Ison Omenan tapaus-raukkamaisuuden huippu

Espoon Ison Omenan kauppakeskuksessa 35 vuotias nainen kuoli vartijajuoukon rajussa käsittelyssä. On äärimmäisen surullista, että jotkut kehtaavat puolustella noita vartijoita, jotka useiden videoiden perusteella-mm. tämän päivän Helsingin Sanomissa-käyvät neljän miehen sakilla puolta pienemmän naisen kimppuun ja kaatavat hänet maahan kuin hän olisi uhannut heitä.

POLIISI TUTKII ”KUOLEMANTUOTTAMUKSENA” VAI ONKO KYSYMYS TAPOSTA

Poliisille on syytä nostaa hattua,että se lähti tahallisuudesta eli ei puolustellut tekijöitä. Hattua täytyy nostaa myös tällä kertaa sisäministeri Krista Mikkoselle. Sisäministeri Krista Mikkonen (vihr) on pyytänyt Poliisihallitukselta selvitystä siitä, miten poliisi valvoo turvallisuusalan yritysten ja yksittäisten vartijoiden toimintaa. Mikkonen kertoi toimenpiteestään Twitterissä.

Ja nyt Mikkonen toimi ripeasti. Kesällä,kun Poliisi kertoi, että 95 prosenttisesti maahanmuuttajataustaiset huumeita myyvät, muita nuoria hakkaavat ja ryöstelevät katujengit ovat pk-seudulla ja etenkin Helsingissä ovat vakava ongelma niin Mikkoselta meni puoli vuotta aikaa tunnustaa tuo tosiasia. Ja sekin vasta, kun oppositio Perussuomalaisten johdolla teki asiasta välikysymyksen. Nyt Mikkonen tuli uslos kaksi viikkoa sen jälkeen, kun oli paljastunut, että ainakin kuusi vartijaa pk-seudulla oli syyllistynyt vuosien ajan kansalaisten raahaamiseen syrjään katseilta ja näiden nöyryyttämiseen ja hakkaamiseen. Nyt sisäministeri reagoi jo sunnuntaina, kun nainen Isossa Omenassa kuoli lauantaina.

VARTIJOIDEN TEHTÄVÄ ON SUOJELLA KANSALAISIA

On totta, että vartijoiden koulutus on noin 120 tuntia ja, kun tuosta poistetaan luounastauot ja välitunnit niin tuskin 80 tuntiakaan. Ja se näyttää olevan myös laaduton. Alalle tuleva aines ei myöskään ole minkäänlaisen soveltuvuustestien alainen. Kansan suussahan sanotaan,että ”ne on niitä wanna be poliiseja, joilla ei ei mitään mahdollisuuksia päästä poliisikouluun”.

KAKSI OMAKOHTAISTA TARINAA

1.Tämä tapahtui 90-luvun alussa: oli tulossa töistä iltasella ja olin menossa Helsingin rautatieasemaa vastapäätä olevan ”Makkaratalon” ali mutta päätinkin soittaa ystävälleni, tuolloin ei juuri ollut kännyköitä ja tietenkin piti käyttää sellaista pylväässä seisovaa yleisöpuhelinta mutta kas se olikin rikki niin, että luurin ja korvan alueet olivat tyhjät. Käännyin siitä pois ja siihen tuli semmoinen 14 v tyttö (selvisi myöhemmin) joka tarttui heti luuriin, kun olin siitä löysännyt mutta hänkin tuijotti sitä epäuskoisena. Samassa paikalle ilmaantui kolme isoa vartijaa noin 30-40 miehiä vartijaa, nappasi luurin ja rupesi huutaan tytölle, että ”saatana sä rikoit tän”. Mä sanoin, että se oli rikko jo, kun mä yritin sillä soittaa hetki sitten niin nämä huusivat mulle, että ”pidä sä jätkä turpas kiinni”. Ja samassa väänsivät hennon neitokaisen kädet selän taakse ja löivät rautoihin ja rupesivat raahaamaan häntä johonkin. Ja mä päätin huutaa apua ja niin teinkin niin paljon kuin minusta lähti ja ismisiä alkoi kerääntyä ja kerääntyä kohta ympärillä oli ainakin viisikymmentä kansalaista.

Ravintola Zetorin edessä tyttö sai astmakohtauksen ja nuo jätkät eivät suostuneet irrottamaan rautoja. Sitten joukosta astui esiin nainen joka sanoi olevansa sairaanhoitaja ja vaati rautoja irti-tässä vaiheessa joukko alkoi huudella vartijoille ja käyttäytyä uhkaavasti, niinpä jo pelokkaiksi käyneet vartijat nöyrästi irrottivat raudat ja kysyi tytöltä ”astampiippua”. Ja, kun se löytyi sitä tietty käytettiin. Ja tyttö alkoi selviytyä. Mutta vartijoiden tilanne kävi yhä tukalammaksi, koska ihmiset olivat nähneet niiden röyhkeyden. Väkijoukko alkoi lähestyä kolmikkoa, jolle ei jäänyt muuta mahdollisuutta kuin pötkiä pakoon niin lujaa kuin pääsi. Ja, kun ne olivat menneet muutamien vielä saatellessa niitä. Niin ihmiset kysyivät mihin tyttö oli menossa ja, kun tämä kertoi niin oli liikuttava näky, kun kymmenet lähtivät saattamaan häntä Aleksanterin katua ja vakuuttivat, että loppu kotimatkaa olisi turvallinen. Soitin vartiointiliikeen johtajalle ja vaadin, että nuo kolme pitää erottaa mutta hän ei sitä tehnyt vaan sanoi antavansa heille ”ensimmäisen ja viimeisen varoituksen”.

