Israelilais-lehti löysi Capitolin mielenosoitukseen osallistuneita juutalaisia

Yhdysvaltain eroavan presidentin Donald Trumpin kannattajiin on aina kuulunut suuri joukko maassa asuvia juutalaisia, ja kuudes tammikuuta he osallistuvat presidentin kutsumaan mielenosoituskokoukseen Ellipse-puistossa, lähellä Valkoista Taloa. Lehti haastatteli heitä keskiviikon traagisten tapahtumien jälkeen.

Pinhas Jarabi oli Ellipse-aukiolla keskiviikkona 06.01. kuuntelemassa presidentti Donald Trumpin puhetta. Hän kertoi lehdelle liittyneensä puheen jälkeen kohti Capitol Hill:iä lähteneeseen joukkoon. Hän kertoo havainneensa joillakin henkilöillä äärioikeistolaisia, ”white suprematist-” ja jopa antisemitistisia symboleita, mutta mukana olevat juutalaiset eivät huomioineet niitä.  Extremistit hukkuivat porukkaan, jota aukiolla oli ollut eri arvioiden mukaan 500 000:sta miljoonaan. Kun media ei tapaa kertoa tästä tapahtumien vaiheesta, otamme twiitin:

Nämä näkymät ovat saaneet murto-osan siitä julkisuudesta, mitä media antoi mm. eräälle arizonalaiselle sarvipäälle. Twiittaaja, Pamela Geller, on sitten myös juutalainen.

Miljoonaisessa joukossa ei muutamalla extremistillä ollut minkäänlaista painoarvoa. Lehti kertoo juutalaisia saapuneen paikalle omin keinoin ja yhteisin kuljetuksin, joita mm. ortodoksijuutalaiset olivat järjestäneet kahdeksalla bussilla. Ellipsellä ja myös Capitolilla nähtiin myös Israelin lippuja. Trumpin viimeisten virka-kuukausien eräs tärkeä saavutushan oli Israelin ja eräiden arabimaiden historiallisen sovinnon edistäminen: Nämä rauhansopimukset allekirjoitettiin Valkoisessa Talossa, joka myös näkyi puhujalavan taustalla Ellipsellä.

Jarabi kertoi lehdelle: ”(Trumpin) puheen jälkeen aloimme siirtyä kohti Capitol-rakennusta. Perillä nousimme portaita ylös, ja poliisi pysäytti meidät.”  ”Jotkut ihmiset alkoivat toimia hallitsemattomasti, ja poliisi reagoi siihen voimalla. He suihkuttivat meitä kaasulla, ja yksi kumiluoti osui kylkiluuhuni.” ”Poliisin este murtui ihmisjoukkojen voimasta, ja valuimme edustajainhuoneeseen.”

Jarabi kulkeutui joukon mukana kolmanteen kerrokseen asti. Siellä oli vastassa suljettu ovi, jonka lasia joku alkoi rikkomaan. ”Yhtäkkiä näimme poliisin tähtäävän aseellaan meitä oven läpi”, kertoi Jarabi lehdelle. Joukko, jonka mukana hän oli, päätti silloin vetäytyä. Kyseeseen tulee istuntosalin ovi, jollaisen luona tapahtui myös yhden mielenosoittajan kuolemaan johtanut välikohtaus. Capitol-rakennuksen sisällä menehtyi tapauksen yhteydessä kuusi henkilöä: Ammuttu Ashlyn Babbitt, kaksi tylpän esineen iskusta loukkaantunutta poliisia ja viisi raportin mukaan sairaskohtauksen saanutta mielenosoittajaa.

Vaikka ainakin osa mielenosoittajista käyttäytyi Capitolin sisällä rauhallisesti, -he ottivat selfietä poliisien kanssa ja kulkivat vierailijoille tarkoittujen narujen rajoittamalla alueella, joukkossa oli ryhmä vandaaleja, ja poliisin kanssa kärhämöintiin pyrkiviä. Jarabin mukaan juutalaiset osallistujat tuomitsivat tapahtuneen väkivallan ja asiattomuudet. He kertoivat kuitenkin pysyvänsä Trumpin tukijoina.

Ikävä tapaus sattui, kun mielenosoittaja nimitteli keskiviikkona Israelin Channel 13 -uutisten toimittajaa  ”yidiksi” ja ”valehtelevaksi israelilaiseksi”. Eräältä illinoisilaiselta republikaani-edustajalta kuultiin typerämpääkin, mutta myös anteeksipyyntö.

Näin siis juutalainen Trumpin kannattaja koki osallistumisensa tammikuun kuudennen tapahtumiin, joista kuultaneen vielä monenlaisia näkökulmia ja silminnäkijäkertomuksia.

Jerusalemissa ilmestyvä The Jerusalem Post on yksi Israelin suurimmista sanomalehdistä.

Luettavaa:

Historiallinen rauhansopimus Israelin ja arabien välillä allekirjoitetaan Valkoisessa Talossa (LIVE)

3 Comments

 1. los satanos
  13.1.2021 02:35

  paska kaatuu paskanpuhujien syliin, eli kommunistidemokraattien

  Vastaa
 2. Jsn
  13.1.2021 10:48

  Tietenkin miljoonapäiseen totuutta ja demokratiaa vaativaan joukkoon mahtuu juutalaisia, kuten myös mustaihoisia, latinoita jne. Myös proud boys -riveissä erottuu kuvista etnisiin vähemmistöihin kuuluvia. Siksi onkin vaikea hyväksyä valtamedian narratiivia, jonka mukaan kyseessä olisi jonkinlainen valkoista ylivaltaa ajava liike, vaikka tietysti näitäkin hörhöjä tuon kokoiseen joukkoon mahtuu.

  Vastaa
  1. Pekka Kemppainen
   13.1.2021 12:04

   Heräävä kysymys onkin, miksi suuret mediatalot syöttävät lukijoilleen käsitystä, jonka heidän itse täytyy tietää valheelliseksi. Toki jollakin suomalaismedialla voi olla kirjeenvaihtajana äärivasemmistolainen, joka julistaa poliittista doktriiniaan, mutta ilmiö on niin laaja, ettei sattumalle jää sijaa.

   Maininta Trumpin aktiivisesta kannatuksesta Yhdysvaltain juutalaisväestön keskuudessa piti hakea Israelin lehdistöstä. Suomalaiselle lukijalle on sensijaan toistettu ”trumpistien” olevan jotain oikeistohörhöjä, jollaisia mielellään pongataan eri tilanteista. Tällä valikoinnilla ilmeisesti köydään kuntavaalitaistelua.

   Vastaa

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Scroll to top