Islamistit etenevät Syyriassa: Kaksi kaupunkia otettu Turkin tukemilta joukoilta

Hay’at Tahrir Al-Sham (HTS), eli entinen al Nusran rintama, on syyrialaisen uutiskanavan mukaan (30.10.) vallannut kaksi kaupunkia Turkin tukemilta aseellisilta ryhmiltä. Aiemmin on jo uutisoitu, että ”islamilainen valtio” (ISIS, ISIL) on ottanut alueita itäisessä Syyriassa USA:n tukemilta kapinallisilta. Syyrian tilanne on saanut uusia mutkia matkaan.

Tahrir Al-Shamin uusi hyökkäys tapahtui tänään illalla Aleppon pohjoispuolella. Turkin tukemat joukot ovat menettäneet samoille jihadisteille aluetta aiemminkin. HTS kontrolloi nyt kokonaan Kafr Hamra:a. Aluetta menettänyt ryhmä on National Liberation Front (NLF). HTS:n tavoitteena on myös ottaa näiltä Taqud ja Ajil:n paikkakunnat.

Al Masdarin mukaan taistelut alkoivat NLF:ään kuukuvan Harakat Ahrar Al-Sham:n hyökättyä HTS:n tukikohtaan Kafr Hamrassa. NLF siis kuuluu al Assadin dynastiaa vastaan taisteleviin voimiin.

USA:n tukema Syrian Democratic Forces (SDF) on tänään keskittänyt joukkojaan Deir Ezzoriin, ottaakseen takaisin ISIS:lle äskettäin menettämänsä alueet, kertoo al Masdar myös tänään.

Tietolähteemme, Al Masdar News, on syyrialainen uutisten välittäjä, jonka taustavoimilla on myös omia poliittisia sitoutumuksia. Uutinen on päivätty tänään. Linkki Deir Ezzoria koskevaan uutiseen.

HTS, entinen al Nusran rintama, on al Qaedan edustaja Syyrian sotanäyttämöllä. Sillä on toimintaa myös Suomessa. Tämänpäiväiset vaiheet Syyriassa osoittavat, että jihadisteilla, NTS:llä ja ISIS:llä, on yhä joitain kortteja hihassaan. Sotshin ja nyt Istanbulin huippukokouksissa valmisteltu poliittinen ratkaisu, demilitaroimalla alueita Idlibin kapinalliskaupungin ympäriltä ja etäännyttämällä hallituksen ja sitä vastustavien tahojen joukkoja toisistaan, on edelleenkin herkässä tilassa. Siksi jihadistien aktivoituminen ei yllätä.

Deir Ezzorissa ja tänään Kafr Hamrassa käydyt taistelut eivät horjuta suoraan Istanbulin julistusta, koska ne ovat al Assadia vastustavien voimien välisiä. Syyrian tilanne on kuitenkin tänään epävakaampi kuin eilen.

Macron, Merkel, Putin ja Erdogan koolla Istanbulissa: Syyrian tilanne puheena (VIDEO)

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Scroll to top