Israel yritti tuhota Hamasin sotilaallisen infran Gazassa

Israelilaislehti paljastaa, että jo kolme vuotta valmisteltu ”operaatio Metro” epäonnistui osittain viime torstaina (13.05.): Gazaa hallitsevan islamistijärjestö Hamasin tunnelijärjestelmä tuhoutui osittain, mutta operaatiolla oli tähdätty hurjempaan tulokseen.

Hamasin monien vuosien aikana rakentama tunnelisto oli Israelin tiedustelun tiedossa, ja sen tuhoamiseksi odotettiin sopivaa tilaisuutta, joka tulikin kun Hamas ja sen islamistisempi kilpailija islamilainen jihad reagoivat Temppelivuorella tapahtuneisiin mellakkojen tukahduttamisiin ja erääseen Jerusalemissa tapahtuneeseen noin kymmenen palestiinalaisperheen häätöön aloittamalla summittaisen rakettien ammuskelun Israelin puolelle Gazasta. Iranin pappishallituksen uutiskanava hihkuu intoa rakettihyökkäyksestä:

Al Quds -prikaatit, Palestiinan Islamilaisen Jihadin sotilaallinen siipi, julkaisi kuvia ohjusiskuista miehitetylle alueelle, vastauksena Israelin pommituksiin Gazassa.

Tässä tilanteessa Israelin puolustusvoimat (IDF) siirsi maajoukkoja lähemmäs Gazan rajaa, ja antoi selvästi ymmärtää, että jonkinlainen operaatio on ainakin mahdollinen. Lehti paljasti, että maaoperaatio oli syötti Hamasille: IDF odotti islamistitaistelijoiden asettuvan taisteluasemiin Gazan asutuskeskusten alle kaivettuihin tunnelijärjestelmiin, joissa on sekä asevarastoja että tiloja esikunnille.

IDF on julkaissut kuvitusta Hamasin ”Metro”-järjestelmästä Gazassa. Kirjoittaja muistuttaa, että Iranin pappisjohto jakaa 30 miljoonaa USD kuukaudessa Hamasille, -mitkä Iranin kansan rahat menevät hukkaan.

Lehden mukaan jihadistit eivät kuitenkaan menneet ansaan, eivätkä tunnelit olleet täynnä aggressiivisia hamasilaisia etsimässä marttyyriyttä. Twiitin kuvassa IDF:n täsmä-bunkkeripommeilla tekemiä reikiä Gazan kadulla. Kuvaaja ei tohdi kurkkia monttuihin, mutta ainakin yhdessä näkyy olleen alhaalla jonkinlainen huone.

Kuvat näyttävät bunkkeri-pommien jäljet Gazassa. (Ympäröivät talot ovat kuitenkin suhteellisen ehjiä.)

Vaikka operaatio ei saavuttanut aiottua tarkoitustaan, IDF ilmoitti useiden Hamasin ja islamilaisen jihadin sotilasjohtajien menehtyneen ilmaiskuissa. IDF:ää on arvosteltu siviilien vaarantamisesta tiheään kaupunkimaisesti rakennetussa Gazassa. Menehtyneitä on useita satoja, ja iskujen vaihto rajan yli jatkuu yhä. Ulkovallat ovat toistuvasti kehottaneet osapuolia välittömään tulitaukoon.

Samaan aikaan toisaalla: ”Khayber Khayber Ya Yehud jaish Mohammad sauf Ya’ud”

Hamasin ja islamilaisen jihadin ystävät ovat aktivoituneet Euroopassa ja Yhdysvalloissa, ja saaneet kaduille jopa tuhansia ihmisiä huutamaan rytmikkäästi iskulauseita ja julistamaan vihaansa Israelia vastaan. Tämä klippi on Lontoosta:

”Free Palestine” -mielenosoituksessa Lontoossa huudeltiin tänään (15.05.): ”Khayber Khayber Ya Yehud jaish Mohammad sauf Ya’ud” (Khaibar Khaibar, oi juutalaiset, Muhammedin armeija on tulossa)

Tällä sloganilla viitataan oletetun profeetta Muhammedin tekemäksi väitettyyn verilöylyyn arabialaisella Khaibarin keitaalla: Muhammedin joukko surmasi kaikki miespuoliset asukkaat ja otti naiset seksiorjiksi. Keitaan asukkaat olivat olleet juutalais-uskoisia. On pahaenteistä, että tätä tarinaa pogromista Khaibarissa kerrotaan ylistävään sävyyn koraanikouluissa ympäri Eurooppaa olevissa islamisoituneissa erikoislähiöissä, joista on myös käytetty sanontaa ”ghetto”. Ranskassa joukko upseereja onkin esittänyt julkisen varoituksen näiden ”vieraan kulttuurin enklaavien, jotka eivät ole Ranskaa” muodostumisesta sisällissodan sytyttimiksi. Upseerien visio sisällissodasta Ranskassa, jossa sodassa maahanmuuttajavaltaiset lähiöt näyttelevät keskeistä roolia, saattaakin visualisoitua siinä konfliktissa, jota nyt voimme seurata Gazan ja Israelin välillä.

Luettavaa:

Ranska: 20 upseeria eivät olleet ensimmäiset sisällissodasta varoittaneet, -tiedustelupäällikkö ehti ensin

2 Comments

 1. Orang Utang
  17.5.2021 14:12

  > Iranin pappisjohto jakaa 30
  > miljoonaa USD kuukaudessa Hamasille

  Näiden rahojen lisäksi Bidenin hallinto antoi tänä vuonna Hamasille kertasuorituksena 150 miljoonaa dollaria.
  – Jerusalem – It’s Biden’s Fault!
  – With no hooks attached!

  Lähteenä käyttämäni Armstrong huomauttaa myös, että Israel kyllä saavuttaa taktisia voittoja mutta saattaa menettää sodan strategisella tasolla.
  – The Birth of a Middle East War?

  Erityisen huomionarvoisena pidän mahdollista Israelin sisällissotaa, jolla sellaisellakin on kauas ulottuvat historialliset juuret. Jos sotaa käydään sekä ulko- että sisärintamalla, ei asetelma ole kovin herkullinen.
  – Palestiinan Kansat
  – Assyyria oli kyllä mahtavampi. Mutta Egyptikin oli kyllin mahtava voittamaan kahtia jakaantuneet israelilaiset.

  Vastaa
 2. juha II
  17.5.2021 20:55

  Kovasti helposti sekoittaa Ruotsiin ellei lue kirjaimia.

  Vastaa

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Scroll to top