Israel ja Hamas:Tulitauko alkaa perjantaina 02:00

Aselepo-neuvotteluja on käyty Israelin ja Gazan kaistaa hallinnoivan Hamas-järjestön välillä Egyptin toimiessa välittäjänä. Tulitauko, joka koskee Israelin ja Hamasin lisäksi myös Palestiinan islamilaista jihadia, astuu voimaan varhain perjantaina. Raketit ja pommit lakkaavat putoilemasta Israeliin ja Gazaan, mutta Israelin hallituskriisiä ”sopu” Hamasin kanssa ei helpota.

Israelin viranomaiset ja palestiinalaisjärjestöjen edustajat ovat vahvistaneet tiedon aselevosta. Knessetin oikeistopuolueiden johtajat ovat jo ottaneet kantaa, ja ilmaisseet että pääministeri Benjamin Netanjahuvoi unohtaa hallitusyhteistyön” mikäli aselepo toteutuu. Israelissa on juuri nyt hankala ja pitkällinen hallituskriisi meneillään.

Maaliskuun 23. pidettyjen vaalien jälkeen Israel on ollut ilman parlamentaarista tukea nauttivaa hallitusta. Pääministeri Benjamin Netanjahu ei pystynyt sellaista kokoamaan, ja hallituksenmuodostajan tehtävä annettiin Yesh Atid -puolueen johtajalle Yair Lapidille, joka sai aikaa kesäkuun toiseen päivään asti. Lapid ja Yamina-puolueen puheenjohtaja Naftali Bennett neuvottelivat koalitiosta muslimiväestön tukeman Ra’am-puolueen kanssa, kun Gazan toivottavasti nyt päättyvä tilanne alkoi 11 päivää sitten. Ra’amin johtaja Mansour Abbas vetäytyi tässä tilanteessa neuvotteluista, ja Bennett joutui myöntämään suunnitelmansa epäonnistuneen.

Aseellisen konfliktin päättyminen nostaa hallitusneuvottelut uudelleen politiikan polttopisteeseen, mutta entisestään hankaloituneessa tilanteessa: Sionistipoliitikko Bezalel Smotrich ehti jo varoittaa Netanjahua: ”Voit unohda hallituksen muodostamisen”, jos annat periksi terroriryhmälle Jerusalemin kysymyksessä.

”Hello Mr.Pääministeri, annan sinulle tällä hetkellä tunnustusta [armeijan] kampanjan toteuttamisesta”, ”mutta jos, kieltäköön Jumala, sopimus tai yhteisymmärrys Hamasin kanssa sisältää nimenomaisesti tai epäsuorasti mitä tahansa, joka liittyy Jerusalemiin … voit unohtaa hallituksen perustamisen”. Smotrich  varoitti Netanyahua nimenomaisesti olemaan luovuttamatta Temppelivuorta, tai luopumasta palestiinalaisten häätämisestä Itä-Jerusalemin Sheikh Jarrah -korttelista.

Smotrich epäilee Netanjahun suostuvan aselepoon, joka sulkee juutalaisten pääsyn Temppelivuorelle, josta meneillään oleva kriisi alkoikin. Hän ei ole ainoa Netanjahun oikeistolaisista liittolaisista, joka varoitti tulitauko-aikeesta torstaina, kun pääministeri kutsui Israelin turvallisuusneuvoston keskustelemaan sotilaallisesta tilanteesta ja Egyptin rauhanvälityksen tuloksista. Toinen Netanjahua tavallisesti tukenut oikeistopoliitikko, Uuden Toivon (puolueen) Gideon Sa’ar, vastusti hallituksen suunnitelmaa jyrkin sanoin: Tulitauko ”vahingoittaisi vakavasti Israelin pelotetta” Hamasia ja muita terroriryhmiä vastaan. Veteraanipoliitikko Avigdor Liberman, Yisrael Beytenuin puheenjohtaja, piti tulitaukoa jo ennakolta ”Netanyahun uutena epäonnistumisena”. Äärisionistisen Otzma Yehuditin ryhmän johtaja Itamar Ben Gvir ilmoitti hänkin, ettei voisi tukea Netanyahua, jos tulitauko Hamasin kanssa toteutuu.

Netanjahun oman puolueen, Likudin, julkisen turvallisuuden varaministeri Gadi Yevarkan vaati twiitissään Hamasin jo vuonna 2014 vangitsemien kolmen sotilaan palauttamista mahdollisen aselevon yhteydessä. Muussa tapauksessa Israel ”palkitsee terrorismista” ja voi odottaa joutuvansa ”vapauttamaan tuhansia terroristeja tulevaisuudessa (uusissa vaihtokaupoissa), jos emme tartu tilaisuuteen nyt”. Yevarkan pitää vangittujen asian hoitamisen ottamista aselevon ehdoksi Israelin moraalisena velvollisuutena.

Israelissa on sama aikavyöhyke, kuin Suomessa.

Luettavaa:

2 Comments

  1. Puolueeton
    21.5.2021 11:27

    Kuvitellaanpa, että venäläiset alkaisivat vaatia niitä alueita, joilla asuu venäjän kansalasia omikseen, vaatia lisää alueita (ei ostaa) ja suomalainen ”Homos” alkaisi ampua raketteja Pietariin. Kuvitelkaa seurauksia.
    On hyvä, että protestantit ja ortodoksit ovat viisaampaa väkeä, eikä näillä ole liian suurta intoa ja valtaa politiikassa. Poliitikot varsinkin Suomessa haastavat riitaa, mutta järkeäkin on sen verran jäljellä, että olot pysyvät rauhallisina. Vaikka ystävyys, rehellisyys, kaupankäynti ja toisen toiminnan ymmärtäminen olisi paljon parempi vaihtoehto.

    Vastaa

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Scroll to top