2. Olin jälleen tulossa töistä ja kävelemässä läpi Citykäytävän mutta kattelin siinä näyteikkunoita. Silmiini pisti hennon näköinen ehkä 17 v poika joka joka myös katseli ikkunoita ja vielä yksi havanto, mitä ihmettä kaksi vartijaa toisella puolen käytävää ilmiselvästi kyttäsivät sitä poikaa mutta eivät olleet huomanneet minua. Ja sitten ne menivät pojan luo ja halveksivaan äänensävyyn toinen kysyi ”ryöstöäkö suunnittelet vai vain rikkovasi ikkunat”, poika vastasi, että en tietenkään. Ja yht äkkiä nämä tarttuivat poikaan kiinni ja ilkkuivat, että nyt sä joudut häkkiin.

Mä sanoin: ”irti siitä pojasta, se ei ole tehnyt mitään”

Ja he yllättyivät selvästi, kun eivät tiedostaneet, että oli vain muutaman metrin päässä-, että. No, taas tuli tutut haistatukset ja nämä lähtivät raahaamaan poikaa talon päätyy jossa oli poliisiauto, mutta aivan muissa tehtävissä ja nämä kaksi vartijaa valehtelivat poliisille mitä poika muka oli juuri tekemässä. Mä sanoin poliisille, että nämä kaksi valehtelevat. Toinen poliiseista olikin tuttu ja hän sanoi, että minä uskon sinua ja sitten hän sanoi pojalle, että ”olen pahoillani noiden puolesta,koska nehän eivät osaa pyytää anteeksi”. Sitten hän toivotti pojalle hyvää iltaa ja sanoi toiselle vartijalle, että ”sinähän olet ennenkin ollut tällaista järjestelemässä”. Tyyppi meni aivan punaiseksi ja änkytti jotakin mutta poliisi sanoi, että mene, mene niin kauan kuin vielä pääset ja seurraavan kerran jos tai kun näissä merkeissä joudutaan tekemisiin niin sä tulet saamaan tuomion, koska tuota historiaakin on ja ties kuinka paljon. Tämäkin ikävä idiooteista johtuva tarina päättyi sikäli onnellisesti, että poika pääsi rauhassa jatkamaan matkaansa ja valheet tulivat paljastetuiksi paikan päällä.

VARTIOINTIALALLE UUDET LAIT HETI

Se on myös mahdollista, vaikka joitakin lakeja hallitukset hautovat vuosikausia. Kuohuttavin esimerkki tästä miten laki syntyy jos niin tahdotaan hyvin sukkelaan. Jyrki Katainen puolueineen lupasi suureen ääneen ”Sari Sairaanhoitajalle” 500 euron palkankorotuksen ennen vuoden 2007 eduskuntavaaleja. Kun Kataisesta tuli pääministeri ja sairaanhoitajat rupesivat vaatimaan Kataista lunastamaan lupauksensa tai he menevät lakkoon niin viikossa siis viikossa Kataisen hallitus leipoi lain jolla lakot estettiin.

Vartiointialan palveluksessa olevat pitää soveltuvuustestata ja tietenkin alalle tulevat pitää testata. Koulutus pitää uusia ja myös kouluttajat on uudelleen koulutettava. Ja joka ikisen tausta on käytävä läpi tiheällä kammalla, kaikki joilla on ollut väkivaltaan viittaavaa toimintaa on erotettava. Vartijoiden tulee kantaa nimikylttejä, joissa on yrityksen puhelinnumero.

Mutta parasta olisi tietenkin, että poliisien määrä kolmin-nelinkertaistettaisiin niin, että koko vartiointialaa ei tarvittaisi.

Seppo Huhta


5 Comments

 1. Seant
  9.1.2023 21:35

  Perussyy unohtuu, miksi on nykyään niin paljon vartijoita, joka paikassa, suhteelisen pienissäkin kaupoissa. Itse näkisin huumeet, vapaa liikkuvuus yli rajojen ja luottamusyhteiskunnan katoaminen monikulttuurin myötä.

  Vastaa
 2. Kyllä
  9.1.2023 22:46

  Paljon pahempi tapaus kun Floid amerikas.

  Vastaa
 3. Puolueeton
  10.1.2023 12:24

  Mahtaako edes sisäministeri olla saanut tietoja tapahtumasta ennen kannanottoaan? Kirjoitus on syyllistävä vaikka mitään tietoja ei ole ollut saatavana. Tästä ei voi syyttää kuin poliisia, joka salaa kaikki tutkimansa, oli salaamisesta hyötyä tutkinnalla tai haittaa. Ihmisiä pidätettäessä nimet ja naamat tulisi julkaista. Tiedonvälityksen tulisi olla vapaata, mutta valhetietojen levittämistä tulisi vältää, koska sellaiset voivat jopa aiheuttaa väärän tuomion esimerkiksi taposta.

  Vastaa
 4. murre iisakki riepunen
  10.1.2023 12:45

  Ikävä tapaus, täytyy muistaa myös asian toinen puoli, usein näillä ostareilla ja asemilla öykkäröivät kantavat mukanaan erilaisia metalliteollisuuden tuotteita, väkivaltaisiin tekoihin soveltuvia, myös naisten käsilaukut voivat sisältää ihan muuta kuin huulipunapuikkoja.

  Vastaa
 5. Keijo Pakkala
  11.1.2023 00:38

  Hämmästelen myös poliisin toimintaa, jos joku VARTIA sakki tappa ihmisen, niin ne lasketaan yhden päivän päästä vapauteen.
  Ihmisen tappaminen on VAKAVA RIKOS. Syylliset pitäisi vangita heti.

  Vastaa

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Scroll to top