Israelin asetoimituksilla ratkaiseva merkitys Azerbaidzanin sodankäynnille

Kreikkalaislehti kertoo Azerbaidzanin kuljetuskoneiden hakeneen kaksi aselastia Israelista juuri ennen taistelujen puhkeamista, ja asekuljetuslentojen jatkuneen senkin jälkeen. Azerien toimivimmat aseet ovatkin israelilaista alkuperää.

Israelin keskeinen rooli muslimivaltion aseistamisessa on herättänyt maailmalla tiettyä ihmetystä. Kreikassa ollaan erityisen hämmästyneitä Turkin islamistipresidentin Recep Tayyip Erdoganin ja perinteisesti länsimielisenä ja ns. jihadia kavahtavana pidetyn Israelin löytymisestä samalta puolelta tukemassa aktiivista sodankävijää. Erdoganin lausunnot, joissa hän muistuttaa mm. Jerusalemin kaupungin kuuluneen Turkin ottomaaniseen imperiumiin v.1516-1917, muistetaan kyllä Ateenassa mutta ei ilmeisesti Israelissa.

Erdogan sanoi: ”Jätimme tämän kaupungin silmät kyynelissä ensimmäisen maailmansodan aikana; (Jerusalem) on kaupunkimme, meidän kaupunkimme.”

Kreikkalaiset, kuten mm. Syyrian hallitus, ovat viime vuosina saaneet seurata nykyisen Turkin erdomaanisen imperialismin nousua, valtioiden rajat ylittäviä sotatoimia, ja itäisen Välimeren merenpohjan öljy- ja kaasuvarantoihin kohdistuvaa ahneutta. Turkilla on oma YK:n merialuesopimuksesta poikkeava käsityksensä valtioiden reviireistä merialueilla. Siksi Israelin huolettomuus Erdoganin sotilaallisen vahvistumisen ja yhä aggressiivisemmaksi käyvän käytöksen suhteen on eriskummallista.

Libyan sisällissota on tarjonnut Erdoganille tilaisuuden sotilaalliseen levittäytymiseen, ja Turkin tukeman puolen mahdollisesti voittaessa eteläisenkin Välimeren luonnonvarojen jakoon Turkille hyvin edullisesti. Miten tämä skenaario otetaan huomioon Israelissa, ei ole tiedossa.

Armenia on nyt sitten kutsunut suurlähettiläänsä Israelista kotiin ”neuvotteluita varten”, protestina asekaupoille Azerbaidžaniin, minkä eilen kerroimme. Tukholman kansainvälisen rauhantutkimus instituutin (SIPRI) mukaan Israel on toimittanut asejärjestelmiä Azerbaidžaniin 825 miljoonaan euron arvosta välivuosina 2006-2019. Azerbaidzanilaisissa lausunnoissa esiintyy suurempiakin lukuja, mutta SIPRI:n ilmoittamatkin kertovat jo poikkeuksellisesta varustautumisesta.

 • Panssarintorjuntaohjuksia: Spike, LAHAT),
 • erityyppisiä miehittämättömiä lentolaitteita: Aerostar, Orbiter, Harop ”kamikaze-drone”,
 • ilmatorjuntajärjestelmiä: Barak 8,
 • Negev- ja Tavor-kiväärejä,
 • T-72 -tankkien modernisointia (Aslan) ja BMP-2 panssariajoneuvojen tuunaamista,
 • israelilais-valmisteisia sotilasajoneuvoja,
 • LORA-ohjuksia (400km kantama),
 • Atmos 2000 -telatykki,
 • Green Pine -tutka,
 • Rafael Typhoon MLS-NLOS meritoimintaohjus.

Videolla Harop-dronen käyttöä:

Turkin armeija tai sen johtamat joukot ovat osallistuneet aktiiviin sotatoimiin syksyn 2020 aikana ainakin seuraavissa maissa: Syyria, Libya, Pohjois-Irak, Armenia. Turkin merivoimilla on ollut ristiriitatilanteita Välimerellä Kreikan ja Ranskan lavastojen kanssa. Suomi on keskeyttänyt sotilasajoneuvoihin käytettävän teräslevyn myynnin Turkkiin. (Kerrankin näistä hoplofoobikoista on ollut jotain hyötyä.)

Lisää luettavaa:

3 Comments

 1. Minä
  3.10.2020 12:44

  ”Jätimme tämän kaupungin silmät kyynelissä ensimmäisen maailmansodan aikana; (Jerusalem) on kaupunkimme, meidän kaupunkimme.”

  Ennen sitä se oli roomalaisten vallassa ja Turkkikin oli roomalaisten aluetta. Italialaiset voisivat vaatia historiallisin perustein koko Turkkia Italian vallan alle.

  Kreikkalaisten Makedonian valtakunta hallitsi Turkkia ja Jerusalemiakin ennen Italialaisia, joten Kreikka voisi vaatia Turkkia valtansa alle.

  Vastaa
  1. Pekka Kemppainen
   3.10.2020 15:28

   Mistä saatais uus Aleksanteri Makedonialainen? Silloin Lähi-Itä oli hetken rauhallinen.

   Vastaa
 2. Pekka Kemppainen
  4.10.2020 12:17

  Suomessa kannattaa seurata drone-sodankäyntiä hyvin tarkkaan. Syyriassa, Jemenissä ja nyt Kaukasuksella käydään tosissaan 2000-luvun sotaa. Kalliit suihkarit ovat viime vuosituhannen juttu. Ensimmäiset suihkuturbiini-moottoriset hävittäjälentsikat olivat jo vuonna 1943 ja sen jälkeen ne ovat vain tulleet kalliimmiksi ja kalliimmiksi, mutta ovat periaatteessa vielä sama idea.

  Dronet ja eletroninen sodankäynti muokkaavat taistelukentän. Ihmisten ohjaamat lentsikat ovat vähän niinqon Puolan ratsuväki vuonna 1939.

  Vastaa

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Scroll to top