Israel harjoittelee iskua Iranin ydinase-valmiuden poistamiseksi

Lähi-Idässä näkyy nyt merkkejä tilanteiden kuumenemisesta: Ruoka-mellakat ovat levinneet useisiin talouspulassa piehtaroivan pappisvaltaisen Iranin maakuntiin, ja islamistinen hallinto on kyseenalaistettu. Iranin islamistisella johdolla on myös ajateltavaa Israelin taholta: Kuukauden kestävässä sotaharjoituksessa simuloidaan iskua Iranin ydinlaitoksia vastaan, ja nostetaan väestönsuojelun valmiutta iranilaisten vastaiskun varalta.

Israelin puolustusvoimilla, IDF:llä, on meneillään kaksi harjoitusta: Chariot of Fire, edellä mainittu ilmasotaharjoitus johon Yhdysvaltain ilmavoimat, USAF, osallistuu ensi kertaa ilmatankkauskoneilla, jotka mahdollistavat IDF:n hävittäjien toiminnan hyvin pitkän etäisyyden päässä. Mitä kiinnostavaa siellä kaukana on, sitä Israelissa ei vaivauduta salaamaan.

IDF harjoittelee myös viime vuoden mellakoiden tapaisten tilanteiden torjuntaa Guardians of  the Walls -harjoituksella, jossa vastapuoli toimii Israelin sekakaupungeissa, -siis juutalaisten ja arabien asuttamilla paikkakunnilla. Nämä mellakat olivat vuonna 2021 vakavia, kestäen noin 11 päivää mm. Jaffassa ja Lodissa, joissa on huomattava palestiinalaisväestö.

Chariot of Fire -harjoitus järjestetään 29. toukokuuta alkaen. Joko siihen liittyen, tai liittyen ei-mihinkään, Israelin puolustusministeri Benny Ganz tapaa Yhdysvaltain puolustusministerin Floyd Austinin torstaina (19.05.) Washingtonissa. Yhdysvaltain ilmavoimat, USAF, ovat mukana Chariot of Firessa, -nimi viittaa erään profeetan tulisiin vaunuihin- ilmatankkaus-koneilla, joiden avulla IDF:n F-16, F-15 ja F-35 -koneiden toimintasäde moninkertaistuu.

Jo viime vuoden syyskuussa Israelin puolustusvoimien päällikkö Aviv Kohavi kertoi, että IDF oli kiihdyttänyt valmisteluja Iranin ydinohjelmaan reagoimiseen. Israelilaisen käsityksen mukaan islamistipappien johtama Iran on vetkutellut Wienissä käytäviä neuvotteluja ”Iranin ydinsopimuksenJCPOA:n palauttamisesta. käyttäen voittamansa ajan uraanin rikastamiseen kohti pommikelpoista pitoisuutta.

Kun Yhdysvaltain presidentti Donald Trump oli irtisanonut JCPOA:n vuonna 2018, ja aloittanut uudelleen kauppapakotteet Irania kohtaan, Iran on rikkonut sopimuksessa määrättyjä rajoituksia avoimesti: Uraanin rikastusaste on nostettu JCPOA:n sallimasta, ja kaikkeen ei-sotilaalliseen käyttöön riittävästä 3,5%:sta 30%:iin. Iran on myös avannut uusia sentrifugi-laitoksia uraanin käsittelyyn.

Sopimuksettoman ajan venyessä Iranin papillinen johto on voinut kieltäytyä Kansainvälisen Atomienergiajärjestön, IAEA:n, valvonnasta. Iranin ilmoittamasta 30%:in rikastusasteesta on hyvin lyhyt askel 90%:iin, mikä riittää ydinpommiin mainiosti, ja Iranin kasvatettu sentrifugi-kapasiteetti mahdollistaa pommikelpoisuuden saavuttamisen jopa viikoissa. -Tässä syy Israelissa tunnettuun huoleen.

Israelissa on jo pitkään käyty keskustelua, mitä sitten jos JCPOA-neuvottelut eivät tuota Iranin pappien pommi-haaveiden loppumista. Aiemmin on esitetty arvioita, että IDF:n kyvyt eivät riitä Iranin hajautetun ja maanalaisiin tehtaisiin suojatun ydinpommi-hankkeen pysäyttämiseen. IDF tuhosi taannoin Irakin ydinreaktorin, Osiris-laitoksen, mutta vastaavanlaiseen suoritukseen ei uskota pystyttävän, -Israelin omin voimin.

Israel simuloi suuren mittakaavan iskua Iraniin Chariot of Fire -harjoituksessa:

Pappisjohtoinen Iran ehti jo viime vuoden joulukuussa simuloimaan iskua Israelin ydinlaitosta vastaan. Laitos sijaitsee Negevin autiomaassa Israelin eteläosassa.

IDF harjoittelee Israelin historian suurimman sotilasharjoituksensa aikana samanaikaista toimintaa useissa eri kohteissa, mm. iskemistä kaukana Israelin rajoista sijaitseviin kohteisiin suurella määrällä lentokoneita. Samanaikaisesti harjoitellaan toimintaa Israelin sisällä, varautuen sekä levottomuuksiin että Iranin ohjusiskuihin.

