Israel: Sotilaallinen tietojenvaihto Venäjän kanssa edistynyt Il-20:n alasampumisen jälkeen

Israelilla ja Syyrian sotaan osallistuvilla venäläisillä sotilasyksiköillä on ollut keskinäinen tietojenvaihto operatiivisella tasolla, konfrontaatioiden välttämiksi, kun ovat ikäänkuin eri puolilla Syyrian sotanäyttämöllä, mutta eivät halua ampua toisiaan. Israelin ulkoministeriöstä kerrottiin tänään, että vastoinkäymisestä huolimatta yhteistyö jatkuu.

Israel-Venäjä -yhteydenpito on käsittänyt viestienvaihdon suoraan Israelin ilmavoimilta Syyriassa toimivien Venäjän lentoyksiköiden operatiiviseen johtoon. Tällä on onnistuttu estämään kumppanien väliset suorat yhteenotot, mutta IDF:n (Israelin puolustusvoimien) ilmahyökkäyksessä Syyrian hallitukselle lojaalien joukkojen kohteisiin Latakian ympäristössä, elektronista tarkkailua (=vakoilua) suorittava Venäjän Il-20 -tiedustelukone tuhoutui syyskuussa (17.09.) Syyrian ilmatorjunnan ampumaan ohjukseen, joka oli lähetetty IDF:n koneeseen kohdistettuna.

Tapaus aiheutti diplomaattisen kriisin, Venäjän katsoessa IDF:n ja Israelin syylliseksi tapahtuneeseen: Israel ei ollut ilmoittanut riittävän aikaisin venäläisille iskustaan Syyrian sotilastukikohtia vastaan. Huomaamme, että Israel-Venäjä yhteisymmärrys ulottuu IDF:n toimien salaamiseen Syyrialta.

Paitsi diplomaattisesti, Venäjä reagoi tiedustelukoneen tuhoon siirtämällä Syyriaan kehittynyttä S-300 -ohjuskalustoa. ’Konfliktin estämis mekanismi’, so. tietojen vaihto lähes reaaliajassa ilmaoperaatioista, on ilmeisesti kuitenkin molemmille niin tärkeä, että käytäntöä jatketaan.

”Kontaktit Isrealin ja Venäjän sotilaiden välillä jatkuvat, ja konfliktinestämis-mekanismi toimii. Lentokoneelle tapahtuneen vahingon jälkeenkin työskentely Venäjän kanssa jatkuu”, kertoi maanantaina (05.11.) medialle Alexander Ben-Zvi Israelin ulkoministeriöstä.

Israelin pääministeri Benjamin Netanjahu on tavannut Venäjän johtoa viime kevään aikana useasti, ja vieraillut myös Kremlissä presidentti Vladimir Putinia tapaamassa. Keskustelujen aiheena ovat olleet mm. Iranin rooli Syyriassa ja Israelin suhtautuminen Bashar al Assadin hallintoon.

Israelin tuoreesta kannanilmaisusta kertoi tänään al Masdar.

Venäjä vahvistaa: Venäläiskoneen pudotti Syyrian ilmatorjunta Israelin ilmaiskun aikana

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Scroll to top