Darul Uloom -koulut opettavat extremistisiä näkemyksiä nuorille imaameille ja muille oppilaille Brittein saarilla

Britannian hallituksen salainen raportti paljastaa mm. nuoria imaameja kouluttavien islamilaisten Darul Uloom -koulujen levittävän yhä radikaaleja oppeja, misogyniaa ja suvaitsemattomuutta muita uskontoja kohtaan, siitä huolimatta että viranomaiset ovat puuttuneet niiden toimintaan useaan otteeseen. Raportti varoittaa Yhdistyneissä kuningaskunnissa olevan ainakin 48 oppilaitosta, joiden toiminta on huolestuttavaa.

Nuoria imaameja koulutetaan islamilaisten Darul Uloom -koulujen verkostossa kautta Brittein saarten. Darul Uloom – oppilaitoksissa on käytössä ns. Dars-E-Nizami -opintosuunnitelma, joka pohjautuu Koraanin kirjaimelliseen tulkintaan, joka on tyypillinen useimmille radikaali-islamistijärjestöille – esimerkiksi Deobandismi -liikkeen koulut, jotka tuottivat Talebanin Afganistanissa ja Pakistanissa, pohjautuivat samaan ideologiaan.

Koulujen opetussisällöistä vastaava virasto The UK Office for Standards in Education (Ofsted) on puuttunut jo ainakin neljään otteeseen Darul Uloom -koulujen opetussisältöihin, jotka ovat jyrkässä ristiriidassa Britannian lainsäädännön kanssa.
Kouluissa opetetaan mm. stereotyyppisiä, konservatiivisia näkemyksiä sukupuolten rooleista ja oikeuksista ja vihaa ja halveksuntaa muita uskontoja ja kansoja ja sukupuolivähemmistöjä kohtaan.
Näistä kouluista valmistuvat imaamit ovat raportin mukaan käsityksiltään yhtä extremistisiä kuin kuin radikaalit uskonoppineet jotka muuttavat saarivaltakuntaan islamilaisista maista.

Mm. Birminghamin Darul Uloom -koulusta löytyi opetusmateriaalia, jossa opetettiin vihaa juutalaisia, kristittyjä, hinduja ja muita uskontokuntia kohtaan ja kerrottiin musiikin ja tanssimisen olevan saatanan töitä.
Tytöille tarkoitetussa Darul Jamia Al-Hudaa Darul Uloom -koulussa Nottinghamissa tytöille opetettiin entisten oppilaiden paljastusten mukaan aviomiehillä olevan oikeus hakata ja raiskata vaimojaan ”koska se ilahduttaa Allahia.”
Darul Uloom -koulut eivät ole ainoita islamilaisia kouluja, joissa esiintyy ongelmia – lokakuussa 2018 viranomaiset sulkivat erään yksityisen ja rekisteröimättömän oppilaitoksen Itä-Lontoossa, jonka opettaja käytti opetuksessaan extremististä materiaalia ja yritti koota lapsiarmeijaa suorittamaan terroritekoja Lontoossa. Opettaja sai vankeustuomion.

Raportissa todetaan myös opetusohjelmista puuttuvan täysin viittaukset modernimpiin islamintulkintoihin, eikä niissä käsitellä laisinkaan nuorille muslimeille keskeisiä ongelmia – miten sovittaa yhteen uskonnon ja yhteiskunnan keskenään ristiriitaisia vaatimuksia.
Antiextremisti-expertti Haras Rafig toteaa: ”Darul Uloomien opetus tuottaa extremistisiä näkemyksiä, koska instituutiot ovat äärimmäisen konservatiivisia eivätkä puutu ongelmiin joihin muslimit törmäävät modernissa Britanniassa. Sen vuoksi täällä koulutettu imaami ei kykene yhtään sen paremmin tukemaan täällä varttuvia muslimeja kuin ulkomailla syntynyt. He eivät ole yhtään parempia, koska molemmat on koulutettu saman Dars-E-Nizami -opetussuunnitelman mukaan. Darul Uloomeilla on ongelma extremisminsä vuoksi.”

Jotkut brittiläiset jihadistit ovatkin entisiä Darul Uloom -koulun oppilaita. Mm. Sajid Badat Gloucesterista, joka matkusti Afganistaniin, jossa Al Qaeda koulutti hänet itsemurhaiskun tekijäksi. Hänet lähetettiin takaisin Britanniaan suorittamaan pommi-isku, mutta hän tuli järkiinsä ja luopui aikeesta.

Ibrahim Mogra, Darul Uloomin kasvatti ja johtava modernin islamin imaami Britanniassa vaatii Darul Uloomeja luopumaan extremismistä. ”He promotoivat eristäytymistä yhteiskunnasta ja vastakkainasettelua sen kanssa, eikä sellaista voi hyväksyä” hän sanoo.

Aiheesta uutisoi Daily Mail 4.5.2019.

2 Comments

 1. Jussi
  8.5.2019 17:16

  Uskonnolliset koulut lienevät vaikutuksiltaan aivopesua vastaavat, että osa asioista oletetaan kyseenalaistamatta itsestäänselvyydeksi.

  Vastaa
 2. Liibalaaba
  15.5.2019 16:39

  Näin siinä käy kun ei ajatella. Valtiot ihan itse päästivät extrene islamisti kahleistaan. Tunnetusti osa islamisteistä on helposti kuljeteltavissa ja eivät kyseenalaista. Samanlaisia löytyy pitkin kristian uskoa tosin ne teki veritekonsa ristiretkillä.

  Vastaa

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Scroll to top