Sebastianissa ja Pasaiassa tehtyjen kotietsintöjen avulla.  Heidän epäillään rakentaneen terroristiverkostoa jihadistisen väkivallan toteuttamiseen, niin sanotun islamilaisen valtion IS:n (ISIS, ISIL, Da’esh) tueksi.

10 000 seuraajaa somessa

Vaarattomaksi tehty terroristisolu toimi hyvin aktiivisesti verkossa ja kohdisti propagandansa nuorten henkilöiden rekrytoimiseksi ja indoktrinoimiseksi islamilaiseen fundamentalismiin. Ryhmän sosiaaliseen mediaan jakama  sisältö käsitti erilaisia ​​väkivaltaisia ​​visuaalisia esityksiä.  Kuvissa ja videoissa näytetettiin alaikäisiä, jotka osallistuivat ”islamilaisen valtion” IS:n väkivaltaisiin tekoihin, ja mainostettiin heitä nuorille roolimalleina. Epäillyt käyttivät sosiaalisen median tilejä propagandan levittämiseen. He loivat useita profiileja sosiaaliseen mediaan verkostoihin,  ja hankkivat useita seuraajia. Kaksi heidän tileistään keräsi yli 10 000 seuraajaa.

Ryhmä järjesti myös alaikäisille värvätyilleen fyysistä harjoitusta, ja koulutusta mm. aseiden käytössä. Kokouksissa syvennettiin islamistisen indoktrinaation vaikutusta näiden tajuntaan. Europolin raportti ei kerro, oliko Espanjan tai muiden Euroopan Unionin maiden poliiseilla havaintoja tämän taistelulaji-koulutuksen näkymisestä tilanteissa kaduilla.  Suomessa on myös saatu -poliisin ohi suoraan somesta- materiaalia, jossa jihadisti-suuntautunut nuori mies käsittelee ampuma-asetta ilmeisessä harjoittelutilanteessa. Ilmiöon siis Espanjaa laajemmalle levinnyt.

Rikostutkijat tunnistivat hierarkian olemassaolon ja organisoitumista,  ja järjestelyjä joilla pyrittiin turvaamaan ryhmä poliisin tarkkailulta. Europolin Euroopan terrorismin vastainen keskus (ECTC) tuki tutkimusta tarjoamalla pitkäaikaista analyyttistä ja operatiivista tukea. Toimintapäivän aikana ECTC-asiantuntijat mahdollistivat reaaliaikaisen tietojenvaihdon ja analyysin.

Tehokkaan toiminnan takaamiseksi terrorismin uhkiin vastattaessa Europol perusti vuonna 2016 Euroopan terrorismin vastaisen keskuksen, operaatiokeskuksen ja osaamiskeskuksen, joka tukee  terrorismin torjuntaa EU:n alueella antamalla operatiivista tukea jäsenvaltioille terrorismirikosten tutkinnassa.  Reaaliaikaisia operatiivisia tietoja voidaan verrata Europolin jo olemassa oleviin tiedostoihin, mikä nopeuttaa ja tehostaa terrorismin uhkaan vastaamista.

3 Comments

 1. Los6666
  2.11.2020 19:48

  no täällähän ei tollasta tapahdu, koska se rasismi… eikä varsinkasn hurreissa, missä idiootit tarjoilee pizzaa näille terroristikusipäille 👍

  Vastaa
  1. Kalergi-suunnitelma
   2.11.2020 22:27

   Ohisalo: ”Turvapaikanhaku on perusoikeus” – siis myös jokaiselle kurkunleikkaaja-terroristille, joka sanoo valtakunnanrajallamme taikasanan ”asylum”. Se takaa myös pääsyn nauttimaan avokätistä sosiaaliturvaamme, joka käytännössä joudutaan rahoittamaan suomalaisten veronmaksajien piikkiin otetulla ulkomaanvelalla, jo nyt yli 3 miljardia euroa vuodessa.

   Vastaa
 2. juha.
  2.11.2020 22:35

  Täällä Suomessa eli tuttavallisemmin ”Hölmölässä” by Kari Suomalainen (1920-1999) sen sijaan SUPO:ttaremme jahtaa ”kissojen ja koirien kanssa” ÄÄÄÄÄÄÄÄÄÄRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRIOIKEISTOA!!!!

  Vastaa

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Scroll to top