The Gospel: Monitieteellinen sodankäyntityökalu

Kaksi vuotta sitten IDF perusti projektin, joka tuottaa tietoa sodankäynnin tarpeisiin. The Gospel -nimellä tunnettu tekoälyalusta keskittää kaikki tiedot terroristiryhmistä yhdelle alustalle, joka mahdollistaa tiedustelutietojen analysoinnin ja poimimisen. Armeija uskoo, että tekoäly auttaa lyhentämään taistelujen kestoa. Gospelia hyödynnetään Guardian of the Walls -operaatiossa.

Gospel tunnistaa ja pitää muistissaan kohteet, jotka ovat vihollisen toimijoita, tai saattavat hyödyttää vihollista kuten infrastruktuuri, ja kerää tietoa oman toiminnan vaikutuksesta viholliseen. Kaikki valitut kohteet tarkastetaan manuaalisesti, virkailijan toimesta, painottaa lehti.  Kohdepankin perustamisen jälkeen kohteiden määrä on kasvanut noin 400 %, ja tuhansia kohteita on pohjoisrintamalla ja tiheästi asutulla Gazan kaistalla. Vieraillessaan harjoituksessa maanantaina (16.05.) puolustusministeri Benny Gantz sanoi, että puolustuslaitoksen ”valmistellaan eri skenaarioita vihollisemme eri sotanäyttämöillä, sekä Hizbollahia ja Hamasia vastaan, jotka myös toimivat Libanonista”.

Samaan aikaan, kun Iranin pappisjohto uhoaa, kansa napisee

Elintarvikkeiden hinnat ja puute ovat johtaneet Iranin jälleen sisäisiin levottomuuksiin. Isfahanin provinssissa tiistaina (17.05.) mielenosoittajat huusivat jo Iranin pappisjohtajien kaatamista vallasta. Mielenosoittajat Isfahanin Golpayeganin kaupungissa vastustivat Iranin korkeinta johtajaa Ali Khameneita sekä presidentti Ebrahim Raisia. Tilanne alkaa muistuttaa syksyn 2019 polttoaineiden hinnankorotuksista alkanutta protestiaaltoa. Mielenilmaisuja on 100:ssa kaupungissa, myös Teheranissa.

Elintarvikkeiden hinnat nousivat 300%

Golpayganissa mielenosoittajat huusivat ”Kuolema diktaattorille”, viitaten Khameneihin, ja ”Kuolema Raisille”, kertoi Al Arabiya English. Mielenosoitukset ovat levinneet useihin Iranin maakuntiin: Khuzestaniin, Lorestaniin, Charmahaliin ja Bakhtiariin, sen jälkeen, kun hallitus ilmoitti viime viikolla, että peruselintarvikkeiden, kuten ruokaöljyn, kanan, kananmunien ja maidon, hinnat nousevat jopa 300 prosenttia.

Vuonna 2021 oli silloinkin mielenosoituksia, vesipulasta johtuen, jota hallinto oli pahentanut harkitsemattomilla vesistöjen säännöstely-toimilla. Vuonna 2019 mellakat laukaisi polttoaineen hintojen nousu. Näihin mielenosoituksiin johtivat siis taloudelliset syyt -eivät poliittiset- mutta mielenosoittajien vaatimukset olivat poliittisia: He vaativat hallituksen kaatamista, ja tuhosivat katukuvasta johtajia esittäviä mainostauluja.

Iranin pappisjohdon epäonnistuminen oman kansana ruokkimisessa lisää pakostakin epävakautta maassa, ja tuo reaaliseksi mahdollisuuden, että papit menettävät valtansa. Sitä ennen he saattavat turvautua johonkin äärimäisyyteen, -esm. ulkoisen vihollisen haastamiseen. Iranin tavoittelema islamistinen ydinase on siis vaarassa kahdella tavalla: Joko rahat loppuvat, ja kansa heittää papit vallasta, tai ulkoinen toimija pysäyttää pomminrakentelun.

Mikäli ajatollahit ehtivät saada pomminsa, Iranin sisäisen kriisin -ja väistämättömän vallasta putoamisen- vaihtoehtona on jotain mitä en halua tähän kirjoittaa.

Luettavaa:

Iran jatkaa ydinhankkeitaan

EU:n Borrell: Iranin ydin-diilissä sopimus lähellä

Israelin pääministeri vertasi pappisjohtoista Irania mustekalan päähän

WSJ:n kirjoittaja kehottaa Bideniä varautumaan ennaltaehkäisevään iskuun Irania vastaan, mutta onko Wienissä jotain sovittu?

Iranin pappisjohto haluaa rikastaa uraanin 60%:iin, uhkailee iskulla Israelin ydinreaktoriin

Iran vaatii Yhdysvaltain talouspakotteiden purkamista ehtona paluuseen JCPOA-sopimuksen rajoituksiin

1 Comment

  1. marko
    18.5.2022 15:39

    Saisivat antaa palestiinan takaisin ja mennä vaikka jenkkeihin. Ehkä Elon Muskin avaruusohjelmassa vois olla ratkaisu ja saatais lähetettyä jutkut marssiin.

    Vastaa

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Scroll to top